MEŞHUR KONAĞIN KADERİ DEĞİŞİR Mİ?
Çanakkale Gazisi, Erzurum’da Rus işgaline karşı ön cephede savaşan, Şam’dan Kudüs’e kadar tabur komutanlığı yapan, Kurtuluş Savaşı’nda da askerlerin eğitimini sağlayan Denizlili hukukçu Hulusi Oral’a ait konağın kaderi değişiyor. DBB Başkanı Çavuşoğlu konağın kendilerine verilmesini istedi. Oral’ın varisleri bu talebe sıcak bakıyor.
Denizli’nin yetiştirdiği önemli hukuk insanlarından Hulusi Oral’ın 1934 yılında 15 Mayıs Mahallesi’nde, Gazi Bulvarı üzerine inşa ettirdiği konak bugün virane görüntüsü ile kent halkını üzüyor. Koruma altındaki eser için kamu izni olmadan restorasyon yapılamazken, çıkan yangınlar ve zamana yenilen yapı tamamen yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.
Çanakkale Savaşı’nda henüz 19 yaşında takım komutanlığı yapan, Erzurum’da Rus ordularına karşı savaşan, Şam’dan Kudüs’e kadar Osmanlı Ordusu’nda makineli tabur komutanlığı görevi üstlenen, savaşın bir bölümünde İngilizlere esir düşerek 22 ay Mısır’da esir tutulan ve dönüşünde ise Kurtuluş Savaşı verecek orduların Konya’da eğitimini yapan Hulusi Oral’ın 1934 yılında yaptırdığı konak kurtarılmak isteniyor.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, önceki gün gazeteciler ile yaptığı sohbet sırasında gündeme gelen konak için restorasyon çalışmalarının mülkiyet sorunları nedeniyle beklediğini kaydetti.
“MAL BİZİM DEĞİL, MÜDAHALE ŞANSIMIZ YOK”
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Arif Hüdai Oral’ın varislerine ait tarihi konağın geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, “Göreve geldikten sonra ekiplerimiz aileyle temasa geçti. Ancak aile, mülkiyeti belediyeye devretmedi. Hep birlikte aileye seslenelim: Evi bize bağışlasınlar, sabah çalışmalara başlarız. O anlamda bir sıkıntımız yok. Ancak mülk belediyeye ait olmadığı için müdahale edemiyoruz. Bu konuda alternatif çalışmalar yürütüyoruz. Denizli’nin bu tarihi yapıyı yeniden kazanması için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu konuda girişim başlattıkları öğrenildi.
AİLE KONAĞI VERMEYE İSTEKLİ
Oral’ın 5 varisinin ise konağın bugünden halinden memnun olmadığı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne vermeye istekli oldukları öğrenildi. Daha önce büyükşehir belediyesi aileye konağın devri konusunda teklif götürmüş ancak temsili bir meblağ önermişti. Aile ise bu teklifi kabul etmemişti. Ailenin hukuki temsilcisi Denizli Barosu eski başkanlarından Adil Demir, ailenin de yapının halinden memnun olmadığını, restorasyonunun yapılarak Denizli’ye kazandırılmasına sıcak baktığını ancak kendilerine bu yönde henüz bir teklif sunulmadığını kaydetti.
Diğer yandan Denizli Mimarlar Odası da yapının kent tarihi açısından önemli olduğunu ve mutlaka restore edilmesi gerektiğini savunarak, belediyenin girişim başlatmasını istemişti.