ÇORUM VİTRİNİ SERİNHİSAR ÜRETİM ÜSSÜ
Türkiye’deki leblebi üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Serinhisar’da üretim tam kapasite sürüyor.
Pandemi döneminde kuru yemiş tüketiminin artması leblebi imalatçılarının işlerini açtı. Serinhisarlı üretici leblebide Çorum isminin öne çıkmasından da rahatsız değil. Leblebiciler Kooperatifi Başkanı Cemal Kobaş, “Çorum vitrin, Serinhisar üretim üssü. Burada üretilen leblebiler 39 ülkeye ihraç ediliyor. Çorum’a da leblebi buradan gidiyor” diye konuştu. Corona tedbirleri kapsamında dışarı çıkmayan vatandaş kuruyemiş tüketimini artırdı. Bu durum leblebi üretiminin başkenti olan Denizli’nin Serinhisar ilçesinde işletmelerin tam kapasite ile çalışmasına neden oldu. Serinhisar’da Leblebiciler Kooperatifi bünyesindeki 165 imalatçı izinleri iptal etti, tüm enerjisini üretime verdi.
TÜRKİYE’DE ÜRETİMİN YÜZDE 80’İ SERİNHİSAR’DAN
Leblebisi ile tanınan kent Çorum olsa da Türkiye’deki üretimin büyük bölümü Serinhisar’dan gerçekleştiriliyor. İhracatta 39 ülkeye yıllık 350 milyon dolarlık leblebi veren Serinhisar, iç piyasaya da 450 milyon liralık ürün sağlıyor. Dünyada tüketilen leblebinin yüzde 65’ini Türkiye karşılıyor, üretimin yüzde 80’i ise Serinhisar’da gerçekleşiyor. Serinhisar’da sektörde binin üzerinde çalışan bulunuyor. Hayvancılık ve leblebicilik dışında geçim kaynağı bulunmayan ilçede leblebi istihdamın da önemli bölümünü üstleniyor.
KOBAŞ; “LEBLEBİ SERİNHİSAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Serinhisar Leblebiciler Kooperatifi Başkanı Celal Kobaş, 165 firmanın tam kapasite ile üretim gerçekleştirdiğini belirterek, “Leblebi Serinhisar için çok önemli. Bu sektör ilçedeki 5 binin üzerinde kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Yaşları 18-40 arasında binin üzerinde kişi bu sektörde istihdam ediliyor. Serinhisar nohudu ilçe dışından satın alarak burada leblebiye dönüştürüyor. Leblebi içinde hiçbir katkı maddesi yok. Ateş ve su ile nohuttan üretilen doğal bir ürün. Acılısından tuzlusuna, çikolatalısından traliçelisine 40 çeşit leblebi var” diye konuştu.
ÇORUM’DA ÜRETİM YOK
Leblebi denilince akla ilk gelen kentin Çorum olmasından rahatsızlık duymadıklarını söyleyen Kobaş, “Çorum ile yarışmıyoruz. Bir tartışma ortamı yok. Çorum’a da ürünü biz veriyoruz. İşin mutfak kısmı Serinhisar vitrin kısmı ise dünyanın her yeri ile birlikte Çorum. Çorum’da üretim yok” diye konuştu.
13 AŞAMA 2 AYLIK ÜRETİM SÜRECİ
Serinhisar’da leblebinin macerası ise iki aylık bir süreci kapsıyor. Ham nohudun leblebiye dönüşmesi 13 aşamada gerçekleşiyor. Kobaş imal aşamalarını şu şekilde anlattı: “Nohut imalathaneye geldiğinde ilk olarak boyutlandırma yapılıyor. Daha sonra 170 derece ateşte ısıtılıyor. Keten çuvallar alınarak 15 ile 20 gün dinlenmesi sağlanıyor. Sonra ikinci bir kavurma aşamasından geçiyor. Bu işlemden sonra 20 gün ikinci dinlenme sürecine giriyor. Bu süreç tamamlandığında sağ su ile sulanıyor. Buradan çıkan ürün 24 saat daha bekletiliyor. Toplama ve serme işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar boyutlandırılarak ön ısıtmadan geçiriliyor. 170 derecede bakır tava ve selvi ağacından yapılma mafrak ile karıştırılarak kabuğu soyuluyor. Bundan sonra ürün tek kavrulmuş leblebi olarak tüketime hazır hale geliyor. Sonrasında ürün çikolatalısından çileklisine, tuzlusundan şekerlisine kadar 40 çeşit ürüne dönüştürülüyor.”
HACI SELAMOĞLU