DİJİTAL DÜNYA…

Son zamanlarda televizyon programlarında ve günlük yaşamımda en çok duyduğum cümle YAPAY ZEKA ve DİJİTAL DÜNYA. Eminim sizlerde bu iki cümleyi sıklıkla duyuyorsunuzdur.

Daha birkaç ay öncesine kadar teknolojiyle inatlaşarak tuşlu telefon kullanıyordum. Akıllı telefonla tanışmam, kızımın bitmez tükenmez ısrarları, kendisine yeni telefon alıp kullandığı telefonu bana hediye etmesiyle gerçekleşti. Şimdilerde bu dijital aletle ilişkimi geliştirmekle uğraşıyorum. Mesaj nasıl yazılır, fotoğraf nasıl paylaşılır, Whatsapp, İnstagram nasıl kullanılır gibi şeyler. Aslına bakarsanız bu akıllı aletten keyif almaya da başladım. İnatla tuşlu telefon kullanmakta ısrar etmenin çok saçma bir şey olduğunu yeni yeni anlamaya başladım.

Yapay zekanın, insan zekasını taklit ederek elde ettiği verilerle kendisini geliştirme niteliklerine sahip sistemler veya makineler anlamına geldiği söyleniyor. Bir başka deyişle yapay zeka, söz konusu robot ya da bilgisayar sistemlerinin insan zekasına özgü davranışları taklit etme yeteneği olarak tarif ediliyor.

Gelişen teknoloji hayatlarımızı kolaylaştırırken beraberinde birtakım zorlukları da getiriyor. O halde olumlu ve olumsuz yanlarını incelemekte fayda var diye düşünüyorum. Dijital Dünya’nın hayatımızı her alanda değişime uğrattığı kaçınılmaz bir gerçek. Ancak bu dönüşüm, beraberinde hem avantajlar hem de zorluklar getirdi. Önce pozitif etkilerden başlayalım…

DÜNYA İLE İLETİŞİM KURUYORSUNUZ

Dijitalleşmenin getirdiği en pozitif etki, dünyanın her yerindeki insanlarla anında iletişim kurmamızı sağlaması. Sosyal medya, e-posta ve mesajlaşma uygulamaları, hem kişisel hem de toplumsal ilişkilerimizi kolaylaştırdı. Artık bir tıkla Dünyanın öbür ucuyla bağlantı kurabiliyoruz. Edinilmesi gerekli bilgiye çok hızlı bir biçimde ulaşmak mümkün. Dijital araçlar iş dünyasını da daha verimli hale getirdi. Pozitif gelişmeler gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

NEGATİF ETKİLERİ

Konunun negatif etkilerine bakacak olursak, ilk sırada bağımlılık geliyor. Dijital dünya, insanları fiziksel hayattan koparabiliyor. Sosyal medya bağımlılığı, yüz yüze iletişim kurma ilişkilerimizi tamamen yok etmiş durumda artık insanlar yüz yüze görüşmek yerine sosyal medya ve internetten mesajla iletişim kuruyor.

Diğer bir negatif etki de güvenlik sorunları. Dijital ortamda paylaşılan kişisel veriler ve bilgiler korsan yazılımlar sayesinde dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı gibi riskler taşıyor. Korsan yazılımlar ve siteler bazen de insanların doğru bilgiye ulaşmasının önüne geçebiliyor. Dijital dünyanın avantajlarından yararlanırken, dezavantajlarından korunmak için sosyal medya kullanımına dikkat etmek, güçlü şifreler oluşturmak çok önemli. Özellikle benim gibi acemi kullanıcıların çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Sonuç olarak dijital dünya ve yapay zeka insanlık için büyük kolaylıklar sunarken, kontrolsüz kullanımı çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Dikkatli bir yaklaşımla, dijital dünyanın avantajlarından en iyi şekilde faydalanabilir ve olumsuz etkilerini en aza indirebiliriz.

Unutmayalım, teknoloji sadece bir araçtır, bu teknolojiyi yaratan insan beynidir. Henüz insan beynini aşan bir teknoloji geliştirilmiş değil.

Sevgiyle kalın.