Doğada En Kolay Dönüşen Atıklar

Doğada dönüşen atıkların listesi oldukça azdır. Organik maddelerin doğada dönüşmesi için bile en az 2 ay gerekir. Dolayısı ile israf oranını düşürmek ve bilinçli tüketici olmak doğayı korumanın en iyi yollarından biridir. Doğada kolayca dönüşen atıklar olduğu gibi dönüşmesi çok zor olan atıklar da vardır. Doğada en kolay çözünebilen nesne, doğal malzemelerden yapılmış mendillerdir. Ortalama 3 hafta içerisinde doğada dönüşürler. Ancak bu 3 haftalık süreç doğa için en kısa süreçtir. Mendil gibi nadir ürünler doğada kısa sürede çözünebilir ancak birçok ürünün yok olması 10 yıldan başlamaktadır. Atıkların doğada yok olması içeriklerine ve kullanılan maddelere göre değişir. Doğada en kolay dönüşen atıklar doğal atıklardır. Elma çöpü, domates çekirdeği, portakal kabuğu gibi doğal malzemeler doğada 3 ay gibi bir sürede çözünebilirler.

Doğada En Zor Dönüşen Atıklar Nelerdir?

Doğada dönüşmesi en zor olan maddeler kimyasal madde kullanımı yüksek olan ürünlerdir. Atıkların doğada yok olma süreleri baz alındığında en zor dönüşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Strafor
  • Cam
  • Cam şişe
  • Plastik
  • Sentetik fiber
  • Yapıştırıcı
  • Halı
  • Conta
  • Poliüretan
  • Telefon kartı
  • Su borusu

Ahşap Doğada Kaç Yılda Yok Olur?

Ahşabın doğada yok olma süresi 15 yıldır. Bir ahşap eğer yapay ve kimyasal maddeler ile birleştirilmemiş ise 15 yılda doğada yok olur. Ancak boyanmış ve işlem görmüş ise bu durumda doğada dönüşeceği süre daha da uzayacaktır. Kimyasal maddelere maruz kalan ürünlerin doğada yok olması daha uzun sürmektedir. Atıkların doğada yok olması ne kadar doğal olduklarına göre değişen bir durumdur.

Cam Doğada Kaç Yılda Yok Olur?

Camın doğada dönüşme süresi 4 bin yıldır. Bir camın ya da cam şişenin doğaya atık olarak bırakılmasının ardından yok olması için 4 bin yıl geçmesi gerekir. 4 bin yıllık süre oldukça uzun bir süredir ve hiçbir insanın bu kadar ömrü bulunmaz. Dolayısı ile atık miktarının azaltılması için atık yönetim kurallarının düzenlenmesi ve iyileştirilmesi gerekir. Bireylerin çevreye ve doğaya saygılı bilinçli tüketici haline gelmeleri de önem taşır.

Metal Doğada Kaç Yılda Yok Olur?

Metalin doğada yok olma süresi boyutuna göre değişir. Bu sebep ile de en küçük metal parçasının doğada kaybolması 10 yıldan başlar. Boyut büyüdükçe bu oran 100 yıla kadar uzayabilmektedir. Metal atıkların doğada yok olması da diğer atıklar gibi oldukça zordur.

Teknolojik Atıklar Doğada Kaç Yılda Yok Olur?

Teknolojik atıkların doğada çözünmesi imkansıza yakındır. Camdan daha uzun süre çözünemeyen ürün grubu teknolojik aletlerden oluşur. Atıkların doğada yok olması için doğru stratejilerin belirlenmesi gerekir. Atık yönetiminin doğru yapılması, çevreye duyarlı bireylerin yetiştirilmesi ve çöp kutularının ayrıştırıcı olmasına önem verilmelidir.