BERBEROĞLU, AŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Denizli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, Aşılamaların düzenli olarak yapılmasının bugün ülkemizde görülen birçok bulaşıcı hastalığın kontrol ve yok edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle açıklama yapan Berberoğlu, “Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün girişimleri ile 2000 yılından bu yana kutlanmakta olan Dünya Veteriner Hekimler Gününün amacı, tüm dünyadaki veteriner hekimlik organizasyonları arasındaki işbirliği ve etkileşimi güçlendirmek, veteriner hekimlerin hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamaktır. Bu gün ile veteriner hekimlik mesleğinin önemi hakkında farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır. Dünya Veteriner Hekimler Günü her yıl nisan ayının son cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. 2019 yılı teması” Veteriner Hekimliğin önemi ve Aşılama”olarak belirlenmiştir.Günümüzde hekimlik anlayışı önemli ölçüde değişmiş ve tedaviye yönelik hekimlik hizmetleri yerine, koruyucu hekimlik hizmetleri temel alınmaya başlanmıştır. Bu anlayış ile toplumların korunmasında, hijyenik koşulların ve beslenmenin düzeltilmesi yanında bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklama ile korunmaya büyük önem verilmektedir. Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış ya da ölü hastalık etkeni, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan antijen çözeltisidir” dedi.

“SAĞLIKLI HAYVAN,SAĞLIKLI GIDA,SAĞLIKLI İNSAN İÇİN AŞILAT”

Günümüzde aşılama sayesinde bir çok hastalığın önüne geçilebildiğini kaydeden Berberoğlu, “Hayvanlarda ilk kontrollü şarbon aşılaması 1881´de Pasteur tarafından başlatılmıştır. Pasteur´un tavuk kolerası ve şarbon aşıları üzerindeki çalışmaları dünyada yeni ve bilimsel bir aşılama devrinin başladığının duyurusudur. Ülkemizde, ağırlıklı olarak Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü olmak üzere, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Şap Enstitüsü tarafından büyük ve küçükbaş hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanım için aşı, serum ve teşhis kitleri üretilmektedir.Özel sektör tarafından da aşı ve biyolojik madde üretimi gerçekleştirilmektedir.   Veteriner hekimlikte hayvan türlerine göre aşılama programları değerlendirildiğinde; sığırlarda, koyun ve keçilerde, köpeklerde, kedilerde, tavuklarda ve balıklarda programlı aşılar veya isteği bağlı aşılar uygulanmaktadır. Ülkemizde birçok bulaşıcı hastalığın henüz eradike edilmemiş olması özellikle besin değeri olan hayvanlarda aşılama programının önemini ortaya çıkartmaktadır. Aşılama programının yetersiz olarak veya hiç uygulanmaması sonucu ülke ekonomisi ve yetiştirici yönüyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Her yetiştirici mutlaka bir veteriner hekime başvurarak bulunduğu bölgedeki bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgi almalı ve mutlaka bir aşılama programı istemelidir. Aşılamaların düzenli olarak yapılması bugün ülkemizde görülen birçok bulaşıcı hastalığın kontrol ve yok edilmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak; günümüzde aşılar sayesinde bu hastalıklar önlenebilmekte ve hatta tamamen yok edilebilmektedir. Bir enfeksiyon hastalığının dünya üzerinden tamamen kaldırılmasına "hastalığın eradikasyonu" denir ve aşılamanın nihai hedefidir. Aşıların sağladığı en büyük yarar toplum sağlığının devam ettirilmesidir. Aşılar hastalıkları önler ve hastalıkların önlenmesi de toplum sağlığı için anahtardır” diye konuştu. 

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Türkay Berberoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Vallilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sundular. 

MESUT GÜLER