Dil bilmeyen Ukraynalı öğrenci TEOG kurbanı

Ukrayna'dan annesi ve üvey babası ile Türkiye'ye gelen 14 yaşındaki Anastasiya Totskaya, TEOG sınavından başarılı olamayınca açıkta kaldı. Baklan ilçesine yerleştirilen Totskaya ise, turizm bölümünü okumak istiyor.

    Ukrayna’dan bir buçuk yıl önce Denizli’nin Merkezefendi ilçesine annesi ve üvey babası ile gelen Anastasiya Totskaya, Dil sorunundan dolayı TEOG'tan başarılı olamayınca Baklan ilçesine yerleştirildi. Baklan’da kalacak yeri olmayan ve turizm bölümünü okumak isteyen Totskaya, istediği bölüme gidemediği için okulu bırakmayı düşündüğünü söyledi. Türkiye’yi sevdiğini ve yaşamak istediğini belirten Totskaya, yetkililerin kendisine yardımcı olmalarını istiyor.
 

Anne Anna ve üvey baba Arif Aydın ise, kızlarının istediği bölümü okumasını istiyor. BİMER'e başvurduklarını ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını belirten üvey baba Arif Aydın, “Eşim ve çocuklarım geleli bir sene oldu. Bu zaman zarfında Türkçe’yi ne kadar öğrenebildiler. 7’inci sınıfın ikinci dönemi geldi ve 8’inci sınıfta mecburen TEOG sınavına girdi. TEOG sınavından başarısız olduğu için istediği bölüme gidemiyor. Kendisinin yabancı dili olduğu için turizm ile ilgili bölüme gitmek istiyor. Puanları tutmadığı için turizm bölümüne alınamıyor. Kendisin Ukrayna’da başarılı bir öğrenciydi.
 

Kızının puanı tutmadığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Baklan ilçesine yerleştirildiğini ve burada da kimsesi olmadığını belirten baba Arif Aydın, dil sorunundan dolayı kızlarının okumak istemediğini söyledi. Baba Aydın, “Ben Ukrayna’da yaşarken aynı sorunları yaşadım. Rusça gramerleri okuyordum, yazıyordum ama ne manaya geldiğini bilmiyordum. Şimdi aynı sorunu kızımız yaşıyor. Türkçeyi okuyor, yazıyor ama ne manaya geldiğini bilmiyor. Bu yüzden yetkililerin, bu ve buna benzer dil sorunu yaşayan yabancı vatandaşlara yönelik bir çözüm bulmalarını istiyorum. Alt yapıları olmadığı için bu durumdaki vatandaşlara okulda, onlara daha fazla yardımcı olmalarını istiyorum. Kızım başka bölüme gitmek istemiyor. Üç seçenek var, ya okulu bırakacak, okumak istemediğini söylüyor. Okulu bıraktığı için 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi olduğu için ben cezaevine düşeceğim, çocuğum yetiştirme yurduna alınacak. Ya da ‘iç savaşın’ sürdüğü Ukrayna’ya geri döneceğim, orada da iş durumu yok. Ya da eşim ve çocuklarıma ayrılacağım siz nasıl yaşarsanız yaşayın, bu problemi çözemiyoruz diyeceğim” diye konuştu.
 

İki tane kızıyla burada yaşamak istediklerini belirten 39 yaşındaki anne Anna Aydın, “Kızlarım Ukrayna’da başarılıydı. Buraya geldikten sonra dil bilmedikleri için sıkıntı yaşıyorlar. Ben çocuklarımın okumasını istiyorum. Kızlarımın istedikleri bölüme gitmelerini istiyorum. Eğer sorun çözülmezse okumayacak ya da Ukrayna’ya dönmek zorunda kalacağız. Ama benim eşim burada, çocuklarım burada, Türkiye’de ailemle kalmak istiyorum” şeklinde konuştu.
 

Çocuklarını dil kursuna göndermeyi düşündüklerini ancak maddi durumun yetersizliğinden gönderemediklerini belirten anne Anna Aydın, “Biz 5 kişiyiz. Eşim tek çalışıyor ve benim de çalışma iznim yok. Çok istiyoruz ama bu yüzden gönderemedik” diye belirtti.
Türkiye’ye bir buçuk sene önce geldiğini ve Türkçe’yi tam olarak bilmediğini belirten 14 yaşındaki Anastasiya Tokskaya, “Dili tam bilmediğim için TEO sınavını geçemiyorum. İstediğimi bölüme gitmek istiyorum. Bu konuda yetkililerin bana yardımcı olmalarını istiyorum. Ukrayna’ya dönmek istemiyorum, Türkiye’de kalmak istiyorum” diye belirtti. İHA