KARAHAYIT'TAKİ SUYOLLARI TESCİLLENDİ
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Karahayıt Mahallesinde bulunan suyollarının korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiğinden tescil edilmesine, sit sınırları içerisinde kalan taşınmazların tapu kütüğü beyanlar hanesine arkeolojik sit şerhinin konulmasına karar verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarına ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının kararında, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Pamukkale İlçesi Karahayıt Mahallesinde bulunan suyollarının korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiğinden tescil edilmesi kararına yer verildi.
Karahayıt'ta I. Derece Arkeolojik Sit sınırları dışında kalan tapunun 111 ada, 37, 56 ve 57 parsel numarasında kayıtlı, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan ve üzerinde insan eliyle yapılan antik su kanalları aracılığıyla oluşan traverten alanlarını da içerecek şekilde Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanları tarafından hazırlanan sit haritasının iletilmesinden sonra konu değerlendirilerek, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Pamukkale Kaymakamlığı, Pamukkale Belediye Başkanlığı, Denizli Kadastro Müdürlüğü ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın görüşleri alındı.
Yapılan görüşme sonucunda; Denizli Ili, Pamukkale İlçesi, Karahayıt Mahallesinde bulunan suyollarının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiğinden tescil edilmesine, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 11/03/1992 tarih ve 2528 sayılı kararı ile tescil edilen, 27/01/1993 tarih ve 3008 sayılı kararı ile sınırları son şeklini alan I. Derece Arkeolojik Sit sınırları ile Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 22/10/2009 tarih ve 2376 sayılı kararı ile tescil edilen I. Derece Arkeolojik Sit sınırlarının ve suyollarının Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27/09/2023 tarih ve 15756 sayılı kararı gereğince birleştirildiği Kızılseki I. ve III. Derece Arkeolojik Sit sınırları uygun bulundu.
Tescil fişinin ve geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşullarının Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletilmesi istenen kararda, "2863 sayılı Kanunun 7'nci maddesi ile 13.03.2012 tarihli ve 28232 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik" gereğince sit sınırları içerisinde kalan taşınmazların tapu kütüğü beyanlar hanesine arkeolojik sit şerhinin konularak taşınmazların tapu kayıt örneklerinin Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmesi gerektiğine karar verildi" denildi.