HEDEF 3 MİLYON

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve ‘Beyaz Cennet’ olarak anılan Pamukkale ile Laodikya Antik Kenti, 2024 yılında toplamda 2 milyon 584 bin 406 ziyaretçiyi ağırladı.

2024 yılı geride kalırken, Denizli ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Pamukkale ile Laodikya Antik Kenti’ne gelen ziyaretçi sayısı belli oldu. Laodikya Antik Kenti, geride bıraktığımız yıl içerisinde toplam 138 bin 673 ziyaretçi ağırladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve ‘Beyaz Cennet’ olarak anılan Pamukkale’yi ise 2 milyon 445 bin 733 kişi ziyaret etti. İki önemli turizm merkezi bu verilerle 2 milyon 584 bin 406 ziyaretçiyi ağırlamış oldu. 2023 yılında bu rakam 2 milyon 200 bin 171 olmuştu.

“ÜLKE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE ZİYARETÇİ ALDIK”

2024 yılının beklentileri doğrultusunda geçtiğini ifade eden Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, “Ülke ortalamasının üstünde ziyaretçi aldık. Hem yerli hem de yabancı turist açısından daha iyi olabilirdi. Gece aydınlatılması ve Pamukkale tanıtımları daha güçlü olsaydı Pamukkale’ye ilave 100-150 bin ziyaretçi ilave edebilirdik. Pamukkale Üniversitesi Termal Rehabilitasyon Merkezi’nin ziyaretçileri artırmasını bekliyoruz. O da üniversite tarafından hem ülke içinde hem ülke dışında ciddi anlamda tanıtılmalıdır. Pamukkale Ören Yeri girişlerine mutlaka faydası olacaktır” dedi.

AYDIN-DENİZLİ OTOYOLU’NUN AÇILMASI AVANTAJ

Yabancı misafirler için ulaşım sorununun yıllardır devam ettiğini belirten Başkan Şen; “Biz, bu ulaşım sorunlarını çözmedikten sonra 3-3,5 milyon hedef koysak da yakalama şansımız biraz zor. Yerli misafir sayımız artıyor. Özellikle Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılması, 2025 yılında Pamukkale Ören Yeri’ne yerli ziyaretçi sayısının artması için bir avantaj olacak. Bu avantajı kullanabilmemiz için de bizim 300 kilometre çapı içerisindeki illerde ciddi bir tanıtım faaliyetinde bulunmamız gerekiyor. Denizli Büyükşehir Belediyesinin de Pamukkale’ye gelen misafirleri Denizli’de ağırlamak üzere bir hedefi var. Denizli’ye çekebileceğimiz misafirler, yerli misafirlerdir. Bunu yapabilmemiz için de 300 kilometre çapındaki; Konya, Balıkesir, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Bursa ve Antalya gibi illerde Denizli’nin tanıtımını yapmamız gerekiyor.  Eğer bunu yapabilirsek gelecek yıl Türkiye’de turist sayılarının yüzde 10 civarında artması beklenirken biz de yüzde 20-25 civarında artış yakalayabiliriz” diye konuştu.

UÇAK SEFER SAYISI ARTILMALI

Çardak Havalimanı’ndaki uçak sefer sayılarının azlığına dikkat çeken Başkan Şen; “Yabancı misafir sayısının artırılabilmesi için de artık ihracatta 9’uncu sırada yer alan, sanayi ve turizm şehri olan Denizli’nin günde 3-4 uçakla İstanbul seferlerini idare edebilir halinden çıkması, bu sefer sayılarının en az günde 10’a çıkması gerekir. Bu çıkmadığı takdirde yabancı misafir sayısını bizim artırma şansımız yok. Buralarda kalır, gelecek yıl burada aynı rakamları açıklarız. Bunun olabilmesi için de bunu yapacak olan siyasetçilerdir. Özellikle iktidar kanadındaki siyasetçiler, Türk Hava Yolları’na gerekli baskıyı yaparak bize rakip olan şehirlerdeki gibi günlük minimumda 18-20 sayısına bize yakın vadede ulaştırmaları gerekir. Öncelikle bizim isteğimiz günde en az 5 sefer Sabiha Gökçen Havalimanı’na 5 sefer de İstanbul Havalimanı’na sefer sayısının konmasıdır. Sunexpres’in de yurtdışı bağlantılı haftada 1 de olsa sefer koyması da Denizli için iyi olacaktır” şeklinde ifade etti.

“PAMUKKALE’YE GECE VE GÜNDÜZ ZİYARETLERİ SAĞLAMAMIZ LAZIM”

 ‘Gece Müzeciliği’ projesi kapsamında ışıklandırılmasının Pamukkale’ye gece girişlerinde yaklaşık 100 bin civarında bir sayı ilave olduğuna dikkat çeken Başkan Şen; “Işıklandırma biraz geç açıldı ve tanıtımı geç yapıldı. Özellikle Denizli’ye misafir getiren hem yerli hem de yabancı acenteler, bunu daha yeni kavrayabildiler. Programlarına koymamışlardı. Biz, gelecek yıl özellikle hem yerli hem yabancı misafirlerin akşam saatlerinde Pamukkale’yi ziyaret etmesini bekliyoruz. Pamukkale, özellikle temmuz ve ağustos aylarında çok sıcak oluyor. Gölgede 40-45 derecenin olduğu yerde 60 yaş üstü ortalama ile gelen yabancı misafirleri burada gezdirmek, çok nitelikli olmuyor. Rehberlerin ve acentelerin de o konuda inisiyatif alması, özellikle Pamukkale-Karahayıt Bölgesi’nde akşam konaklayan misafirlerin yemekten sonra Pamukkale’yi dolaşması, hem oraya ayrı bir ilgi katacak hem de oranın görselleri çok güzel oluyor. Bu da Pamukkale’nin tanıtımına katkıda bulunacak. Hem yerli hem yabancı acentelere ve rehberlere çok iyi anlatılması gerekiyor. Rehberler, turisti getirdikten sonra dinlenmeye çeliyor. Kendisi de fazla inisiyatif almıyor. Pamukkale’de yemekten sonra misafirler otelden çıkmıyor. Sabah da hareket edip gidiyorlar. İnsanları Pamukkale’ye hem gece hem gündüz ziyaretlerini sağlamamız lazım” dedi.