DÜNYA EL HİJYENİ GÜNÜ
5 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya El Hijyeni Günü" olarak ilan edilmiştir.
El hijyeninde amaç; kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Eller sadece su ile yıkandığında, kir bir miktar uzaklaştırılmakta, ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır. Bu nedenle, el temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir. Katı el sabunları ve sıvı sabunlar, aynı etkiye sahip olsalar da katı sabunlar kullanıldıkları yer ve kullanım koşullarına bağlı olarak kirli kalabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir.
Yeterli el hijyeni solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yanı sıra, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında, toplumda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, paraziter ve mantarlara bağlı gelişen hastalıkların önlenmesinde de basit ancak en etkili korunma yöntemidir. Sadece el yıkama ile çocuklardaki ishal vakalarının ve ishale bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 50 ’sinin önlenebileceği öngörülmektedir. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde ve son yıllarda artan antibiyotik direnciyle mücadele etmenin en etkili yollarından biri en etkili, en ucuz ve en kolay yöntem olan el yıkamadır. Bu günde el hijyeni konusunda özellikle sağlık çalışanları olmak üzere halkın bilgi ve farkındalık düzeyini artırmak, el hijyeni uyumunu istenen düzeye getirmek için faaliyetler planlanmaktadır.
El hijyeni ile ilgili sağlık kuruluşlarının protokollerini ve eylem planlarını oluşturulması önemli bir konudur. Bunun yanında toplu yaşam alanlarında ve kurumlarda doğru el yıkamayı gösteren afiş ve broşürler asılması önemlidir.
Eller;
Yemek hazırlamadan önce,
Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,
Tuvaleti kullandıktan sonra,
Çocukların altını değiştirdikten sonra,
Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,
Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),
Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon vb)
Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.
Sağlık Ellerimizde.