Engellilere Vize Kolaylığı ve Schengen Vize İşlemleri

Engelli vizesi, fiziksel veya zihinsel engelli olan bireylerin başvurabileceği vize türüdür.

Engelli bireylere vizenin kesin olarak verilmesi şeklinde bir uygulama ya da kolaylık söz konusu değildir, fakat engelli bireylere vize randevusu esnasında sıra önceliği tanınmakta ve biyometri işlemlerinde bireyin engel durumuna bağlı olarak tolerans gösterilmektedir.

 

 

Türkiye’de son 4 yılda fiziksel ya da zihinsel engelli bireyler için yapılan vize başvurularında en fazla onay oranına sahip akredite kurum olan Vizem.net danışmanlarına, engelli bireyler için Schengen vize işlemlerinde merak edilenleri sorduk.

Engelliler İçin Schengen Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Engelliler için Schengen vize başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru formu: Engelliler için olan form eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.
  • Kimlik kartı: Engelli kimlik kartı ve fotokopisi başvuruda sunulmalıdır.
  • Fotoğraf: 2 adet, 35x45 mm boyutlarında biyometrik fotoğraf gereklidir.
  • Pasaport: Mevcut olan pasaportla birlikte eğer varsa eski pasaportlar getirilmelidir. Güncel pasaport, talep edilen vize tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olmalı ve 10 yıldan eski olmamalıdır.
  • Ön yazı: Niyet mektubu adı altında yazılmalıdır. Niyet mektubu; detaylı seyahat planı, talep edilen vize türü, başvuran kişinin seyahat amacı ve kişisel bilgilerini içermelidir.
  • Banka hesap dökümü: Kişinin şahsi, son 3 aylık kaşeli ve imzalı banka hesap dökümü bulunmalıdır.
  • Rezervasyon belgeleri: Seyahat süresi boyunca konaklanacak yerlerin ve seyahat edilecek ülkeye gidiş ve dönüş uçak biletlerinin rezervasyonları sunulmalıdır. 
  • Seyahat sağlık sigortası: Schengen ülkelerinde kalınacak süre boyunca ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olacak şekilde yaptırılmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının asgari 30.000 euro teminatlı olması gerekmektedir.

İkametgahı Ankara ve İstanbul’da olan engelli bireylerin, başvurularda adreste evrak kontrolü ve evrak teslimi hizmetleri ücretsiz yapılmaktadır.

Engelli Kimlik Kartı Nedir?

Engelli kimlik kartı, engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engeli bulunduğunu gösteren vatandaşlara verilmektedir. 18 yaşından küçük engelli bireyler için sağlık kurulu raporunda “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri yönünde engellilik düzeyi ifadesi belirtilmesi zorunludur.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak engelli kimlik kartı alınabilir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı sahibi olan bireyler, engelliler için verilen kimlik kartı başvurularını e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler.

Engelli kimlik kartı örneği aşağıda verilmiştir.

 

Engelliler İçin Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

Engelliler için vize başvuru randevusu dış temsilciliklerin, yetkili aracı kurumların veya akredite acentelerin web siteleri üzerinden, çağrı merkezleri aranarak veya e-posta ile iletişim sağlanarak alınabilmektedir. Her ülkenin başvuru için belirlediği yöntem farklı olabildiği için vize başvurusundan önce, ilgili ülkenin uygulaması kontrol edilmelidir. 

Engelliler İçin Schengen Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Engelliler için Schengen vize başvurusu, ilgili ülkenin dış temsilciliklerinden ya da ülkenin yetkilendirmiş olduğu vize başvuru merkezleri üzerinden yapılmaktadır.

Schengen Engelli Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Schengen engelli vizesi ücreti için, farklı bir uygulama bulunmamaktadır. Schengen vizesi engelliler için ekstra bir ücrete tabi değildir ve engellilere vize indirimi yapılmamaktadır. Engelli bireylerden standart vize ücretleri alınmaktadır.

Schengen vizeleri için 0-12 yaş aralığındaki çocuklardan ücret alınmamaktadır ve 12 yaşından büyük kişiler için Schengen vize ücreti 80 euro olarak belirlenmiştir. 2022 yılında engelliler için Schengen vizesi ücretleri; vize harcı, danışmanlık hizmeti, biyometri işlemleri, seyahat sağlık sigortası ve gerekli durumlarda yeminli tercüme ücreti dahil olmak üzere ortalama 190-210 Euro arasında tutmaktadır

Engelliler İçin Schengen Vize Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Engelliler için Schengen vize başvurusunun sonuçlanması aşamasında engelli bireylere herhangi bir öncelik tanınmamaktadır. Schengen vize başvurusu ortalama olarak 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır, ancak bu süre dış temsilciliğin yoğunluğu ya da ek belge talebine bağlı olarak da uzayabilmektedir. 

Engellilere Kolay Vize Nasıl Alınır?

Engellilere kolay vize uygulaması, son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi almış kişiler için uygulanır.

Schengen vize başvurularını akredite vize danışmanlık şirketi aracılığıyla yapan engelli bireylerin son 5 yıl içinde aldıkları bir Schengen vizeleri bulunuyorsa biyometri işlemleri için VFS veya iData vize başvuru merkezine gitmelerine gerek yoktur. Schengen vize evraklarının Ataşehir vize merkezi ofisine ulaştırılması vize başvurusu için yeterli olmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Engelli Kişilerin Schengen Vize Başvuruları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Engelli kişilerin Schengen vize başvuruları hakkında bilinmesi gerekenleri uzman danışmanlara sorduk ve aldığımız yanıtları aşağıda derledik.

Engelli Kişiler Vize Başvurusunda Parmak İzi Vermek Zorunda Mıdır?

Engelli kişiler için vize başvurusunda parmak izi verilmesi işlemi, kişilerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Engelli kişilerin engel durumları parmak izi vermeye müsait değilse bu kişiler gerekli olan engelli belgesini başvuru merkezlerine ibraz ederek parmak izi verme işleminden muaf tutulmak isteyebilmektedir.

Parmak izi verebilecek durumda olan engelli bireylerin ise engelliler için Schengen vize başvurularında parmak izi isteyen ülkeler için parmak izi vermeleri gerekmektedir.

Engelliler İçin Schengen Vizesi Ne Kadar Süreliğine Verilir?

Engelliler için Schengen vizesi en fazla 5 yıl süre için düzenlenebilmektedir.

Engelliler için Schengen vize türü kısa süreli C tipi vize olduğu için, vize hamili Schengen bölgesinde 180 gün içerisinde en fazla 90 gün kalma hakkına sahip olmaktadır.

Engelli Vize Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Engelli vize başvurusu reddedilirse, dilekçe aracılığıyla karara itiraz edilebilmekte veya aynı vize için tekrardan başvuru yapılabilmektedir. 

Türkiye'de En Çok Engelli Vize Başvurusu Yapılan Ülkeler Hangileridir?

Türkiye’de en çok engelli vize başvurusu yapılan ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya
  • Amerika
  • Belçika