EKONOMİ POLİTİKALARI İTHALATI TEŞVİK EDİYOR

Yılın ilk dört ayında gerçekleşen ihracatı değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, ekonomi politikalarının ithalatı teşvik ettiğini söyledi. Kasapoğlu, Denizli ihracatının Ocak-Nisan ayı periyodunda geçen yıla göre yüzde 18,9 oranında gerileyerek 1 milyar 375 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

İhracat rakamlarını değerlendiren DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, Nisan ayındaki rakamlarla Denizli ihracatındaki düşüşün daha da keskinleştiğini söyledi.  Türkiye İhracatçılar Meclisi  verilerine göre, Denizli’nin Nisan ayında 310,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kasapoğlu, “Bir aylık periyotta baktığımızda ise Denizli ihracatı, mart ayına göre  yüzde 25,4 , 2022 yılı  Nisan ayına göre ise  yüzde 33,8 geriledi. Yılın ilk dört ayı bakımından kümülatif olarak baktığımızda ise 2022 yılına göre yüzde 18,9’luk bir gerileme dikkat çekiyor. Bu düşüş oranı geçen ay üç aylık kümülatif rakamların değerlendirilmesinde yüzde 15 seviyelerinde idi. Bu bakımdan geçen yılla karşılaştırdığımızda düşüş, ivmelenerek devam ediyor. Gerilemenin nisan ayında Türkiye genelinde de yaşandığını ve Türkiye rakamının da yılın ilk dört ayı itibariyle  yüzde 3 oranında eksiye döndüğünü görüyoruz” dedi.

ÇELİK VE HAZIR GİYİM DÜŞÜŞTE BAŞI ÇEKİYOR

Sektörel olarak bakıldığında çelik sektörü ile tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektörünün düşüşte başı çektiğine değinen Kasapoğlu, “Denizli ihracat rakamlarında Ocak-Nisan periyodunda geçen seneye göre en büyük düşüş yüzde 28,2 ile çelik sektöründe yaşandı. Tekstil-hazır giyim, konfeksiyon sektöründe de benzer şekilde düşüş yüzde 27,2 seviyesinde. Mermer, madencilik sektörümüzde de gerileme ortalamanın üzerinde ve yüzde 21 olarak gerçekleşti. Kentimizin lokomotif sektörleri arasında bu miktarda gerilemeye karşı duran tek sektörün kablo-bakır tel sektörü. Bu sektörde dahi düşüşün yüzde 6,9 seviyelerine ulaştığını görüyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ KURDAKİ BASKIDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Türkiye rakamlarının da eksiye döndüğünü vurgulayan Kasapoğlu, “Uygulanan ekonomi politikaları, ithalatı cazip hale getirmeye devam ediyor. İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Düşük döviz kuruna, artan hammadde, enerji ve işçilik maliyetleri de eklenince, hedef pazarlardaki rakiplerle rekabet zorlaşıyor, fiyat tutturmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bu noktada ihracat rakamlarımızdaki bu gerilemeyi ancak üretimi ve ihracatı destekleyen ekonomi politikalarının uygulanmasıyla durdurabiliriz” değerlendirmesini yaptı.