Ege Kadın Buluşması Sonuç Bildirgesi açıklandı
Denizli'de 18-19 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ve sekiz başlık altında kurulan atölyelerde kadın ve çocukların sorunlarının değerlendirildiği 14. Ege Kadın Buluşması'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU
Denizli Karahayıt'ta Ege'nin 8 ilinden yerel, ulusal ve uluslararası alanda, kadın ve çocuk hakları konularında çalışan sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, barolar, yerel yönetimler, muhtarlar, kadın kooperatifleri temsilcilerinin katılımı ile 18-19 Mart 2023'te gerçekleştirilen 14. Ege Kadın Buluşması Sonuç Bildirgesi, Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonunda düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.
Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak'tan katılımcılarca oluşturulan "Anayasa ve İstanbul Sözleşmesi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için Acil Uygulanması Gereken Bütünlüklü Politikalar, Türkiye'de Bütüncül ve Ulusal Bir Çocuk Politikası Yapılması, Yerelde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamak, Kadın Yoksunluğunu Önlemek, Kadın Kooperatifleri ve Kadını Güçlenmesi Toplumsal Değişim ve Kalkınma İçin Önemli Faktör Olan Kadın Kooperatiflerinin Geliştirilmesi, Siyasetin Daha Eşit ve Kapsayıcı Olması ve Kadınların Siyasette Eşit Temsili, Daha Kapsayıcı Etkin ve Güçlü Kadın Örgütlenmesi" olarak sekiz başlık altında kurulan atölyelerde kadın ve çocukların sorunlarının değerlendirildiği sonuç bildirgesini açıklayan Ege Kadın Buluşması Platformu Denizli Sekreteri Fikret Çınar, kadının medeni haklarının tartışmaya açıldığı, boşanma güvencesi olan nafaka hakkının süreye bağlanmak suretiyle kaldırılmak istendiği, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa'nın siyasette pazarlık konusu edildiği, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına karar verildiği, inanç ve ibadet özgürlüğünün sorgulandığı, deprem bölgesinde kadınların ve çocukların en temel ihtiyaçlarının dahi giderilemediği ve şiddete uğradığı bir süreçte Ege Kadın Buluşmasını gerçekleştirdiklerini belirtti.
"Çözüme ilişkin taleplerimizi belirledik"
"Ege'nin sekiz ilinden kadın ve çocuk hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın emeğinin değerlendirilmesi alanlarında ulusal, bölgesel ve yerelde çalışma yapan sivil toplum örgütlerinden, yerel yönetimler, barolar ve üniversitelerden oluşan toplamda 102 bileşenimizin temsilcisi olan 202 kadın katılmıştır. Sekiz başlık altında kurulan atölyelerde kadın ve çocuk sorunlarını değerlendirerek çözüme ilişkin taleplerimizi belirledik. Ortaya çıkan sonuç bildirgesini siz değerli basın mensupları aracılığıyla Ege'nin sekiz ilinde eşzamanlı olarak kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz." diyen Çınar, işbirlikleri için Bozkurt ve Merkezefendi Belediyeleri ile Denizlisporlu Kadınlar Derneği'ne destekleri için Balçova, Buca, Çiğli, Efeler, Konak, Serinhisar ve Turgutlu Belediyelerine teşekkür etti.
"6284 sayılı şiddet yasasına dokunulmamalı"
Türkiye'nin sözleşmeden çıkışı ile ilgili davaların Danıştay'da sürdüğüne işaret edilen sonuş bildirgesinde "Türkiye'nin tekrar taraf devlet olması için hukuki ve siyasi mücadelemiz sürüyor, sürecek. Anayasanın 90. maddesi, 6251 sayılı onay yasası ve 6284 sayılı şiddet yasasında da belirtildiği gibi İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir ve her alanda etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. 6284 sayılı şiddet yasasına dokunulmamalı ve yasa ile ilgili tüm mekanizmalara yasayı sahiplenen profesyoneller atanmalıdır. Eşitliğin sağlanması ve şiddetin önlenmesi için tüm bakanlıklar arasında koordinasyonu sağlama görevi de olan bir Kadın ve Eşitlik Bakanlığı acilen kurulmalıdır. Biz kadınlar hep birlikteyken daha güçlüyüz, birlikteliğimizi kuvvetlendirmeye, haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki mücadele kazandırır. Kazanacağız." ifadeleri yer aldı.