DTO’DA SALON DOLDU TAŞTI

Denizli Ticaret Odası (DTO), Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (DSMMM) Odası ile Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB), ortak bir organizasyonla “Elektronik Vergi Uygulamaları ve Elektronik Dönüşüm Uygulamaları” ile ilgili toplantı düzenledi.

Yoğun katılımın olduğu DTO hizmet binasındaki toplantıda, iş dünyasını yakından ilgilendiren elektronik vergi uygulamalarıyla ilgili, konunun uzmanları tarafından detaylı bilgiler aktarıldı. Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe, Denizli Vergi Dairesi Başkan Vekili Hasan Öztaş, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli SMMM Odası Başkanı Adnan Selçuk, Denizli Ticaret Odası, DSMMM ile DESOB üyeleri katıldı.

ERDOĞAN: “DENİZLİ TİCARET ODASI, HALKIN YARARINA HER TÜRLÜ ÖNERİ VE ORTAK ÇALIŞMAYA AÇIKTIR”

Etkinliğin açış konuşmasını yapan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, ilgi beklenenin üzerinde olunca çok kişinin ayakta kalmasında duyduğu rahatsızlığı dile getirerek sözlerine başladı. Başkan Erdoğan, “Demek ki, Denizli’mize artık burası gibi 200-300 kişilik değil, daha büyük salonlar lazım. İleriki zamanlarda bu amaçla kullanılmak üzere buradan büyük salonlar oluşturmak için de çalışacağız. Gösterdiğiniz yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz” dedi. Öte yandan, konuşmasında, Denizli Ticaret Odası’nın halkın yararına her türlü öneri ve birlikte çalışmaya açık olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “50 personelimizle, 24 saat sizlerin emrindeyiz. Her gün, 450-500 kişiye bu binada eğitimler veriyoruz. 2019’da, 40’a yakın çok önemli sektörlerde eğitim verdik. 2020’de için de bunları devam ettirmek üzere 30 eğitim planladık ve yıl içinde yenilerini de ekleyeceğiz. İlkini bu sene gerçekleştirdiğimiz İngilizce eğitimlerimiz de sürecek. Önümüzdeki günlerde 5 milyon Euro bütçeli, tamamı hibe destekli Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizi hayata geçiriyoruz. Projemiz, başvuran 500 proje arasından desteklenmeye layık görülen ülkemizdeki 2 oda ve borsanın projesinden 1’i. Bu projemiz, sanayide katma değerli ürünlere geçiş noktasında etkili olacaktır” diye konuştu.

DSMMM ODASI BAŞKANI SELÇUK: “VERGİ MÜKELLEFLERİ, BU UYGULAMALARA HAZIRLANMALI!”

Kurumlar arası iş birliğiyle önemli bir toplantı düzenlendiğini dile getiren Denizli SMMM Odası Başkanı Adnan Selçuk ise, elektronik uygulamaların ilk olarak 2004 yılında e-Beyan ve e-Bildirge ile başladığını hatırlattı. Selçuk, “2018-2019 yılı ciroları 10 milyon ve üzeri olan vergi mükelleflerin 01.01.2020 itibariyle e-Arşiv, e-Fatura ve e-Defter sistemine dahil olmaları gerekiyor. Yine 2018-2019 brüt hasılatları 5 milyon ve üzeri olan vergi mükellefler de e-Arşiv, e-Fatura ve e-Defter sistemine dahil olacaklar. 5 milyon ve üzeri hasılatı bulunan mükelleflerin dışında alt grupta yer alan mükellefler de bu sistemle iç içe olacaklardır. 5 bin TL ve üzeri satışların faturaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Arşiv portalında düzenlenecektir. Vergi mükellefi olmayanlara yapılan 30 bin TL’lik satışların faturaları da yine portal üzerinden yapılacaktır. Vergi mükellefleri, bu uygulamalara hazır olmalı” uyarısında bulundu.

VERGİ DAİRESİ BAŞKAN VEKİLİ ÖZTAŞ: “ELEKTRONİK UYGULAMALAR, 2 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLADI”

Denizli Vergi Dairesi Başkanı Hasan Öztaş da, günümüzde vergiyle ilgili birçok uygulamanın elektronik ortama taşındığını belirterek, şöyle konuştu, “Elektronik uygulamalarla, mükelleflerin işlem süreçlerine ilişkin maliyetleri önemli ölçüde azalmıştır. Takriben 22 Milyarı aşan belgenin kâğıt ortamından elektronik ortama taşınmasıyla, yaklaşık 2 Milyar TL tasarruf sağlanmıştır. Ayrıca, 300 binin üzerinde ağacın kesilmesine engel olunarak, çevrenin korunmasına da katkı sağlanmıştır. Bu uygulamayla, kayıt dışı ekonomi ile de etkin mücadele edilecektir. Önümüzdeki yıl, elektronik belge ve defter uygulamalarını kullanan mükellef sayısının 140 Binden 300 Bine ulaşması beklenmektedir. Belgelerin elektronik ortama taşınmasıyla, yanıltıcı belge düzenleme ve kullanmada da azalma meydana geleceği öngörülmektedir.”

KATILIMCILAR, MERAK ETTİKLERİNİ SORMA İMKÂNI DA YAKALADI

Konuşmaların ardından DTO Mali Danışmanı, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Akif Ercan moderatörlüğünde, Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürü Mustafa Alagöz ile Denizli SMMM Odası Luca Bölge Sorumlusu Orhan Kabasoluk, elektronik vergi uygulamalarıyla ilgili katılımcıları bilgilendirip sorularını yanıtladı.