Dört Gençten Üçü Enflasyon Kelimesinin Anlamını Bilmiyor
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesinde “21. Yüzyıl Becerisi Olarak Finansal Okuryazarlık ve Çocuklar için Finansal Okuryazarlık Eğitimi” konulu konferans düzenlendi.
Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuncel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın konuşmacısı olan Eğitim Fakültesi sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülten Yıldırım, konferansın başında finansal okuryazarlığı; finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olup bu bilgiyi beceriye ve davranışa dönüştürebilme becerisi olarak tanımlarken, finansal okuryazarlığın bireylerin finansal kaynaklarını daha faydalı kullanabilmesi için finansal okuryazarlık eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Gülten Yıldırım, Türkiye’de 2 bin gençle gerçekleştirilen araştırmaya göre gençlerin yüzde 84’ünün para ve finansal konularda bilgi sahibi olmadığı bilgisini paylaşırken bireylere finansal okuryazarlık eğitiminin çocukluk dönemden itibaren deneyim odaklı verilmesi gerektiğini söyledi. Finansal okuryazarlık konusuna artık günümüzde tüm Dünya ülkelerinin çeşitli çalışmalar yaptığını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, 2018 yılında Türkiye’de yapılan araştırmaya göre her dört gençten üçünün enflasyon kelimesinin anlamını bilmediğine ve yüzde 83’ünün ise planlı bir harcama alışkanlığına sahip olmadığına dikkat çekti. Türkiye’de son 10 yılda bireysel kredi ve kredi kartlarında yasal takibe düşenlerin sayısının 1 milyon 86 bin kişi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gülten Yıldırım, finansal eğitimlerin ihtiyaca uygun ürünleri daha doğru seçmek ve finansal planlama ve bütçelemeyi daha doğru yapabilmek adına önemli olduğunu söyledi. Çocuklar için finansal okuryazarlık eğitimlerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de örgün eğitimin yanında Milli Eğitim Bakanlığı, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), bankalar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile yaygın eğitimler yoluyla da verilmeye başlandığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) öğrencilerin okulda öğrendiği bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma yeteneklerini ölçme ve değerlendirme programı olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) finansal okuryazarlık derecelerinin de değerlendirilmeye başlandığına dikkat çekti.
Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Gülten Yıldırım’a anısına belge takdim ederken program, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
HABER MERKEZİ