BUNLARI YAPARSANIZ OYUNUZ  GEÇERSİZ SAYILACAK

14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem milletvekili seçimlerinde, 4 cumhurbaşkanı adayı ve 24 siyasi parti ile 151 bağımsız aday yarışacak. Toplamda 64 milyon 113 bin 941 seçmen sandık başına gidecek. Sandık başına gidecek seçmenlerin oylarının geçerli olması için dikkat etmeleri gereken noktaları sizler için derledik.

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanan seçim takvimi işlemeye devam ediyor.

Bir hafta sonra Türkiye, 5 yıl süreyle görev yapacak olan cumhurbaşkanı ve yeni parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı adayları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan yer alırken, milletvekili seçimlerinde ise 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday yarışacak.

Türkiye'deki 973 ilçede ve 1094 ilçe seçim kurulunda toplam 191 bin 884 sandık kurulacak. İç ve dış seçmenlerle beraber 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. İlk kez oy kullanacak 4 milyon 904 bin 672 seçmen bulunuyor ve cezaevinde bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 53 bin 172 seçmen de oy kullanacak.

TÜM TÜRKİYE'DE OY VERME SAATLERİ

Oy verme saatleri tüm yurtta 08.00-17.00 olarak belirlendi. Oy kullanma süresi sona erdiğinde, sandık başında oy kullanmayı bekleyen seçmenler olursa, sandık kurulu başkanı seçmenleri sayarak ve kimliklerini alarak sırasıyla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.

Seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı, resmi dairelerden verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcıların mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, kimliklerini açıkça gösteren resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birini sandık başkanına sunarak oy kullanabilecekler. Bu belgelerden biri olmayan seçmenler oy kullanamayacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI GETİRMEK ZORUNLU DEĞİL

Oy kullanabilmek için seçmen bilgi kağıdını getirmek zorunlu değil. Oy kullanacak seçmenlerin hangi sandıkta oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdı olmasa bile, YSK'nın internet sitesi üzerinden oy kullanacakları sandık bilgisini öğrenip oy kullanmaları mümkün.

OYLAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ KABUL EDİLECEK?

Bu seçimlerde hem cumhurbaşkanı hem de yeni parlamento üyeleri belirlenecek. Seçmenler, iki oy pusulasını da tek zarfa koyarak tercihlerini yapacak.

Seçmenler oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı bulunmamasına dikkat etmeli. "TERCİH" veya "EVET" mühründen başka bir yerine imza atılması veya işaret konulması durumunda, oy geçersiz sayılacak. Oy pusulaları dışında, zarfa başka bir şey konulmamalı; aksi takdirde oy geçersiz kabul edilecek.

"EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmamış, birden fazla ittifak ya da aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması durumunda da oylar geçersiz kabul edilecek.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İKİNCİ TURA KALIRSA

Eğer ilk turda geçerli oyların salt çoğunluğu elde edilemezse, seçim ikinci tura taşınacak. İlk turda en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs'ta düzenlenecek olan ikinci turda yarışacak. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçmenler ilk turda oy verdikleri sandık alanlarında aynı seçmen bilgi kağıdıyla oylarını kullanabilecekler.