DEGİAD’IN DÜZENLEDİĞİ PANELDE AB YEŞİL MUTABAKATI’NA UYUM SÜRECİ ELE ALINDI

Denizli  Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) tarafından düzenlenen Sanayide Döngüsel Ekonomi ve Seçim Öncesi Türkiye Paneli’nde,  Avrupa Yeşil Mutabakatı ile birlikte Türkiye’nin gündeminde daha fazla yer almaya başlayan sanayide yeşil dönüşümde risklere değil, fırsatlara odaklanma çağrısı geldi.

OSMAN NURİ BOYACI

Sanayide Döngüsel Ekonomi Paneli, Denizli İşadamları Derneği (DEGİAD) İş Geliştirme Komitesi tarafından DEGİAD Sadık Emre Çaputçu Yönetim Binası’nda gerçekleştirildi. Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkan Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan TÜRKONFED Yeşil Dönüşüm Komisyon Başkanı Onur Ünlü, Yeşil OSB Yasası’nın yeşil dönüşümde çok büyük işlev göreceğine dikkat çekti. Denizli iş dünyasına dönüşüm konusunda açıklanan proje ve desteklere etkin biçimde katılım çağrısında bulunan Ünlü, “Türkiye enerjisinin 4’te 3’ünü ithal ediyor. Burada ilk konu tasarruf, ikincisi verimlilik. Üçüncü adım ise dönüşüm. Enerjide bir kaynağımız elektrik, bir kaynağımız fosil. Fosili elektriğe dönüştürebiliriz. Buna imkan veren teknolojiler var. Bu adımlar enerji girdisinde ciddi oranlarda tasarruf sağlıyor. Türkiye’de sanayinin yüzde 99’u KOBİ. Dolayısıyla dönüşürsek, çok farklı yerlere gideceğimizi biliyoruz. Yeşil dönüşüm için zihniyet dönüşümü şart. Kumdan, kuvarstan cam üretmekle çöpe atılan şişeden cam üretmek arasında enerji açısından dağlar kadar fark var” dedi.

 

DEGİAD’IN DÜZENLEDİĞİ PANELDE AB YEŞİL MUTABAKATI’NA UYUM SÜRECİ ELE ALINDI

 

DÜNYA BANKASI 450 MİLYON DOLAR KREDİ VERDİ

Geçtiğimiz günlerde yasalaşan Yeşil OSB Kanunu’nun yeşil dönüşüm konusunda zihniyet dönüşümü başlatması dileğinde bulunan Ünlü, “Denizli umarım zihniyet dönüşümünü başlatan ilk kentimiz olur ve ben bundan sonraki tüm toplantılarda Denizli bu işi başardı diye reklamınızı yaparım” diye konuştu. Bir OSB’nin yeşil olabilmesi için bir endüstriyel simyibozun önemini vurgulayan Ünlü, bu konuda desteklere dikkat çekerek şunları söyledi, “Türk insanının bu konuda girişimci olması için destek var. Enerji Bakanlığı’nda proje desteği var. Hibe desteği var. Devlet bugüne kadar yeşil dönüşümle ilgili projelere 80 milyon TL hibe verdi, sanayici 80 milyon TL’yi alıp üzerine 210 milyon TL koyarak 290 milyon TL yatırım yaptı. Ülke her sene 220 milyon TL kazanıyor.  Türkiye’nin neresinde olursa olsun enerji verimliliği yatırımları 5 bölge devlet teşviği kapsamında. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dünya Bankası’nda aldığı 450 milyon dolarlık kredi tamamen sanayinin yeşil dönüşümünde kullanılacak. Bunun 250 milyon doları KOSGEB , 175 milyon doları TÜBİTAK üzerinden imalat sanayinin yeşil dönüşümü projesi kapsamında, kalan 25 milyon doları da Bakanlığın kendi mevzuatının iyileştirilmesi için kullanılacak” dedi.

 

DEGİAD’IN DÜZENLEDİĞİ PANELDE AB YEŞİL MUTABAKATI’NA UYUM SÜRECİ ELE ALINDI

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMACININ HAYATA GEÇİRİLMESİ

Avrupa Birliği’nin yeşil mutabakatının özünde sürdürülebilir kalkınma amacının nasıl hayata geçirileceğinin yol haritası olduğunu kaydeden TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk ise ilk defa 2012’de  karbon ayak izini ölçmeye başladıklarını belirterek, “Başlangıçta konuyu çevreye indirgemiş bu konu torunlarımızı ilgilendirir, biz çevre ile ilgili evrensel sorumluluklarımızı yerine getirelim derken bizim işimiz,  çevremiz, kaynaklarımız tehlike altında. Yapacağımız işin biçimlerini dönüştüremezsek bu kaynakları doğru düzgün kullanamazsak, bunlar har vurup harman savurmazsak ancak belki gezegenimizde yaşama şansımız olacak” diye konuştu.

 

DEGİAD’IN DÜZENLEDİĞİ PANELDE AB YEŞİL MUTABAKATI’NA UYUM SÜRECİ ELE ALINDI

 

BİZİM GİRİŞİMCİMİZ DAHA HIZLI ADAPTE OLUYOR

KOBİ’lerin henüz EYT konusunu tam çözememişken, yeşil dönüşümü halledecek yatırımlara yönelmesinin zorluğuna vurgu yapan Ünlütürk, finans konusunu çözmek için atılan adımlardan bahsetti. Ünlütürk, “Asıl vurgulamak istediğim ise yapmamız gereken çok önemli bir değişimde ülkemizde fırsat tarafının daha ağır basacağını düşünüyorum. Şartlar neyse bizim girişimcimiz çok hızlı adapte oluyor. Yeşil dönüşüme de rakip ülkelere göre daha hızlı adapte olacak, onun içinde bu işte rakiplerimize karşı avantajlı olacağız. Döngüsel ekonomiyi kullandığımız zaman sağlanacak maliyet avantajı ihracat pazarlarında avantaj demek. Ulaşamadığımız pazarlara ulaşma imkanı da bir diğer önemli konu” diye konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde ise Araştırmacı Yazar Bekir Ağırdır,  Seçim Öncesi Türkiye Panelinde  14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimi üzerine bir sunum yaparak DEGİAD üyelerinin sorularını yanıtladı.