ALANA AZ VERENE ÇOK
DSO Başkanı Kasapoğlu yeni asgari ücretin alana az verene çok olduğunu söyledi, hizmet enflasyonunun önüne geçilmesini istedi.
Denizli Sanayi Odası Meclisi, yılın ilk toplantısını hizmet binasında gerçekleştirdi. Oda Başkanı Selim Kasapoğlu gelişmelere ilişkin kapsamlı bir değerlendirmede bulundu; istihdam, ekonomi, enflasyon ve asgari ücret konularına eğildi.
2025 yılı için uygulanacak asgari ücretin sanayiciler için yeni bir denklem olduğunu söyleyen Kasapoğlu; “Enflasyonla mücadele sürecinde hem çalışanların hem de işverenlerin hassasiyetlerini gözeterek bu kararın alındığını görüyoruz. Asgari ücret alana az, verene çok” ifadelerini kullandı.
Asgari ücrete yapılan zammın sanayide daha geniş bir ücret artışı anlamına geldiğini kaydeden Kasapoğlu; “Yeni asgari ücret, sanayi işletmeleri için yeni bir ekonomik denklem anlamına geliyor. Zaten zor bir sınav veren sanayici, bu yeni denklem içinde bir çıkış formülü bulmak zorunda kalıyor. Umarım ekonomi gündemimiz hızlı bir şekilde normalleşir. Bu gündemlerin artık daha sıradan olduğu günlere tekrar geri döneriz diye umut ediyorum” diye konuştu.
HİZMET ENFLASYONUNA DİKKAT ÇEKTİ
Asgari ücretteki yüzde 30’luk artışa karşın hizmet enflasyonunun yüksekliğine vurgu yapan Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:
*Asgari ücret zammı yüzde 30 oldu ama birçok hizmet aldığımız firmada, 2024 yılıyla 2025 yılı arasındaki fiyat farkı yüzde 60-70'lerde…
* Türkiye'de maalesef hizmet enflasyonu en büyük problem... Burada hizmet enflasyonu kısmında tekrar kontrol edilemeyen bir seviyeye gelebiliriz endişesini taşıyoruz.
* Hizmet sektöründeki enflasyon katılığı zayıflamakla birlikte enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor.
* Bizler sanayiciler ve mal üretenler olarak, iki yıldır mevcut fiyatlarımızı korumaya çalışıyoruz. Bununla ilgili girişimlerde bulunmak lazım, konuşmak lazımdır.
* Bir de gıda enflasyonu var. 2024'te küresel gıda fiyatları yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye'de gıda enflasyonu, dünyadan 6 kat daha fazla. yüzde 43,6 olarak gerçekleşti.
DESTEKLER ARTMALI
Bu oy KOSEB aracılığı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere çalışan başına 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi yapılacağını hatırlatan Kasapoğlu, ‘İstihdamı Koruma Programı’ adıyla anılan programa ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Kasapoğlu; “Programın; konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde uygulanacağı belirtildi. 5 sektörün teşvik kapsamında öncelik alacağı ile ilgili sinyali görüyorduk. Ancak, desteklerin sadece KOBİ'lerle sınırlanmaması büyük şirketlerin kapsam dışında tutulmaması gerektiğini, teşvik ve desteklerin kapsamının geniş tutularak, tüm firmalarımızın faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. Bir de bu teşvik ve destek sistemlerinin kalıcılığı önemli, sürdürülebilir olması önemli. Geçici destekler yerine sanayicinin rekabet gücünü artıracak politikalar geliştirilmeli. Türkiye’nin ve sanayicilerin artık uzun vadeli politikalara ihtiyacı var. Sanayicilerin beklentisi, uzun vadeli politikalarla şekillenen bir destek sistemidir” diye konuştu.
SABIRLI OLUN UYARISI
Konuşmasında açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, “Enflasyon verileri açıklandı. Türkiye,yüzde 44.38 ile 2024 enflasyonunu tamamladı. ENAG aynı dönemde enflasyonu yüzde 83.4 olarak açıkladı. İstanbul Ticaret Odası ise, yılsonu enflasyonunu yüzde 55,2 olarak açıkladı. Merkez Bankası 2025 yılında, toplantı sayılarını düşürdü. Piyasadaki beklenti, faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde. Faiz indirimlerinin yatırım ortamının iyileştirmesi ve finans maliyetinin düşürmesi bekleniyor. Ancak, şu da unutulmamalı ki, bugün ekonomide yaşanan sıkıntıların rasyonel bir yol haritasıyla aşılması noktasında çok ciddi ve değerli bir süreçten geçiyoruz. Herkes için gün kıymetli. Maliyetlerimiz artmış durumda. Önümüzdeki 6 ay hepimiz için yine temkinli ve sabırlı olmamız gereken bir süreç olacaktır” diye konuştu.