BULDAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI

TUBİTAK 4004 Projesi Kapsamında “Doğal ve Kültürel Miras Eğitimi” kapsamında El Sanatları ve Yöresel Yemek Etkinliği Buldan’da gerçekleştirildi.  Tarihi Veli Ağalar Konağında,  Denizli'nin farklı okullarında görev yapan 34 sınıf öğretmenine doğal ve kültürel miras eğitimi verildi.  Atölye çalışmasına katılan öğretmenler, batik boyadı, Buldan mutfağına girdi, yöresel yemekleri pişirdiler.

Denizli’nin çeşitli mahalle ve ilçelerindeki farklı okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerine yönelik hazırlanan “Doğal ve Kültürel Miras Eğitimi” Buldan’da verildi. Tasarımcı Nihal Güngör Kılınç’ın oluşturduğu Buldan Kültür Evi olarak hizmet veren Tarihi Veli Ağa Konağında düzenlenen eğitim programına, Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Belediye Başkanı Mustafa Şevik ile proje yürütücüsü Doç.Dr. Serkan Bertan,  proje eğitmenlerinden PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Ümmühan Bayram katıldı. 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol,  eğitim toplantısında yaptığı konuşmasında, Doğal ve kültürel varlıkların öneminin anlaşılması, bireylerin bu varlıklara olan bağlılığının ve saygısının artırılmasında bu projenin önemli bir farkındalık oluşturacağını belirtti.  Akyol, “Denizli sahip olduğu tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağı ile de zengin bir il.  Dünya lezzetleri arasında ilk üç sırada Türk mutfağı geliyor.  Yöresel lezzetlerimiz de turizme kazandırılmalı. Bu proje,  lezzetlerimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından güzel bir proje. Hocalarımıza teşekkür ederim” dedi. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, TUBİTAK projesi kapsamında gelecek nesillerin mimarları sınıf öğretmenlerini Buldan’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Buldan’ın tarihi, doğal güzellikleri kadar mutfağının da zengin olduğunu vurgulayan Başkan Şevik,  konuşmasının ardından sınıf öğretmenlerine Buldan dokuma ürünlerden hediye etti. 

TUBİTAK 4004 projesi ile ilgili bilgi veren Doç .Dr. Serkan Bertan,  proje ile doğal ve kültürel varlıkların öneminin anlaşılması, bireylerin bu varlıklara olan bağlılığının ve saygısının artmasının amaçlandığını belirtti. Projenin mevcut varlıkların bozulmasının ve yok olmasının önüne geçmesi açısından da  önem taşıdığını vurgulayan Doç.Dr. Bertan, “ Projede, sınıf öğretmenlerine doğal ve kültürel mirasın önemini aktif öğrenmeye dayalı yöntemlerle aktarılarak ve öğretmenlerin bu mirasın önemi üzerinde farkındalık yaratmaları sağlanacak.  Böylelikle öğretmenler, öğrencilerine doğal ve kültürel mirası daha anlaşılır, somut verilerle ve yaparak-yaşayarak öğrenme fırsatı sunacak.  Öğrencilerde bulundukları bölgedeki doğal ve kültürel değerlerin farkına varmaları sağlanacaktır. Sınıf öğretmenleri, öğrencilerin merak duygularını, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerini tetiklemeleri açısından önem arz ettikleri için hedef kitle olarak belirlendi” dedi. Doç. Dr. Bertan, “Doğal ve Kültürel Miras Eğitimi” kapsamında Pamukkale, Karahayıt, Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Buldan, Akhan Kervansarayı, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Kaklık Mağarası ve Güney Şelalesi’ne uygulama gezileri ve öğretmenlerin aktif olarak rol aldığı  atölye çalışmaları gerçekleştirildiğini açıkladı. Projenin Buldan ayağında atölye çalışmalarına katılan sınıf öğretmenleri,  el tezgâhlarını incelediler, Buldan dokumasını öğrendiler ve kumaş boyadılar. Hoşgör kumaşlarını rengarenk boyalarla bezemenin heyecanını yaşayan öğretmenler, Buldan, Bozkurt, Çal ve Tavas başta olmak üzere Denizli mutfağı ve yöresel yemeklerini uygulamalı olarak öğrendiler.