Birey’den YGS için önemli açıklamalar

Denizli’nin başarılı okullarından Birey Temel Lisesi YGS’ye girecek tüm öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.

  Birey Temel Lisesi Kurucularından Resul Tekin YGS Sınavına girecek öğrencilere neler yapmasını ve nelere dikkat etmeleri gerektğini açıkladı. Tekin,

“Birey Liseleri’nde rehberlik önemli bir birimdir. Rehberlik servisinde her öğrencinin bireysel gelişimini takip ediyoruz. Deneme sonuçları ve rehberliğin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda, öğrencilerin eksikleri tespit edilip, bununla ilgili sınıf etüt dersleri koyup ve öğrenciyi takip altına alıyoruz.

Öğrenci bize ilk geldiğinde nasıl bir çalışma sistemi uygulayacağını bilmiyor. Bize gelen öğrenci ile özel, belirli periyodlarla görüşme yapılır, bu görüşmelerde öğrenciye ders çalışma programı hazırlanır, verimli çalışma teknikleri ile ilgili yönlendirmeler yapılır, sınav sistemi anlatılır. Öğrencinin moral ve motivasyonu sağlanır ve hedefi belirlenir. Öğrencilerin başarılı olması bir rehberle her zaman daha kolay olur.

Dönem içerisinde yaptığımız çeşitli anket çalışmalarıyla öğrencinin çalışma sistemini oturtuyoruz. Bunlar; meslek testi, sınav kaygısı ölçeği, dikkat dağınıklığı testi, başarı değerlendirme anketi gibi çalışmalardır.

Sınava hazırlık sürecinin sadece son yıl olmayacağını öğrencinin girecek olduğu sınavın 4 yıllık bilgisini kapsayacağını bunun içindir ki öğrencinin lise 1 den itibaren eksiksiz bir şekilde yukarıya tırmanması gerektiğini vurguluyoruz.

YGS SINAVINA BİR HAFTA KALA

Bu haftayı yeni konu çalışmak yerine bildikleri konuları tekrar ederek ve her gün deneme çözerek geçirebilirler. Yaptığınız denemelerde boş bıraktığınız ve yanlış yapığınız soruları mutlaka neden yanlış yaptığınızı tespit edin ki sınavda aynı hatalara düşmeyin. Sınavdan bir yada iki gün önce aklınızı karıştıracak yeni konulardan uzak durun.

Özel Birey Lisesi olarak deneme sınavlarımızla ilgili yoğun programımız son hafta daha da sıklaşıyor. Son hafta her gün deneme çözmek beyni soru çözmeye daha çok odaklar. Denemelerde ve kendi başınıza yaptığınız çalışmalarda süre tutarak çözdü iseniz korkmayın, sınav esnasında zaman probleminiz olamayacaktır.

Bölüm denemelerinizi çözmek, çıkmış soruları çözmek, son beş yılın YGS sorularını çözmek sınav esnasında dikkatsizliğinizden kaynaklanan hatalarınızı en aza indirgeyecektir. Denemelerinizi kalabalık ortamlarda çözmek, sınav esnasında dikkatinizin dağılmasını etkilemez.

Olumsuz düşünce, olay ve ortamlardan uzak durun. Her şeyin yoluna gireceğini ve sizin her şeyin üstesinden gelebilecek bir güce sahip olduğunuzu kendinize ara ara hatırlatın. Henüz gerçekleşmemiş sınavın sonuçlarını tahmin etmek yerine şu ana kadar yaptıklarınızın size neler kazandırdığını görmeye çalışın. Son bir haftada yeni konu çalışmak zihin karışıklığına neden olabilir. Yeni konuya geçmeyin, bildiğiniz konuların tekrarlarını yapın.

Ağır fiziksel egzersizlerden kaçınılmalı

Beslenme düzeni stabil hale getirilmeli

Uyku saatleri stabil hale getirilmeli

Sınava gireceğiniz okulu mutlaka ziyaret edin.

İlaç ve ağrı kesicileri zorda kalmadıkça kullanmayın

 

SINAV KAYGISI

Öğrencilerin rahat olması önemli, bu rahatlığın sınav esnasında devam etmesi halinde başarıya daha kolay ulaşabilirler. Çünkü, aşırı stres sınav sırasında bildiğimiz soruları dahi doğru cevaplamanızı dahi engelleyebilir. Zamanı iyi kullanmaları, soruları iyi anlamaları gerekir. Olumlu bakmaları olumlu düşünmeleri ve en önemlisi de kendilerine güvenmeleri gerekiyor. Stres yapsanız da yapmasanız da soruları siz çözeceksiniz, rahat olursanız soru köklerini daha iyi anlar daha başarılı olursunuz.

Sınava girecek her öğrencide kaygı olur. Kaygı orta düzeyde olmalı. Öğrencinin donanımı ne kadar fazlaysa kaygı da o kadar az olur. Kişinin kendine güvenmesi kaygıyı azaltacaktır. Ayrıca kişinin bir plan doğrultusunda doyurucu bir çalışma yapması, kaygısını azaltacaktır. Öğrenci ümidini kaybetmemelidir. Ziya Gökalp: Nice hastalar vardır ki onlara ilaç yerine ümit aşılamak daha hayırlıdır. diyor. Kaygıyı da ümitle yenebilirsiniz. Ümidini kıracak düşüncelerden uzak durmalı, kendinizi planlı çalışmaya vermelisiniz. Kendisi gibi çalışan arkadaşlardan oluşan bir grup kurmalı veya böyle bir grubun içinde yer almalıdır.

Başkaları adına düşünmemeli: Ne derler, ne düşünürler hakkımda? Gibi düşüncelere kapılmamalı, kendi yaptıklarına ve yapması gerekenlere bakmalıdır.

Kişinin kararlı bir şekilde planlı çalışması durumunda: Kazanmam için yapılması gereken ne varsa elimden geldiğince yapıyorum. Bana düşen bu. Şeklindeki bir düşünceyi benimsemesi kişiyi vicdanen rahatlatır ve kaygıyı azaltır. Konfiçyüs: Bilgi insanı kuşkudan, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkuda kurtarır diye söyler.

SON GÜNE KADAR DERS ÇALIŞILMALI MI?

Son güne kadar ders çalışırım endişesi taşımayın, eksik kaldığınız konulara bakabilirsiniz. Son gün yaptığınız çalışmalar Bildiğiniz konuların tekrarlarını yapabilirsiniz. Ayırdığınız soru kalıpları varsa onlara tekrar bakın. Rahat olacağınızı hissettiğiniz son ana kadar ders çalışabilirsiniz. Bu hafta konu tekrarları ve denemelerini yapmayı ihmal etmesinler, deneme sonrası takıldıkları soruların konularını tekrar edip, konuyla ilgili tarama testi çözsünler.

SINAV SABAHI NASIL OLMALI, NASIL BESLENİLMELİ

Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeyin, rutininizde hangi beslenme şekli varsa devam ettirmenizde fayda var, yeni şeyler eklemeyin. Çikolata gibi şekerli ve tatlı besinleri çok fazla tüketmeyin. Tuzlu, yağlı besinlerden de uzak durun. Yine bu hafta fazla çay ve kahve tüketmemeye çalışın. Fakat bu arada beynin çalışmasını önemli etkileyen kuru üzüm, incir, ceviz gibi besinleri almayı ihmal etmeyin.

Sınav sabahı aceleci olmanıza, paniklemenize gerek yok. Sakin olun siz panik yapsanız da yapmasanız da zaman aynı hızda akıyor.

Sınav öncesindeki, kıyafetlerinizi, evraklarınızı bir gün önceden hazırlayın. Evden çıkarken sınav evraklarınızı kontrol edin. Üzerinize rahat edebileceğiniz kıyafetler ve rahat bir ayakkabı giyin. Sınav sırasında yanınıza su alın. 1 saat öncesinde sınav yerinde olmanızda fayda var. Mekanı görmek, orada bulunmak sizin rahatlamanızı ve güven duygunuzun harekete geçmesiniz sağlar. Sınav ile ilgili yorum yapmayın, konuşanların yanından uzaklaşın.  Fazla kalabalıktan uzak durun.

Sınav öncesinde uyku düzeninizi bozacak aktivitelerden uzak durun, midenizi rahatsız etmeyecek şekilde beslenin. Ayrıca almanız geren vitaminlere dikkat edin.

AİLELERE SINAV ÖNCESİ TAVSİYELER

Sınav öncesi ailenin rolü çok önemlidir. Aileler bu süreçte adayları kıyaslamamalıdır. Herkes adayları eksik hissettirecek olumsuz eylemlerden ve iletişim dilinden uzak durmalıdır. Öğrenciler sınav öncesi olmadık konuları sorun haline getirebilirler, öfkelenmeleri ağlamaları normaldir. Aile böyle bir durumla karşılaşırsa durumu görmezden gelmeli ve genel havayı normale çekmeye çalışmalıdır. Ailenin daha yapıcı bir dil kullanması genci sınav anına motive edecektir. Onlara güven ve cesaret vermeli, desteklediğinizi ve değer verdiğinizi tutarlı bir şekilde hissettirmeliniz.’Biz sana güveniyoruz ama sınavı kazanamazsan dünyanın sonu değil’ gibi ifadeler çocuğu rahatlatacaktır.’Biz sana güveniyoruz, nasıl olsa sınavı kazanırsın’ gibi ifadeler çocuğun başarı kaygısını arttırabilir.

SINAV ANI NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Bilgi, yorum ve hız bu üç ifade YGS sınavı için önemlidir. YGS sınavına girecek öğrenciler 160 soruyu 160 dakika da cevaplayacaklar. 1 soru başına 1 dakika düşüyor. Buradaki mesaj çok açık ben kolay bir sınavım benim eğer sınava hazırlanmış isen benim 1 sorum için 1 dakika yeterlidir. Öğrencilerimiz rahat olsunlar ve kendilerine güvensinler, eğer bu sınav için belirli bir emek sarf etmişlerse mutlaka karşılığını alırlar. Konularını unuttuklarını düşünen öğrenciler olabilir, ama sınav anında hatırlayacaklar, endişe duymasınlar.  

Sınav anında zamanı iyi kullanmalılar. Bazı sorularda takılıp kalmamalılar, kolayca yapabilecekleri sorulara öncelik vermek, her soruyu çözebilecek yeterli zamanın verildiğini bilmek telaşlanmamak sınav süresini iyi kullanmanızı sağlar. Sınav anındaki her bölümdeki sorular aynı değerdedir. Bazı soruların çözümleri birden fazla basamak içerir. Zaman kaybını önlemek için bu tür durumlarda turlama tekniği ile bu tür soruları ikinci tura bırakmak gerekir. Çözülemeyen sorular için fazla vakit harcamayın. Geriye döndüğünüzde emin olmadığınız sorulara bakın. Doğru yaptığınız sorulara tekrar bakmayın. Bu hem zaman kaybıdır hem de doğruyu silip yalmış yapma ihtimaliniz yüksektir. Daha çok iyi bildiğiniz ve yorum içermeyen soruları çözünüz.

Başlarken yanlış yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bilerek ilk  15 dakika daha dikkatli olmaya çalışınız.

Seçici sorulara dikkat edin, karşınıza zor soru kalıpları da çıkacaktır. Tüm soruları doru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edin ve yanıtlayamadığınız sorularla karşılaştığınızda güveninizi kaybetmeyin. Uzun sorulardan korkmayın, uzun soru zor soru değildir, aksine iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı kadar zor olmadığı görülür. Bazı soruların ise çok kolay olduğunu göreceksiniz ve ‘acaba bu soruda birşey mi var’ diye düşünmeyin.

Soruları çözerken kesinlikle kendi mantığınıza göre çözmeyin sorudan isteneni verin.

Önce sorunun kökünü okuyun. Tüm seçenekleri okumadan işaretleme yapmayın, seçenekleri eleme yöntemiyle çözün.

Soruda yer alan önemli kelimelerin altlarını çizin. Bazen soru en doğru cevabı ister, dikkatli okuyun.

Soruları dikkatli okuyun. Olumlu soru cümlelerine alışkın öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi görebilir. Bu nedenle acele etmeden, soruyu iyi anlamaya çalışın.

Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın, sınav sorularına kendinizi bırakın.

Soru çözmek demek soruyu dikkatli bir şekilde okuyup anlamak demektir. Genel bir kural vardır. ‘’Soruyu anlamak %60 çözmek demektir.’

Kodlama yaparken sayfayı bitirip işaretlemeye geçmeniz zamanı daha verimli geçirmenizi sağlar, hata yapmamak için kodlanan sorunun numarasını ve şıkkını tekrar ederek geçiriniz.

Sınav esnasında farklı düşüncelere dalmayınız. Örneğin ya sınav kötü geçerse, ya çok yanlış yaparsam düşüncelerine hiç kapılmayınız. Kısa sürelide olsa bu durumdan kurtulmak için hemen nefes egsersizi yapınız.(Burundan alınan nefesi, ağızdan sürenin iki katı kadar vermekle olur.)beyne fazla miktarda oksijenin gitmesini sağlar.

Sınava en iyi yapabileceğiniz bölümden başlayın ve yapamadığınız sorular üzerine çok vakit harcamayın. Üst üste çözemediğiniz sorular olursa o bölüme ara verip, dikkatinizi tekrar toplayacak diğer bölüme geçin.

YGS de başarılı bir sınav çıkartmaya bakacaksınız. Ardından daha önemli LYS sınavları sizi bekliyor. Emeklerinizin karşılını almanız dileğiyle, bu zorlu maratonda tüm öğrencilere başarılar dilerim.”dedi.

 

BÜLENT TETİK