Aizanoi Antik Kentine Bakanlık Desteği

2019 yılı kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Elif Özer’in yürüttüğü Aizanoi Antik Kenti Penkalas Çayı Projesine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon TL, Kütahya Valiliği ve Kütahya İl Özel İdaresi’nden 500 bin TL destek sağlandı. 

Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri, iki bin yıl önce yapılmış olmasına rağmen dünyanın en sağlam ayakta kalabilmiş Zeus tapınağı, dünyanın bilinen en eski ticaret borsası, stadyum, yirmi bin kişilik tiyatro, hamam ve daha fazlasını bünyesinde barındıran Aizanoi Antik Kent Kazı Projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kütahya Valiliği ve Kütahya İl Özel İdaresinden destek geldi.

Kazı, Restorasyon ve Dere Islahı Çalışmaları Başlıyor

Kütahya’nın Çavdarhisar İlçesinde bulunan Aizanoi Antik kentinin içinden geçen ve antik dönemde Penkalas olarak bilinen Kocaçay deresi ıslah projesi kapsamında Aizanoi ’da bulunan iki ve dört numaralı Roma köprüleri arasında kazı, restorasyon ve dere ıslahı çalışmaları; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kütahya Valiliği’nin destekleriyle birlikte 2 Eylül 2019 tarihinde başladı. Kazı çalışmaları ise 29 Nisan 2019 tarihinden beri devam etmedir. 

Penkalas Çayı Antik Dönemde Olduğu Gibi Canlandırılacak 

Bu proje ile Penkalas Çayı'nın hem bilimsel açıdan incelenmesi hem de antik dönemdeki gibi kayıklar yüzdürülerek nehrin yeniden kullanım görmesi sağlanmış olacaktır. Ayrıca çayın etrafında yapılacak çevre düzenlemesi kapsamında yürüyüş yolları, sergi alanları ve kafeteryalar kent ile nehir arasındaki ilişkiyi yeniden canlandıracağından bölge turizmine önemli bir katkı sağlayacaktır. Proje Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında ve farklı bilim dallarından oluşan uzman bir ekibin katkılarıyla 2019 yılı için Aralık ayının sonuna kadar sürdürülecek.  

Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş,1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsünce ilk kazıları yapılan ve 1970 yılından bu yana da her yıl sistematik olarak sürdürülen çalışmaların 2019 yılı kazı başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Elif Özer yürütüyor.

Aizanoi Antik kenti ile ilgili detaylı bilgi veren Prof. Dr. Özer şunları kaydetti: “Roma döneminde antik kentte yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin beşyüz kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır”.

HABER MERKEZİ