TÜKETİCİ KORUMA DENETİMLERİNDE 4,3 MİLYAR LİRA CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında tüketici haklarını koruma amacıyla yaptığı 283 binden fazla denetimde, toplamda 4 milyar 377 milyon lira idari para cezası uyguladı. 

TÜKETİCİ HAKLARI İÇİN YENİ DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik haklarının korunması için geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. 283 bin 131 firmayı kapsayan bu denetimlerde, yanıltıcı reklamlar, mesafeli sözleşmeler ve finansal işlemler gibi birçok konu incelendi. Bu çalışmalar sonucunda 4,3 milyar liralık idari para cezası kesildi.

2024 yılında, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da önemli değişiklikler yapıldı. Aldatıcı reklamlarla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla Reklam Kurulu'na erişim engeli getirme yetkisi tanındı. Ayrıca, satış sonrası hizmetlerde ve satıştan kaçınma durumlarında ceza tutarları artırılarak caydırıcılık sağlandı.

KREDİ SÖZLEŞMELERİNDE DİJİTAL DÖNEM

Tüketicilere, kredi sözleşmelerini dijital ortamda yapma imkanı tanındı. Reklam Kurulu'na, aldatıcı reklamlarda cezaları 10 kat artırma yetkisi verildi. Cezaların uzlaşma kapsamında değerlendirilmeye alınmasıyla yargının iş yükünün azaltılması hedeflendi.

DOĞRUDAN SATIŞLARA ÖZEL DÜZENLEME

Türkiye'de ekonomik büyüklüğü 550 milyon dolara ulaşan ve büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu doğrudan satış sektörü için de yeni düzenlemeler yapıldı. Türkiye, bu sektörü Avrupa Birliği'nden önce düzenleyen ilk ülke oldu.

YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE ŞEFFAFLIK ZORUNLULUĞU

Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerin fiyat ve tarife listelerini tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde iş yerlerinin girişine ve masalara yerleştirmesi zorunlu hale getirildi.

MESAFELİ SATIŞLARDA YENİ DÜZENLEMELER

Mesafeli satışlarda cayma hakkı ve iade işlemlerine ilişkin düzenlemeler de yenilendi. İade masraflarının tüketiciye yüklenmesini içeren kuralların yürürlük tarihi 2026'ya ertelendi.

YENİLENMİŞ ÜRÜNLER İÇİN KAPSAMLI ADIMLAR

Yenilenmiş ürünlerin satışını düzenleyen yönetmelikte değişiklikler yapılarak, bu ürünlerin ülke genelinde yaygınlaşması sağlandı. Yenileme merkezlerine TSE belgeli ticari işletmeler aracılığıyla faaliyet yürütme yetkisi tanındı. Aykırı işlemler gerçekleştiren yenileme merkezlerinin yetki belgelerinin askıya alınması kararlaştırıldı.

KAPI SATIŞLARINDA TÜKETİCİ LEHİNE DÜZENLEMELER

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında, kapıdan satışlarda tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırıldı. Satıcıların yetki belgelerine ilişkin kurallar sıkılaştırıldı.