ÇAL’DA ÜRETİCİYE NAKLİYE DESTEĞİ
Denizli’nin Çal ilçesinde MHP’li Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın talimatıyla küçük ve büyükbaş hayvan üreticilerine nakliye desteği verilmeye başlandı.
İlçede yaşayan 1000’nin üzerindeki üreticinin her biri ortalama 1000 TL nakliye bedeli ödemekten kurtuldu. Başkan Akcan, “Zor bir dönemden geçen üreticilerimize belediye olarak nakliye desteği veriyoruz” dedi. İlk etapta, Çal Belediyesi’ne kaydını yaptıran 450 üreticinin 201 ton arpası, Denizli Toprak Mahsülleri Ofisi’nden alınarak Çal’a getirildi ve üreticilere teslim edildi. Bundan sonraki aşamalarda da üreticiler belediyeye kayıt yaptıracak, bu kayıtlarla Toprak Mahsülleri Ofisi’nden bedelsiz arpa nakliyesine devam edilecek.
Çal Belediyesi, bir süre önce Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ve Denizli Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanlığı ile protokol yaptı. Yapılan anlaşma gereği; üreticilerin taleplerini alan Çal Belediyesi, kayıt işlemlerinin ardından evrakları TMO’ne gönderiyor. Ofisten arpa talebinde bulunan üreticilerin arpaları Çal Belediyesi tarafından ilçeye taşınıyor. Böylelikle üreticilerin her biri ortalama 1000 TL nakliye bedeli ödemekten kurtuldu. Başkan Fethi Akcan, “Denizli ve Çivril’den arpa alan üreticiler bireysel olarak arpalarını taşıdıkları için ciddi bir nakliye ücreti ödüyorlardı. Üreticiler yem, mazot ve diğer giderler nedeniyle zaten zor durumda. Biz üreticilerimize yılda yaklaşık 1 milyon TL’lik nakliye gideri desteği verdik. Türkiye’nin daha refah ve mutlu yarınları için üretim, üretim diyoruz. 2015 yılında başlattığımız Tarım Kenti Çal Projesi’nin ne kadar doğru bir karar olduğunu bir kez daha gördük. Gıdanın ve tarımın stratejik ürünler olduğunu dünya gördü. Bu nedenle üretmeliyiz. Üreticilerimiz üretirken devletimizde onların yolunu açmalıdır” dedi.
“GENÇLERİMİZ TARIMA VE ÜRETİME ÖZENDİRİLMELİDİR”
Belediye Başkanı Akcan, Türkiye’de tarımsal üretim seferberliğinin şart olduğunu, özellikle gençlerin tarım ve üretime daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, açıklamasına şöyle devam etti,“Çiftçilerin ve kırsal kesimde yaşayan insanların yaşam standartları arttırılmalıdır. Bu standartları yükseltecek sistem kurulmalıdır. Gıda güvenliğinin ne denli hayati bir önemde olduğu artık net bir şekilde anlaşıldı. Korona virüs salgını gösterdi ki, güvenilir gıda olmazsa olmazımız. Gençlerimiz tarıma özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Tarım ülkesi olan Türkiye, salgın hastalık geçtikten sonra da bu konunun önemini asla unutmamalı, rafa kaldırmamalıdır. Daha fazla üretim için tarımsal seferberlik şarttır. Belediye olarak üreticilerimiz için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Üreticilere bu hizmete sunarken, bize destek veren Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne de teşekkür ediyorum.”
ÜRETİCİLER ÇOK MUTLU
Çal Belediyesi’nin bu hizmeti üreticileri çok sevindirdi. Çallı büyük ve küçükbaş hayvan üreticilerinden Cengiz Kılıç, “Belediye başkanımıza bu hizmetinden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Üreticiler, önceden Denizli ya da Çivril’e giderek TMO’nden arpayı kendimiz alıp, kendimiz nakliye ediyorduk. Bu da ekonomik külfete sebep oluyordu. Ben şahsin daha önce nakliye gideri yüksek olduğu için TMO’nden arpa almıyordum. Belediye’nin bu hizmeti vereceğini duyunca hemen başvurdum, 5 dakikada işlemlerdim bitti ve hayvanlarıma vereceğim arpa Denizli’den Çal’a belediye ekipleri tarafından getirildi” derken, bir başka üretici Mehmet Tekeci ise, nakliye giderlerinin belediye tarafından karşılanmasının üreticilere önemli destek olduğunu vurguladı. İlk etapta Çal Belediyesi, TMO’nden 201 ton arpayı Çal’a getirdi. Belediye çalışanları arpaları çuvallara koyarak, terazide tartıp hak sahiplerine teslim etti.