Arslan, “Vergi Artişi Ekonomiyi Tikayacaktir”

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Orta Vadeli Plan ve son vergi zamlarına ilişkin kanun tasarısı hakkında yaptığı basın açıklamasında, "Bu vergilerle hükümet yıl sonunda arabanızın üç koltuğunun sahibi olur, sizi kendi arabanızda makam şoförü yapar.

   İnerken de aldığı peşin vergilerle size 5 kuruş fayda sağlamadan gider. Borçları ancak loto/totoyla ödemek zorunda kalırsınız, onda da ek yüzde 20 şans vergisi alır. Can sıkıntısından sigara yakmak istersiniz, onun kağıdına da ÖTV sararlar. Sarayın israf ekonomisi vatandaşın cebini sıfırlamış, hesabı vatandaşın sırtına yüklemiştir" dedi. Milletvekili Arslan​, “Meclise sunulan son vergi tasarısı ve Orta Vadeli Plan, ekonomide mali çöküşün itirafı, israf ve tüketim ekonomisinin son çırpınışlarıdır. Kaynağı ithalatta değil yerli üretimde, tasarrufta, vergi reformunda araması gerekenler, yine özelleştirme bağımlılığına düşmüş, çalışan kesime verdiği zammı misliyle almaya kalkmıştır. Vergi adaletini elinin tersiyle iten hükümet, ekonominin can damarı sektörler üretim reform paketinin devamını beklerken yeni kurumlar vergisiyle, ek MTV darbesiyle, ÖTV hamlesiyle hevesi kursaklarında bırakmıştır. Çalışan, üreten, emeğiyle geçinen kesimlerden kesilecek yeni vergi yükü, ekonomide yeni daralmaları ve sonunda tıkanmayı getirecektir. Memura yarım puan maaş zammını görünce uzlaşmaya kalkan sendikalar, bugün vergi dilimiyle geri alınan zammı, memurun arabasına, bindiği dolmuşa eklenen vergiyi görünce hiç mi sıkılmayacak? Bugün Türkiye’de hükümet, tam anlamıyla bir hazır yiyicidir, üretim ve kazanç düşmanıdır. Memur ya da işçi misiniz; yeni vergiyle beraber daha maaşınız hesabınıza yatmadan hem enflasyon hem de yeni vergi dilimi karşısında eriyecektir. Bu zamlardan sonra arabanızı daha pahalıya bineceksiniz, yeni zamla akaryakıt canınıza daha çok tak edecek” açıklamasını yaptı.

 

“DEVLET ARABANIZIN ORTAĞI OLACAK”

 

Arslan, “Yılbaşında zamlanacak MTV’ye, ÖTV’ye, trafik sigortasına, kaskoya ödeyeceğiniz parayla, devlet dişinizden tırnağınızdan arttırıp aldığınız arabanın resmen ortağı olacaktır. Yıl boyunca arabanızdan devlete ödeyeceğiniz haraç gibi vergilerle üç koltuğunuza birden devlet oturacak, arabanıza bu iktidar ortak olacaktır. Arkadaki makam koltuğuna hükümet yerleşecek ve sizi kendi arabanızda makam şoförü gibi kullanacak, benzinden ayrı, geçmediğiniz yoldan ayrı, motorunuzdan ayrı vergi kesecektir. Üstelik inerken vergilerini peşin peşin toplayıp size beş kuruş fayda sağlamadan gidecektir. Bunca sıkıntı içinde tek umudunuz şans oyunu olacak, ama ona da karabasan gibi ek vergi koyacaklar, yılbaşında yüzde 10’dan 20’ye çıkan vergiyle beraber hayalleriniz bile artık pahalanacak. Canınız iyiden iyiye sıkılacak, bir sigara yakayım dediğinizde hükümet, sigara kağıdına bile ÖTV vergisi saracaktır. Vatandaş son MTV zammıyla kendi arabasında hükümetin makam şoförü olmuş, sağ cebinde gördüğü ufak zammı sol cebinden fazlasıyla kaptırmıştır. Bu zamlar yapıldıkça İktidar harcamalarını kısacağı yerde, hiç tasarruf tedbiri düşünmeden yapılan zamlar yine derde deva olmayacaktır” diye konuştu.

 

İSRAF EKONOMİSİ VATANDAŞIN CEBİNİ SIFIRLADI”

 

Arslan sözlerine şöyle devam etti, “Sarayın israf ekonomisi vatandaşın cebini sıfırlamıştır. Kamuda yolsuzluğu, vurgunu, talanı yok etmesi gerekirken, bir kez daha halkı “aldatmış”, kurumlara sürekli ek ödenek çıkartarak daha yılın ortasında bütçe hedeflerini delik deşik etmiştir. Orta Vadeli Plan’da cari açığı, büyümeyi, bütçe açığını, ihracat ve ithalatı, işsizliği, büyümeyi rayına oturtamayanlar, kendileri hesap verip koltuklarını terk edeceği yerde hesabı yine vatandaşın sırtına yüklemiştir. Her kafadan ayrı sesin çıktığı, “başaramadık” itiraflarının yükseldiği bu hükümetin artık ekonomide, maliyede, finans sisteminde kapsamlı reform yapacak bir enerjisi ve ufku kalmamıştır. Vergi adaletini ve reformunu sağlamayan, dolaylı vergi yükünü vatandaşın sırtından almayan, üreten sektörlerin yüklerini hafifleteceği yerde, vergi arttırırak günübirlik çare aramaktır. Üretimi baltalayacak, özel sektörün rekabet şansını azaltacak bu düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir. İktidar öncelikle kendi israf ekonomisinden ve lüks harcamadan vazgeçmeli, ülkeye ve millete yük getirmeyecek tedbirler almalıdır. Aksi halde bu vergiler yavaş işleyen piyasayı iyice tıkayacak, işletmeler iktidarın yüzünden kapanacaktır.”