BEYAĞAÇ’TA HASAT SEVİNCİ
Beyağaç İlçesi'nde gerçekleştirilen alternatif tarım üretiminde, ekilen ilk örtü altı Domeslerin hasadı yapıldı.
Beyağaç’ta alternatif tarım kapsamında başlatılan çalışmalarda üretilen domatesler toplandı. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil Öztürk ve Beyağaç Ziraat Odası yetkilileri, üreticilerle birlikte ilk domates hasadını yaptılar.
İLK HASAT 20 TON
20 ton civarında ilk hasat örtü altı domstesler başta İstanbul olmak üzere iç piyasaya sunuldu.
Alternatif ürün yetiştirme projesinin mimarlarından TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, Beyağaç'da üretilen ürünleri alma garantisini bizzat kendim verdim. Bugün yaptığımız uzun çalışmaların neticesini almaktan son derece mutluyum. Bugün Beyağaç’ta ilk örtü altı Domates hasadını gerçekleştirdik. 20 ton civarında olan Domatesleri başta İstanbul olmak üzere içpiyasaya sunuyoruz” dedi.
UMMAN’A 50 TON DOMATES
Örtü altı ürün yetiştiriliğinin temelini ilk Çal ilçesinde attıklarını belirten Öztürk, “İlk olarak Çal ilçemizde başlattığımız örtü altı ürün yetiştiriciliği noktasında belli bir aşamaya gelindi. Şimdi bu üretimi örtü altı ürün yetiştirmeye müsait olan Beyağaç, Tavas, Kale ve Cankurtaran’da uygulamaya başladık. Yaptığımız yoğun çalışmalar sonucu bugün beyağaç’ta ilk hasadı yapıyoruz. Örtü altı Domates’e yurtdışından da yoğun bir talep var. Umman Sultanlığı ile 50 ton Domates ihracatı anlaşması yapıldı. İkinci ürün Domatesler Umman Sultanlığı’na gidecek. Ayrıca Katar’dan da talep var. Ülkemizdeki önemli marketlerin yetkilileriyle görüşmeler devam ediyor. Yani bu ürünlerin pazarlanmasında bir sıkıntı yok” diye konuştu.
Tüm yükümlülükleri üstlendik. Üreticinin serada veya açıkta ürettiği ürünün hasadına gelene kadar gelişimine kadar Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası'nın desteğiyle tüm çalışmasını yapıyoruz. Çal'daki bu çalışma bir model. İşi bilen ziraat mühendisi, doğru ilaçların kullanımı ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayan ürünler üretilmeye başlandı. Üreticilerimize uygulamasını arazide gösterdik. Birçok Çallı vatandaş bu ürünlerin ilçesinde yetiştiğine inanamayacak. Çal Belediyesi bu projeye büyük destek veriyor. Bölge tarımla gelişecek çünkü başka alternatif yok. Tarım için elverişli bir bölge. Çal'da mini bir tarım kent modeli hayata geçiriliyor. Artık Türkiye'nin önemli ihracat şirketleri Çal'a gelerek alanları geziyor. Pazar sıkıntısı yaşanmayacak. Bu projenin doğru olduğunu göstermek için Çal'da bir araya gelerek büyük bir tanıtım organizasyonu yapacağız" dedi.