TÜM İŞYERLERİNDE ZORUNLU HALE GELDİ
1 Ocak 2025 itibarıyla 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenen maddeleri yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 çalışanı bile olan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak artık zorunlu. Uygulamaya uymayan işyerleri yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.
Kanun ilk olarak 30 Haziran 2012’de yayımlanmış, ancak çeşitli nedenlerle 12 yıl boyunca ertelenmişti. 1 Ocak 2025 itibarıyla, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm işyerleri, çalışan sayısına bakılmaksızın bu zorunluluğa tabi olacak. Daha önce yalnızca belirli bir tehlike sınıfında ve çalışan sayısı yüksek olan işletmeleri kapsayan düzenleme, artık en küçük işletmelere bile uygulanacak.
AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNE EĞİTİM İMKANI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı bulunan işyerleri için bazı kolaylıklar tanıyor. Bu işyerlerinin işverenleri veya vekilleri, bakanlıkla protokol yapan açık öğretim kurumlarından alacakları eğitimle iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.
UZMAN VE HEKİM ÇALIŞTIRMANIN CEZASI AĞIR
-
Uzman ve hekim bulundurmayan işletmeler: İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi için ayrı ayrı 92.403 TL ceza uygulanacak.
-
50’den fazla çalışanı olan işletmeler: Ceza miktarı 138.604 TL’ye kadar çıkabilecek.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Yeni düzenleme; muhasebe, avukatlık büroları, kreşler, restoranlar, marketler, teknoloji mağazaları, sanat ve kültür kurumları, eczaneler, kuaförler gibi birçok işyerini kapsıyor. Küçük işletmeler dahil olmak üzere tüm sektörlerden işletmeler artık iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam etmek zorunda.
UZMANLARIN VE HEKİMLERİN ÜCRETİ
-
Tam zamanlı iş güvenliği uzmanları: C sınıfı uzmanlar en az 28.045 TL, B sınıfı uzmanlar 40.710 TL, A sınıfı uzmanlar ise 47.586 TL maaş alıyor.
-
İşyeri hekimleri: Tam zamanlı çalışan işyeri hekimlerinin maaşı 221.800 TL olarak belirlenmiş durumda.