GEKA, EKO-TURİZM ÇALIŞTAYLARINA BULDAN’DA DEVAM ETTİ
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA, Güney Ege Bölgesi’nin eko-turizm potansiyelini belirlemek için gerçekleştirdiği çalıştaylara Buldan’da devam etti.
Buldan’da GEKA öncülüğünde gerçekleştirilen çalıştaya, Denizli İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi, PAÜ Buldan MYO’dan akademisyenler, Buldan Ticaret Odası, kamu kurum ve kuruluşlarının il/ilçe müdürlükleri, turizm ile ilgili STK’lar, üretici örgütleri ve turizm tesisleri yetkilileri katıldılar. Çalıştay ile ilçenin eko turizminin arttırılması bekleniyor. GEKA yetkililerinin konuya yönelik yaptığı sunumda; düzenlenen çalıştay ile ilçede eko turizm potansiyeline ilişkin farkındalığın artırılması, ilçenin turizm alanında güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin belirlenmesi ve Buldan'ın eko turizm destinasyonu haline getirilmesi kapsamında gerçekleştirilmesi gereken faaliyet ve projelerin belirleneceği ifade edildi. GEKA'nın, üzerinde yoğun bir şekilde çalışarak detaylandırdığı 2020 yılı Ajans Çalışma Programının, 2020 yılında Ajansın, "Eko-Turizmde Yeni Destinasyonlar, Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi ve İmalat Sanayisinde Kurumsallaşma ve Dijital Dönüşüm’ adlı sonuç odaklı programlarını içerdiği kaydedildi. ‘Eko-Turizmde Yeni Destinasyonlar’ sonuç odaklı programı kapsamında, Güney Ege'de Buldan, Pamukkale, Çameli, Karacasu, Söke, Kuşadası, Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz ve Ula ilçelerinin eko turizmde öncelikli ilçeler olarak belirlendiği söylendi. GEKA tarafından 3 yıl boyunca söz konusu ilçelerin eko turizm potansiyelini harekete geçirecek, turizm faaliyetlerinin iç kesimlere yaygınlaştırılmasını sağlayacak ve turizm gelirlerini artırılmasının önünü açacak çeşitli proje ve faaliyetlerin gerçekleştirileceğinin altı çizildi.
“Buldanımız bir hazine sedefi açılmamış bir inci.”
Çalıştayda konuşan ve projenin Buldan açısından önemine vurgu yapan Kaymakam Murat Sarı, amaçlarının Buldan’ın daha fazla gelişmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Buldan’ın önemli turizm potansiyellerinin olduğunu ve bunun açığa çıkarılması gerektiğini söyleyen Kaymakam Sarı, “Buldanımız bir hazine sedefi açılmamış bir inci. Bunun GEKA tarafından fark edilmesi bizleri de çok mutlu etti. GEKA ile birlikte Buldan’ın eko turizmi konusunda belli kararlar aldık. İlçemizin güzelliklerini, önemli taraflarını ve dezavantajlı yanlarını bir araya gelip değerlendirerek bir yol haritası çizeceğiz. Çalıştayın ilçemize faydalı olmasını ve ilçemiz adına güzel projeler ortaya çıkartacağımızı umuyorum” dedi.
“Tekstil ve organik tarım ve yayla gölü halkının canlandırılması bizim ana hedefimiz”
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik ise Buldan’ın, tarihi antik kentler ile bütünleştirmek istediklerini kaydederek, en önemli hedeflerinin tekstil ve organik tarım ile yayla gölünü canlandırmak olduğunu belirtti. Başkan Şevik, ilçenin ekonomik potansiyelinin oluşturulacak projeler ile açığa çıkarılarak Denizli ve Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için uğraş vereceklerini ifade etti. Başkan Şevik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Buldan çok değerli unsurları bünyesinde barındıran bir ilçe. Ben inanıyorum ki Odun Pazarı nasıl Eskişehir’le bütünleştiyse biz de Buldan’ı Denizli ile bütünleştireceğiz. Triepolis, Buldan Kültür Mirası, tekstil ve organik tarım ve yayla gölünün canlandırılması bizim ana hedefimiz olabilir diye düşünüyorum. Bunun ana hatlarındaki kıymetleri de bu toplantı vesilesiyle halledileceğimize inanıyorum. Ayağımızı yere daha sağlam basarak Buldan’ın özlediği hedefleri Denizli’ye ve Türkiye’ye kazandıracağız.”
“Deniz ve kumdan ziyade yeni turizm projeleri gerçekleştirmeliyiz”
Çalıştayda söz alan Denizli İl Kültür Müdürü Turhan Veli Akyol ise turizm alanında deniz ve kum gibi klasik alanlardan öte yeni projeler gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. GEKA ile yeni projeler gerçekleştireceklerini ifade eden Akyol, “Aklın yolu birdir. GEKA yetkililerimiz çok güzel ifade etti. Ben özellikle ve öncelikle kaymakamımızı ve belediye başkanımızı tebrik ediyorum, kutluyorum. Neden? Aslında 2023 turizm stratejik belgesinde bakanlığımızın, turizm çeşitlendirilmesi üzerindeki çalışmalar hızla devam ediyor Cumhuriyetimiz’in 100. yılına doğru. Alternatif turizm ve yeni destinasyonlar alanlarında. Geçenlerde göreve başlar başlamaz sayın bakanımızın misafiri olarak Ankara’ya gittiğimizde ilk cümlesi şu oldu, ‘değerli müdürlerim bana artık deniz, kum klasik turizmle gelmeyin. Yeni denstasyonlarla gelin yeni fikirlerle, alternatiflerle gelin’ dedi. Hakikaten çalıştayda onun çok önemli bir yapı taşı olduğunu düşünüyorum ben. Emeği geçenlere canı gönülden başta sayın kaymakamımıza, belediye başkanımıza, çalışma arkadaşlarımıza ve GEKA’mıza. Orada denildi ‘Pilot Bölge’ diye. İnanın GEKA ile geçenlerde yaptığımız toplantıda da hiç birimizin bir birinden haberi olmadan aynı doğrultuda baktığımızı gördük. Çameli-Buldan diye ısrarla vurguladığımızda aklın yolu birdir diye bir sonuç ortaya çıkmış oldu” dedi.
“GEKA ile ayağımız yere daha sağlam basacak”
Çalıştayda söz alan PAÜ Buldan MYO Müdürü Prof. Dr. İsmail Çeviş turizm anlamında GEKA ile gerçekleştirecekleri projeler ile ayaklarının daha sağlam yere basacağını ifade etti. “GEKA’nın böyle bir organizasyonla Buldan’a gelmesi beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bir Çameli örneği var. Buldan’ın bu noktada GEKA tarafından öncelikli ilçe seçilmesi ve buraların doğal güzellikleri ile kalkınmasına yönelik yapmış olduğu başlangıç beni heyecanlandırdı. GEKA’ya çok teşekkür ederim. GEKA’nın önderliğinde gerçekleştirilecek projelerle bundan sonraki çalışmalarımızda ayağımız yere daha sağlam basacak. Çalıştayın hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından, Buldan ilçesinin eko turizmde güçlü ve zayıf yanlarının tespit edilerek çıkan sonuçlara göre fırsat ve tehditlerin belirleneceği ‘GZFT’ analizi adlı grup çalışması yapıldı. Analizden çıkan sonuçlara göre Buldan'da eko turizme yönelik yol haritasına ışık tutacak proje ve faaliyet önerileri oluşturuldu.