DÜNYA’YA ÖRNEK PROJE

Merkezi Denizli’de bulunan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinde enerji sektörüne öncülük eden Bereket Enerji Grubu, rüzgar santrallarında kuş ölümlerini önlemek amacıyla dünyaya örnek olacak bir projeye imza attı.

Bilimsel araştırmalarda, gri ve mor renklerin böceklerin en az ilgisini çeken renkler olduğunun belirlenmesiyle harekete geçen Bereket Enerji Grubu, Yalova ve Uşak’taki rüzgar enerji santrallarının türbin kanatlarını mor renge boyattı. Göçmen kuşlarıyla yırtıcı kuşların türbin kanatlarındaki böceklere saldırması sonucu kanatlara çarparak öldüğünü ve bunun bir doğa katliamı olduğunu saptayan grup, hemen önlemlerini aldı. İlk etapta Uşak’taki türbin kanatlarını gri renge boyadı. Ancak bulutlu havalarda uçak ve helikopterlerin görüşünü engellediği ve risk oluşturabileceği düşüncesiyle bilimsel araştırmalara rağmen bu renkten vazgeçildi ve mor renk tercih edildi. Bu uygulamadan sonra 36 türbinde hiçbir kuş ölümüne rastlanmaması sonucu Yalova’daki santrallerde de aynı yönteme başvuruldu. Burada da kuş ölümlerinin görülmemesi, Bereket Enerji Grubu’nun bilimsel araştırmalardan yola çıkarak gerçekleştirdiği uygulamanın örnek bir projenin de kapısını açtı. Böylelikle dünya çapında örnek alınacak projeyle Bereket Enerji Grubu, enerji sektörüne Türkiye adına Denizli’den öncülük etmiş oldu. Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, bilimsel araştırmalara büyük önem verdiklerini ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Bilmek yeterli değil, gelecek nesiller açısından uygulamak daha önemli” dedi. Saldanlı, “Bildiğiniz gibi enerji toplumlar için çok önemli. Toplumların gelişmişlik ölçüsüyle enerjiyle oluyor. Ama bir şey daha var. Enerji ne kadar önemliyse, nerden elde edildiği daha önemli. Çünkü enerji sağlanırken çevresel etkileri oluyor. Bugün dünya enerjisinin yüzde 80’i fosil yakıtlarından sağlanıyor. Karbondioksit emisyonu nedeniyle çevresel etkiler olumsuz etkiler fazla oluyor. Bunu gidirmek için yenilenebilir enerji teşvik ediliyor. Yenilenebilir enerji deyince de aklımıza rüzgar santralleri, su santralleri öncelikle geliyor. Rüzgar santrallerinin çevreye olumsuz bir etki yapmadıkları söylemekle birlikte, minimum da olsa onların da bir etkisi var. Kuş ölümlerine neden olduğunu söyleniyor. Yapılan bilimsel bir araştırmada; çok büyük olmasa da azda olsa kuş ölümlerine neden olduğu ortaya çıkartılmış. Fakat yapılan başka bir bilimsel araştırma, bunların mor renkli kanatlar olması durumunda, kuş ölümlerinin olmadığı ortaya çıkartılmış. Bunun nedenlerini de düşündük. Biliyorsunuz, böcekler çiçeklere giderler canlı renkler böcekler için bir cazibe merkezi oluyor.  Ama ölü çiçekler mor oluyor sarı oluyor. O tür renklere gitmiyorlar. Böcekler gitmeyince kuşlarda gitmiyor. Dolayısıyla kuş ölümleri azalmış oluyor. Buna dayanarak biz Uşak ve Yalova’daki rüzgar santrallerimizin kanatlarını mor renge boyattık. Boyama işlemlerinin ardından hiçbir kuş ölümü görmedik. Bereket Enerji toplumsal bilinç içersinde çevreye olan etkiyi minimize etmek için bu tür uygulamalarına devam edecek” diye konuştu. 

ÖDÜL ALDI

Bereket Enerji Grubu’nun temiz enerji ilkesinin örnek bir projeye dönüşmesi kısa sürede yankı buldu. Projeyi izlemeye alan ve kısa adı SÜT-D olan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından Türkiye’nin örnek çevre projesi kabul edildi. Dernek, Bereket Enerji Grubunu ‘Düşük karbon kahramanı’ şirket ilan etti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenlenen törenle Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, bu anlamlı ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı’ya verdi. Bu gelişmelerin ardından İstanbul’dan özel bir kolej konuyu araştırma konusu yaparak proje çalışması başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da onay verdiği proje kapsamında bir grup öğrenci Grubun Yalova’daki rüzgar santrallerine inceleme gezisi düzenledi. Öğrenciler burada mor renge boyalı rüzgar santrallarını gezdi ve sonuçlarını yerinde görme fırsatı buldu. Gezide öğrencilere bir sunum yapan Bereket Enerji Grubu Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Yurtseven, enerji sektöründe çevreye duyarlı ve doğaya bir anlayışı ilke kabul ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi, “Tüm ülkeler enerji sektöründe daha temiz ve yaşanabilir bir dünya için yarış halinde. Biz Türkiye’den Bereket Enerji olarak ‘önce insan’ anlayışıyla tüm bilimsel araştırmaları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu nedenle kuş ölümlerini önlemek için türbin kanatlarını mor renge boyattık. Çünkü, böceklerin en az konduğu kanatlara kuşlar saldırmayınca ölümler önlenmiş oluyor. Bugüne kadar Uşak ve Yalova’daki toplan 108 megawatt kurulu güce sahip 72 rüzgar santralının kanatlarını mor renge boyadık. Kuşlar da bu doğanın bir parçası. Bizim uygulamamızdan sonra diğer enerji şirketleri de rüzgar santrallerinde benzer uygulamaya yönelmeye başladı. Amacımız Türkiye ekonomisine katkı sağlarken, bu tür örnek uygulamalarla insanlığa ve doğaya tarihe not düşecek hizmetler sunmaktır.”