ACELECİLİK MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI
Aile Danışmanı-Uzman Eğitmen Gülşen Kazgın, acelecilik modern çağın hastalığı olduğunu söyledi. Kazgın, “Artık hayatımız hep telaş oldu. İş hayatımızda telaş, okulda telaş, trafikte telaş, evde telaş, alışverişte telaş. Acelecilik yüzünden enerjimiz azalır. Kilo alırız. Cinsel sorunlar ortaya çıkmaya başlar” dedi.
Acelecilik, bir konuyu yeteri kadar anlamadan, konuya yeteri kadar odaklanmadan doğru bildiği şekilde düşünmeden hareket etmek olduğunu ifade eden Aile Danışmanı-Uzman Eğitmen Gülşen Kazgın, “Bu sorun genellikle kafalarının başka şeylerle meşgul olmasından kaynaklanır. Bir yandan televizyon izleyen, bir taraftan ders çalışmaya çalışan bir öğrencinin ne kadar başarılı olabileceğini düşünebilirsiniz. Devamlı olarak aceleci tavırlar sergilemek, telaşlı olmak ilk başlarda önemsenmese bile zamanla bazı sorunların yaşamımıza girmesine neden olur. Bu etkiler kişide yorgunluk, kilo kaybı, stres, cinsel sorunlar gibi yansımalar yapabilir. Aceleciliğe bir çözüm bulmanız, işlerinizi daha yavaş halletmeniz halinde yaşamınıza bazı rahatsızlıkların girmesine engel olursunuz. Bu sayede daha uzun bir yaşama sahip olabilirsiniz” diye konuştu. Tembel olmak ya da hiçbir şey yapmamak ile karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Kazgın, “Hepimiz hızlı olmak isteriz ama hızlılık ile acelecilik farklıdır. İnsanlar çalışarak, ustalaşarak, hızlı olur. Oysa acelecilik , ‘işler çabuk bitsin, hadi hemen olsun’ halleri panik oluşturur. Bu bir zorlamadır. Doğa olması gerektiği gibi. Kendi sırası geldikçe yaşıyor, yaşatıyor mevsimlerini. Güneş biz istiyoruz diye daha geç doğmuyor ki! Ay biz istedik diye gecemize ışık olmuyor ki! Her şey olması gerektiği gibi, olması gereken zamanda oluyor. Fakat insan dediğimiz canlılar illa ki zamandan bir şeyler çalmaya çabalıyor. İşte o zaman büyük bir dengesizlik başlıyor” diye konuştu.
ACELECİLİK İNSANI NASIL ETKİLER?
Enerjimiz azalır: Aceleci bir tempoda yaşamak, sağlıksız nefes alış verişlere neden olur. Ve hızlı başlayan gün bir anda yorgun hissetmeye başlarız. Nefesimiz kesik kesik olmaya başlar. Sinirli ve gergin oluruz.
Kilo alırız: Aceleci olan kişiler hızlı yemek yerler. Beyne doyma sinyalinin gitmesi için 20 dakikanın geçmesi gerekir. Hızlı yemek yediğimizde beyin için bu süreyi vermemiş oluruz.
İletişim sorunları yaşarız: Acelecilik bir panik havası yaratır. Karşımızdaki iş arkadaşımız, çocuğumuz ya da konuştuğumuz herhangi birini yeterince dinleyemez ve anlayamayız. Ve iletişim kazaları kaçınılmaz olur böyle durumlarda.
Cinsel sorunlar ortaya çıkmaya başlar: Acelecilik yaşam şekliniz haline gelmiş ise stres hormonlarınız artacaktır. Ve dopamin gibi kimyasallar salgılanamaz hale gelir böyle stres arttıkça. Bu da cinsel yaşamı olumsuz etkiler. İsteksizlik baş göstermeye başlar.
İlk bozulan şey nefes alışkanlıklarımız: O yüzden doğru ve doğal nefes almayı öğrenmek. Yaşamda dengede kalmamızı sağlıyor. Ne çok aceleci ne de Kuala gibi olmak zorunda değiliz. İşe nefesimizden başlayıp, yaşamımızı yeniden düzenleyebiliriz.
YALÇIN BAĞBOZAN