ÇİNLİLER, DENİZLİ ZİYARETİNDEN MEMNUN AYRILDI

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve Ticaret Müsteşarı Sayın Zhu Guangyao, beraberinde 8 Çinli iş adamından oluşan bir heyetle, Denizli Ticaret Odası’nı (DTO) ziyaret etti.

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, geçen yıl 29 yabancı yatırım alan şehirlerinin son dönemde cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çekti ve Çinli girişimcileri Denizli’de yatırım yapmaya çağırdı. Denizli ve Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgelerinin şehrin gelişimine katkı sağlayacak her türlü yatırım için önemli birer fırsat olduğunu belirtti. Denizli Ticaret Odası’ndaki ziyarete, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın yanı sıra Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Yılmaz ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan da katıldı. Denizli ve Çin’den gelen iş adamlarından oluşan 50 kişilik heyet, iki saatten fazla bir süre fikir alışverişinde bulundu. İkili ilişkileri kuvvetlendirmek amacıyla Türkiye’de bir takım ziyaretlerde bulunduklarını belirten Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Denizli’de yapılabilecek Çin yatırımları ile ticari işbirliklerini önemsediklerinin altını çizdi.

DTO BAŞKANI ERDOĞAN İLE EKİBİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Gördükleri ilgi ve alakadan memnun kaldıklarını da dillendiren Büyükelçi Yu Hongyang, “Bizi bu kadar kalabalık bir ekiple karşıladığınız için teşekkür ediyorum. Bu konuda DTO Başkanı Uğur Erdoğan Bey ile ekibinin büyük bir çaba harcadıklarını duymuştuk. İkili ilişkilere ne kadar önem verdiğinizi bizzat görmüş olduk. Çin ile Denizli arasındaki ticari ilişkileri artırmak istiyoruz. Bu konuda en önemli gelişme, vize konusunda yaşanan sıkıntıların aşılmasıdır. 1 Ocak 2018’den itibaren vize başvuruları eskisine göre daha kolay. Artık sanal ortamda randevular alınabilecek ve davet mektubuna gerek kalmayacak. Mesela Denizli Ticaret Odası’nın referans mektubu yeterli olacak. Vize işlemlerinde, davet mektubunun yerine sayılacak. Biz biliyoruz ki, bir Denizlili olan Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci de Çin’le ilişkilerin güçlenmesini oldukça önemsiyor” dedi.

 

DENİZLİ’DE YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRDI

Çin heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren DTO Başkanı Erdoğan ise, Denizli’deki yatırım imkanları hakkında bilgiler verdi. Erdoğan, “Ülkenizden bölgemize yatırım yapacak girişimcileri davet ediyor ve şehrimize beklediğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Şehrimiz, Denizli Organize Sanayi ve Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere içinde iki OSB barındırmaktadır. 2005 yılında doğal gaz imkanına kavuşan Denizli OSB’de 84 adet muhtelif büyüklükte sanayi parseli bulunmakta ve parsel büyüklükleri 5000 m² ile 110.000 m² arasında değişmektedir. Bölgenin toplam alanı 4.360.000 m², sanayi parseli alanı ise 3.019.000 m²’dir. Çardak Havaalanı gibi önemli bir imkana sahip olan Çardak Özdemir Sabancı OSB’de, en küçüğünün 25.000 metrekare olduğu arsa tahsisi yapılmış 85 sanayi parseli bulunuyor. Tüm parseller yatırıma hazır durumda. Elektrik, su ve telekomünikasyon hattı bağlantıları mevcut. Yeter ki sizler girişimde bulunun” dedi.

DENİZLİLİ İŞ ADAMLARINA EKONOMİ BAKANLIĞI’NIN DESTEKLERİNİ HATIRLATTI

Ekonomi Bakanlığı’nın, Çin Halk Cumhuriyeti’ni ticari ilişkileri geliştirmede hedef ülkeler arasına aldığını da kaydeden DTO Başkanı Erdoğan, “Ekonomi Bakanlığımız, Çin’e yönelik yurtdışı birim, marka ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, yurtdışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesi ile pazar araştırması ve pazara giriş desteğinde ekstra ayrıcalık tanıdı. İhracatçılarımızın bu fırsatı değerlendirmesini umuyorum” diye konuştu.

DTO’NUN ÇİN’LE TEMASLARI ÖNEMSEDİĞİNİ VURGULADI

Türkiye’nin dış ticaret açığının yaklaşık % 41’inin, Çin ile olan dış ticaret açığından kaynaklandığını da hatırlatan Erdoğan, bunu azaltma anlamındaki çabaları önemsediklerini vurguladı. DTO olarak, Çin’e düzenlenen fuar ve geziler düzenlediklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda Denizli’den Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangzhou, Shangai, Hong Kong, Pekin ve Xamen şehirlerinde düzenlenen fuarlara etkin katılım olmuştur. Denizli Ticaret Odası olarak, 2007 yılından başlamak üzere Çin’e yönelik çok sayıda ticari heyet gezisi organizasyonu yaptık ve düzenli olarak sürdürmekteyiz. Dileriz, bu tür girişimler ve etkinlikler de artarak devam eder” dedi. 

Denizli’nin özellikle son yıllarda yabancı yatırımlar açısından çekim merkezi haline geldiğini de ifade eden DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “Geçen yıl ilimize 120 adet yatırım teşvik belgesi verildi. Bir önceki yıla göre artış oranı %21. Bunun tutar bazındaki değeri ise, 1 milyar 117 milyon TL. Bir önceki yıla göre artış %110. Odamızın kurulduğu günden geçen yıla kadar yabancı ortaklı şirket sayısı 55 idi. Sadece 2017 yılında ise, Denizli’de 29 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Denizli, yabancı yatırımcılar açısından cennet niteliğinde!” diye konuştu. Konuklarına Denizli ve sosyo ekonomik yapısı hakkında da bilgiler aktaran Başkan Erdoğan, “Dinamik girişimcileri ve ihracata dönük üretim yapısıyla yurtdışında da tanınan bir şehiriz. Denizli, ülkemizin ve bölgemizin önemli ticaret ve lojistik merkezi konumunda. 3 milyar Dolar’dan fazla ihracatıyla, Türkiye’deki iller arasında 8’inci sırada yer almakta. Denizli’den yaklaşık 180 ülkeye 2.300 çeşit ürünün ihracatı gerçekleştirilmektedir. Sanayisi, sektörler bakımından çeşitlilik gösterir” dedi. Başkan Erdoğan, son olarak toplantının çok verimli ve olumlu geçtiğini söyledi. Her iki heyete de katılımlarından dolayı teşekkür etti. 

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, konuşmaların ardından gerçekleştirilen soru cevap kısmı da tamamlanınca, Büyükelçi Yu Hongyang’a Denizli’nin simgesi olan horoz heykeli ile günün anısına saklamalarını umduklarını dile getirdiği özel tasarım bir hediye takdim etti.

HABER MERKEZİ