DENİZLİ'DE FETÖ/PDY'NİN ÜNİVERSİTE YAPILANMASI DAVASI BAŞLIYOR

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'nin Pamukkale Üniversitesi'ndeki yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma ardından açılan dava 13 Haziran'da başlayacak. Denizli'de yeni kurulan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, aralarında Pamukkale Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, eski Genel Sekreter Kenan Çayan'ın yanı sıra eski dekanlar, öğretim üyelerinin de yer aldığı 73'ü tutuklu, 115 sanık, silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla yargılanacak.

    Pamukkale Üniversitesi'ndeki FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik dava, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun terör davalarının yoğunluğu nedeniyle iş yoğunluğunu dikkate alarak kurulmasına karar verdiği Denizli 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Başkanlığını Hakim Seval Bircan'ın yapacağı, üye hakim olarak Musa Karcı ve Reha Asan'ın bulunacağı 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk FETÖ/PDY davası, Pamukkale Üniversitesi iddianamesi ile başlayacak. FETÖ/PDY davaları için 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev yapacağı EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nin yanında bulunan fuar kompleksi bünyesinde yer alan salonda hazırlıklar yapılıyor. Duruşma salonunda oturma gruplarının montajı tamamlanırken, internet ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kurulma çalışmaları sürüyor.

Pamukkale Üniversitesi iddianamesinde FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi ve ülke genelindeki örgütlenme çalışmaları 'Çatı İddianame' olarak anlatılırken, Pamukkale Üniversitesi yapılanması konusunda da sanık, tanık ve gizli tanıkların ifadeleriyle detaylar yer alıyor. İddianamenin, şüpheliler hakkında isnat edilen suçlar bölümünde, örgütün üniversitedeki amacının YÖK tarafından belirlenen kadroları ele geçirmek, bu kadrolara kendi üyelerini yerleştirerek kurumun tamamen yönetimini ele alıp, yasal görünümle örgüt üyeleri dışında hiç kimsenin yönetime katılmasına, çalışmasına izin vermemek olduğu belirtildi. İddianamede, şöyle denildi;

"Üniversiteler ve devletin diğer kurumlarını bu şekilde ele geçirip devlete paralel şekilde ilerleyerek 17-25 Aralık 2013 ve 15 Temmuz kalkışmasını yapabilecek güce erişip, nihai hedef olarak da devlet yönetimine el koymak, bunu silahsız olarak başaramadıkları takdirde silahlı darbe yapmak suretiyle ele geçirmek olduğu anlaşılmıştır."

ÖRGÜTÜN ÜNİVERSİTEDEKİ KADROLAŞMASI DETAYLI ANLATILDI

İddianamede, üniversitedeki öğretim üyelerinden Kutret Gezer, Hasan Herken, Hasan Kaplan, Bünyamin Kaptanoğlu, Muzaffer Topçu'nun, zaman içerisinde kazandıkları güce ve Yüksek Öğretim Kurulu Yasası'nın kendilerine tanıdığı korumaya sığınarak rektörlük seçimini nasıl etkiledikleri anlatıldı. Bu isimlerin, 2011 seçimleri öncesinde grubun temsilcisi olarak rektör adaylarıyla görüşmeler yaptıkları, Hüseyin Bağcı'yı rektör adayı olarak öne sürdükleri ve 2007 seçimlerinde mağduriyet yaşadığını düşünen farklı görüşü temsil eden grubun da bu fikre sıcak bakması üzerine Hüseyin Bağcı üzerinde anlaşmayı sağladıkları, bu konudaki toplantıların, örgütün işletmesi olan Çağlayan Catering'de yapıldığı iddianamede yer aldı. PAÜ'deki yapılanmanın gizili olarak yürütüldüğü belirtilen iddianamede, sendikalaşma ve Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Program Geliştirme Merkezi (PAÜSEM) üzerinden yapılan kadrolaşmanın detaylarına da yer verildi.

ÖRGÜT ÜYELERİ ÜNİVERSİTEDE ETKİN KONUMA GELDİ

İddianamede etkin pişmanlıktan yararlanan eski Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın atandıktan sonra üniversite yönetimini örgüt üyelerine tahsis ettiği, örgütte yıllardan bu yana etkin olan kişilerin rektör yardımcısı, dekan, başhekim olarak görevlendirildiği belirtdi. Eski Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın, örgüt adına eylemlerde bulunduğu vurgulandı. Eski Rektör Prof.Dr. Bağcı'nın atadığı kişiler tarafından alınan kararları eski Genel Sekreter Kenan Çoyan aracılığıyla uygulattığına değinilen iddianamede, şu an kanser tedavisi gören eski Genel Sekreter Kenan Çoyan'ın Rektörlük atamasının ardından Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde öğretim üyesi iken Hasan Herken ve Ali Keskin'in desteği ile veteriner olmasına rağmen Pamukkale Üniversitesi'nde kadro olmadığı için Tıp Fakültesi Histoloji dalında kadro açılarak üniversiteye geçişinin sağlandığı da belirtildi. İddianamede eski Rektörün dayısı Prof.Dr. Ali Keskin'in personel alımı, görevlendirme, kadro işlemlerini yerine getirdiği, örgütün onay vermediği isimleri kabul etmediği de yer aldı.

15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Denizli'de 145 sanıklı 2. İşadamları Davası ardından en fazla sanığın yargılanacağı davada, 'silahlı terör örgütüne üyelik'le suçlanan 3'ü tutuklu, 115 sanık hakkında 7.5 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. DHA