DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜ KARBON NÖTR OLMA HEDEFİNDE
Türk doğal taş sektörü, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği'nin (AB) 2050'de karbon nötr olma hedefiyle uygulamaya koyacağı Yeşil Mutabakat'a uyum ve "Karbonsuz Ekonomiye Geçiş" hedefleri doğrultusunda çalışma başlattı.
HABER MERKEZİ
Doğal taş sektöründe dünyanın önemli fuarlarından biri olan 28. Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda sürdürülebilir çevre için Doğal Taş Sektöründe Sürdürülebilirlik Çevresel Ürün Bildirimi semineri düzenlendi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu'nun moderatörlüğünde düzenlenen seminerde konuşan Dünya Doğal Taş Birliği (Wonasa) Direktörü Anil Taneja, "Sürdürülebilirlik nesilden nesile zarar vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılamaktır. Her zaman çevik ve son derece esnek olması gereken bir çağda yaşıyoruz. Bazı ülkelerde, özellikle Kuzey ve Batı Avrupa'da, ABD'de projelerde Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgeleri yani sürdürülebilirlik kriterleri belirleyici hale gelmeye başladı. Yeni uygulamalar, yeni nesil doğal taş endüstrisi için büyümenin motoru olabilir" dedi.
DOĞAL TAŞA DA REGÜLASYONLAR GELECEK, AYAK SESLERİNİ DUYUYORUZ
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu da, dünyadaki emisyonların üçte birinin inşaat sektöründen geldiğini, inşaat sektöründe kullanılan çimento, demir çelik gibi birçok ürünün karbon ayak izlerinin düşürülmesi için ciddi çalışma yapıldığını belirterek, "Bu Yeşil Mutabakat ile zorunlu hale gelmeye başladı. Regülasyonlar çimento, demir çelik, alüminyum gibi büyük kalemlerden başladı. İnşaatta çok kullanılan doğal taşa da regülasyonlar gelecek, ayak seslerini duyuyoruz. Bir binanın gümüş altın sertifika alması için kullanılan her malzemenin Çevresel Ürün Beyanı aranacaktır. Türk doğal taş sektörü olarak ne kadar önceden hazırlıklı olursak bir adım öne geçeriz. Kalın taşlarda karbon salınımı daha yüksek. İnce taş göndermemiz avantajlı olabilir. Önümüzdeki dönemde dünyada karbon ayak izi piyasası kurulacak. Sınırda Karbon Vergisi mekanizmasıyla her ürün için eşik değerler olacak. Avrupalı ithalatçılar her üründe karbon ayak izine bakacak, eşik değerin üstündeyseniz ihracatçılarımız bedel ödeyecek" diye konuştu.
DOĞAL TAŞTA KARBON AYAK İZİ VE SU KULLANIMI NİSPETEN DÜŞÜK
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu da, son yıllarda dünyada ticaretin sürdürülebilirlik ekseninde yeniden şekillendiğinin altını çizerek, "Her ne kadar doğal taş üretim süreçleri açısından incelendiğinde karbon ayak izi ve su kullanımı nispeten düşük olsa da ürünler ve üretim süreçlerinin çevre dostu pratiklerle zenginleştirilmesi önem arz ediyor. Sektöre yol göstermek adına Doğal Taşta Sürdürülebilirlik Kılavuzunu yakın zamanda çevirdik" açıklamasını yaptı.