Frankfurt’taki MÜSİAD Hessen Üyeleriyle Görüştüler

DTO’DAN, ALMANYA’DA TEKSTİL ZİRVESİ

Üyelerinden oluşan 90 kişilik kalabalık bir heyetle Almanya’ya giden Denizli Ticaret Odası (DTO), 2 günlük Frankfurt Tekstil Sektörü İş Gezisi düzenledi. MÜSİAD Hessen Şubesi’nin yönetim kurulu ve üyeleri ile bir araya gelerek, sektörün sorunlarını istişare etti. İki ülke arasındaki ticareti ve Denizli’nin tekstil ihracatını artırmanın yollarını aradı. Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Frankfurt’taki organizasyonlarından edindikleri izlenimleri, pazarlarının çeşitlendirilmesi ve sektörün gelişmesinde değerlendireceklerini söyledi.

Derneğin Hessen Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Kıdık’ın başı çektiği Almanya’daki Türk iş adamlarından oluşan bir grup MÜSİAD üyesi, Denizli Ticaret Odası’nın Tekstil Sektörü İş Gezisi kapsamında Frankfurt’ta bulunan Denizli heyetini, hizmet binalarında ağırladı. 

MÜSİAD ÜYELERİNİ DTO VE DENİZLİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Toplantı salonundaki görüşmede, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Can, odaları ve Denizli hakkında MÜSİAD üyelerini bilgilendirerek konuşmasına başladı. Can, “Sözlerimin başında, bu buluşmamızı sağlayan DTO Yönetim Kurulu Başkanımız Uğur Erdoğan ile çalışma arkadaşlarıma, teşekkür ediyorum. Sizlerle bugün burada olmaktan, büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Başkanımız Uğur Erdoğan’ın da, hepinize selamlarını iletmek istiyorum. Bize, bu imkânı sağladığınız için sizlere de teşekkürü bir borç biliriz. Denizli Ticaret Odası Olarak, 90 kişilik bir heyetle, sizlerle buluşup görüşmek, kafa kafaya verip tecrübe ve bilgi birikimimizi paylaşarak, tekstil sektörümüzün yeni fikirler ve işler merkezindeki arayışına karşılık bulmak üzere yola çıktık. Bu vesileyle, sizleri, şehrimiz ve ekonomisi ile ilgili kısaca bilgilendirmek isterim... Denizli Ticaret Odamız, 17.847 firmanın kayıtlı olduğu, şehrimizin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Değerli arkadaşlar, Denizli’miz ise, Türkiye’nin en çok turist çeken 5’inci kentidir… Tarih ve turizm zengini, eğitim, sağlık, sanayi ve tarım şehridir.” dedi.

CAN: “TEKSTİLİN ANAVATANI DENİZLİ, 175 ÜLKEYE 2.400 ÇEŞİT ÜRÜN İHRAÇ EDİYOR”

4 bin yıllık dokumacılık geçmişi olduğunu söylediği Denizli’yi tekstilin anavatanı olarak nitelendiren Can, “Ülkemizden ihraç edilen havlunun %70’i ile bornozun %63’ü de, Denizli’de üretilmektedir. Denizlili tekstilciler, binlerce yıllık geçmişi ile modern teknolojiyi buluşturmuştur. Bu başarısını da, ürünlerinin Euro League Final Four ve Wemboldon Tenis Turnuvası gibi çok önemli organizasyonlar ile İngiltere Kraliyet Sarayı gibi önemli yerlerden de talep görmesiyle tescillemiştir. Tekstil sektörünün başı çektiği ihracatıyla, Türkiye'nin en büyük 9'uncu ihracatçı kentidir. Avrupa, en önemli dış pazarımız… 2019’da, yıllık ihracatımızın %63,06'sını, Avrupa Birliği ülkelerine yaptık. Denizli İhracatçılar Birliği’mizin kayıtlarına göre, geçen yıl sayılarını 2 artırarak toplam 173 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıl toplam ihracatımız, 2 milyar 434 milyon 514 bin 413 dolar. 2018’de ise, 2 milyar 543 milyon 678 bin 110 dolar idi. Şehrimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ile kültüre sahiptir. O nedenle, şehrimiz, yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi… 93 yıllık oda tarihimizde, 2 yıl öncesinde 56 olan Denizli’mizdeki yabancı ortaklı firma sayısı, %330 artış yakaladı; 185’e ulaştı. Bu şirketlerin %42’si, Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşı girişimcilerin ortaklığıyla kurulmuştur. Yabancı yatırımcıların da gözdesi, 5’i altyapısı tamamlanmış 6 Organize Sanayi Bölgemiz var. Denizli’miz, Ege Bölgesi’nde hızla yükselen bir değerdir. Hem sektörel dağılımı, hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla, yatırım için son derece önemli bir merkezdir. Turizm ve sağlık gibi hizmete dayalı sektörlerin yanı sıra tekstil ve konfeksiyon, mermer ve traverten, tarım ve hayvancılık, enerji, kablo, makine ve cam sanayindeki büyük yatırımları ile bilinen Denizli’mizde, sanayimiz çeşitli ve güçlüdür… Türkiye’nin en büyük yem fabrikası, 2 büyük bakır mamulleri fabrikasından 1’i, 5 ambalaj fabrikasından 1’i, 7 emaye bakır tel fabrikasından 2’si, Denizli’mizdedir. 2.400 çeşit ürünü, 175 ülkeye ihraç etmekteyiz.” diye konuştu.

ALMANYA’DAKİ İŞ ADAMLARINI, DENİZLİ’YE VE YATIRIM YAPMAYA DAVET ETTİ

Konuşmasında Denizli’nin turizm potansiyeli ve zenginliğine de dikkat çeken DTO Yönetim Kurulu Üyesi Can, “Buradaki birikimlerinizi, Denizli’mizde de farklı iş kollarında ticarete atılarak yeni yatırımlarla değerlendirebilirsiniz. Biz, 2020’yi Denizli yılı ilan ettik. İnanıyorum ki, böyle bir girişimden, siz de Denizli de kazançlı çıkacak! Şüphesiz, yıllık 3,5 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmış Denizli’mizi, bu kadar kısa bir zamanda anlatmak mümkün değil! O nedenle, özet hali ve ana hatlarıyla, sizlere Denizli’mizi tanıtmaya çalıştım. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim. Şehrimiz aynı zamanda Pamukkale, Hierapolis ve Laodikya gibi şu ana kadar kayıtlara geçmiş 19 antik kentin yer aldığı bir medeniyetler beşiğidir. Sizleri de en kısa zamanda ailelerinizle birlikte Denizli’mizde görmek isteriz.” dedi.

MÜSİAD ŞUBE BAŞKANI KIDIK, DTO BAŞKANI ERDOĞAN İLE YÖNETİM KURULU ÜYESİ CAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

MÜSİAD Hessen Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Kıdık da dernekleri ve faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, tekstil sektörünün Türkiye açısından önemini bildiklerini, Denizli’nin de bundaki payının ve başarısının yadsınamaz olduğunu söyledi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Can ile birlikte Denizli’den gelen heyete, kendilerine duyulan güven ve gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti. Kıdık, misafirlerine, “İnsanımızın refahını artıracak her türlü girişim bizim için altın değerindedir. Ve bazı işler vardır ki, el birliğiyle yapılırsa daha hızlı yol alınır; daha çabuk gerçekleşir ve daha verimli olur. İşte bu noktadan hareketle, sizlerle güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum.” diye seslendi.

Toplantının devamında katılanlar fikirlerini paylaşıp, soru sorma imkânı yakaladı.

DTO BAŞKANI ERDOĞAN: “MÜSİAD’IN İVMESİNDEN, TİCARET VE İHRACAT ANLAMINDA DENİZLİ’MİZ DE FAYDALANACAKTIR”

Frankfurt’taki temaslarının oldukça verimli geçtiğini kaydeden Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, toplantıyla ilgili olarak da, dünyanın dört bir tarafına yayılmış MÜSİAD’lıların ivmesinden, ticaret ve ihracat anlamında Denizli’nin de faydalanmasını istediklerini belirterek, Başkan Kıdık’a ilgi ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Başkan Erdoğan, “Birlikte daha büyük organizasyonlar ve işler yapacağımıza inanıyorum. Üyelerimiz, bu tür organizasyonlarla ufkunu genişletiyor, rakiplerinin hangi koşullarda çalıştığına ilk ağızdan dinleyerek ve yerinde görerek bizzat tanık oluyor. İzlenimlerini de işlerini ve işletmelerini daha da iyileştirme yönünde değerlendiriyor. Ülkemiz ve şehrimize faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize.” dedi.

HABER MERKEZİ