VATANDAŞ KAYIP KÖPRÜ ARADI

Baklan’da sel ve taşkınlara neden olan Kurtgölü Deresi için ıslah projesi gerçekleştirildi. İhalede 11 köprü bulunan projede 9 köprü yapılınca vatandaş kayıp iki köprünün izini sürdü. İlçe belediyesinin iki yıl önceki paylaşımda çevre düzenlemesi öne çıktı ancak proje tamamlandıktan sonra bu düzenleme gerçekleşmedi.

Denizli’nin Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki Kurtgölü Deresi, özellikle kış döneminde sel ve taşkınlar nedeniyle bölge sakinlerine zor anlar yaşatıyordu. Üzerinde, bir kısmı vatandaşların kendi imkânları ile yaptığı 4 küçük köprü bulunan dere için 2022 yılında ıslah projesi geliştirildi.

O PAYLAŞIM OLAY OLDU

DSİ tarafından ihale edilen proje 11 betonarme menfez ve diğer imalatlarla birlikte, 450 iş günü içinde yüklenici firma tarafından tamamlandı.

Baklan için önem taşıyan proje o dönem siyasiler tarafından da sıklıkla gündeme getirildi. Baklan Belediyesi resmi internet sayfasında projeye ilişkin haberler ve görsellere yer verildi. İlçe belediye başkanı da “Boğaziçi Mahallemizde uygulamaya konulacak olan proje ile geçmişte yaşanan sorunlar bir daha yaşanmayacaktır” ifadesiyle, projenin bitirildikten sonraki halini anlatan bir görsel ile yürütülecek çalışmayı takipçilerine duyurdu.

Ancak sosyal medyada kullanılan fotoğraflarda görülen peyzaj düzenlemesi, proje tamamlandıktan sonra gerçekleşmedi. Vatandaşlar belediyenin de peyzaj çalışmaları için bir adım atmadığını kaydetti. İki yıl önce paylaşılan fotoğraflar bugün bir kez daha gündem oldu.

VATANDAŞ KAYIP İKİ KÖPRÜYÜ ARADI

İhalede 11 köprü yer almasına rağmen vatandaşlar 9 köprü yapıldığını tespit ederek, girişimlerde bulundu. Çalkebir Derneği Başkanı Ahmet Akbay ve yöre sakinlerinden emekli öğretmen Nail Aycan dün Kurtgölü Deresi boyunca kayıp köprüleri aradı. Yapılan her köprüyü kayda alan ikili yaklaşık 3 kilometre yol yürümesine rağmen 11 değil 9 köprü bulabildiklerini takipçilerine anlattı.

İŞTE KÖPRÜ MANZARALARI

Akbay; “Biz araştırdık. Burada 11 köprü yok. 11 köprü yapılmış mı, kamu zarara uğratılmış mı, köprüleri tek tek arayacağız” diyerek yola çıktı. İhalenin esas amacının dere ıslahı olduğunu söyleyen Akbay 9 köprü tespit ettikten sonra ise; “İki köprü nerede? Bir köprülerin maliyeti bugünün şartlarında 1 milyon liradan az değildir. Halk hizmet bekliyor. Yapılmayan köprülerin bedeli müteahhitten kesilmiş midir? Yoksa müteahhide ödenmiş midir? Kamuoyu bilgilendirilsin” ifadelerini kullandı.

HER KÖPRÜNÜN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİLER

İkili kayıp köprüleri ararken rastladıkları yeni yapılan köprülerin de durumunu tek tek değerlendirdi. Bölge sakinlerinden Aycan ikinci köprü için herhangi bir ölçüm ve değerlendirme yapılmadığını, yapılan köprünün normal geçişi engellediğini söyledi özellikle büyük araçlar için uygun olmadığı eleştirisini getirerek; “Sanki eski köprü daha iyi gibi geldi bize…” dedi.

Aycan üçüncü köprünün yeri ile ilgili küçük bir sorun olduğunu, dördüncü köprünün çukurda kaldığını ve yağmur suyu biriktirdiğini, inceledikleri beşinci köprüden römorklu traktörlerin ya da TIR gibi büyük araçların geçişinde sıkıntı yaşanacağını kaydetti.

İnceledikleri altıncı köprünün araç geçişini zorlaştıracağını, daha önce bölgedeki köprüden rahatlıkla geçebildiklerini anlatan Aycan, 8’inci köprünün yapımı sırasında tarihi değere sahip anıt mezarın duvarının yıkıldığına dikkat çekti.

DAĞLARA BAKMAK LAZIM…

Yapılan köprülerde gariplikler tespit ettiklerini, neredeyse tamamının su biriktirdiğini değerlendiren Aycan; “Bazıları için hiç yapılmasa daha iyi olurdu diye düşünüyoruz” dedi. Çalkebir Derneği Başkanı Akbay’ın kayıp köprülerin yerini sorması üzerine ise “Görünürde köprü yok. Dağlara bakmak lazım” sözleriyle yanıt verdi.