BARO’DAN SALDA AÇIKLAMASI
Denizli Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, yaptığı açıklamada Salda gölüyle ilgili açılan davanın takipçisi olduklarını belirtildi.
Yapılan açıklamada, “Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km. uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Göller bölgesi içindedir. Yüzölçümü yaklaşık 44 km2’dir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye’nin en derin gölüdür.
Türkiye’nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınır. Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın turizm amaçlı kullanımına imkan vermektedir.
ANCAK MİLLET BAHÇESİ OLACAK KADAR TURİZM İMKANI YOKTUR.
Birçok Bilimadamına göre Salda;Burası bir dünya mirası. Bunu sağlayan özelliği ise doğal yapısıdır. Salda Gölü’ne güzelliğini ve rengini veren yapı, göldeki hidromanyezit oluşumlar. Özellikle Beyaz Adalar olarak adlandırılan bölgede yoğunlaşan karnabahar görünümlü bu oluşumlar göl için yaşamsal önemdedir. Ancak bilinçsizce üzerine basılıp geçilen bu yapılar aslında biyomineral dediğimiz canlı oluşumlar. Adı üstünde: “Biyomineral!” Yani canlı demek. Bir böceğin üzerine basıp öldürmekle Salda Gölü’ndeki bu biyominerallerin üzerine basıp öldürmek arasında bir fark yok. İkisi de canlı çünkü”
Hatta bilim adamları; Salda Gölü’ne insanlar gelsinler, bu doğal güzellikleri görüp yararlansınlar ama bu mutlaka denetimli ve kontrollü bir şekilde sağlanmalı. Alanın taşıma kapasitesine göre yapılmalı bu işler. Her zaman söylüyoruz; Pamukkale neyse Salda Gölü de odur. Pamukkale’deki beyaz travertenler için bugün gösterilen özen eskiden yoktu. Alan kararmaya başladıktan sonra farkına varıldı. Salda Gölü de aynı şekilde kararabilir. Bırakın millet bahçesini hiç bir bahçe yapılmamalı buraya. Bakın dünyaya mal olmuş bir doğal mirastan bahsediyoruz. Dünyada iki noktada böylesi bir oluşum var. Böylesi bir alana millet bahçesi yapmanın amacı nedir? Millet bahçesi yapmakla buraya daha fazla turist çekemezsiniz. ZATEN SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNDE ALABİLDİĞİNE İŞGAL SÖZ KONUSU" ifadelerine yer verildi.
Gölün 1989’da SİT Alanı ilan edildiği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Alana ait Sulak Koruma Bölgesi Sınırları belirlenmiş olup Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından onaylanmıştır .Gölün güney kısmında 12 hektarlık bir alanda Salda Gölü Tabiat Parkı bulunmaktadır. Salda Gölü Tabiat Parkı’nın korunması ve yönetiminde ana sorumlu kurum Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü, Burdur Şube Müdürlüğü’dür.Salda Gölü Sulak Alanı 1. Derece Doğal Sit alanıdır ve bu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün de sorumluluk alanındadır. Gölün güney kıyıları Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’dir ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da sorumluluk alanındadır. Gölün güneybatısında kalan alan ise Düden Koruma Alanı statüsündedir.SALDA Gölü, Önemli Doğa alanlarından (ÖDA) olup, aynı zamanda (ÖTA) Önemli Tatlısu Alanıdır.
O nedenle bir kısım Yeşilova sakini adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine
Burdur İli, Yeşilova İlçesi, Salda Gölü ile ilgili Olarak 31/7/2019 tarihinde yapılacak ve 2019/322457 ihale kayıt numarasıyla 140.496,07 m2 alan için “Millet Bahçesi Genel alt yapı işleri ve Rekreasyon alanları ile Millet bahçesine ait sosyal donatılar Yapım işi” ihalesinin ve bu ihaleye onay veren bağlı işlemin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ davası açılmıştır. Ancak tüm çabalara rağmen ihale yapılmıştır. Yapılan bu ihalenin İhale Kanunu'na göre açık olarak yapılması gerekirken her nedense T.C. Turizm Bakanlığı ihalenin kimin aldığını söylemediği gibi, ihale yapılırken içeriye gözlemci ve gazeteci almamıştır. Bu sebeple bu ihale, şaibeli ve kanuna aykırıdır.
Denizli Barosu Çevre ve Kent Komisyonu da bu davanın takipçisidir.
MİLLET BAHÇELERİ KAVRAMI, SALDA GÖLÜ GİBİ ZATEN GÜNCEL HALİYLE DOĞA HARİKASI OLAN ALANLARDA DEĞİL, RANT UĞRUNA BETONLAŞAN VE BU NEDENLE NEFES ALAMAYAN YOĞUN ŞEHİR MERKEZLERİNDE, NEFES ALACAK ALANLAR TASARLAYARAK KAMU YARARI OLUŞTURMAK HEDEFİYLE ORTAYA ÇIKMIŞTIR. Salda Gölü’nde Millet Bahçesi düzenlemesi yapmak, alanı güzelleştirip koruyamayacağı gibi aksine antropojenik (insan faaliyetleri sonucunda meydana gelen) baskıyı arttıracağından göl üzerinde olumsuz etkilere yol açacaktır. Bu nedenle Millet Bahçesi yapım amaçlı İhale kararı KAMU YARARINA da aykırı bir karardır.
Bu mücadele bir hayat mücadelesidir. Çevre mücadelesi, siyasi mücadeleden ayrı değildir.
Unutmamak gerekir ki DOĞA her zaman kazanır…”