“GELECEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA”

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı  Serdar Alayont, insanlığın geleceğinin  iklim değişikliği, çevre sorunları, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle tehdit  altında olduğunu söyledi. 

Mimar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, “7 Ekim Dünya Mimarlık Günü” nedeniyle basın toplantısı düzenledi. 

“HERKES İÇİN KONUT”

Bu yıl ki Dünya Mimarlık Günü temasının “Mimarlık… Herkes için konut”  olarak belirlendiğini kaydeden Alayont “ Uluslararası Mimarlar Birliği ve üye ülkeler her yıl Ekim Ayı'nın ilk pazartesi günü Dünya Mimarlık Gününü kutlamakta; çeşitli etkinlikler ve Mimarlığın toplumun gündemine getirilmesini ve farkındalık oluşturulmasını amaçlamaktadır. Uluslararası Mimarlar Birliği 2019 Dünya Mimarlık Günü temasını “Mimarlık… Herkes için konut” olarak belirlenmiştir. Mimarlar 0dası, yüzden fazla üye ülkede 1 milyondan fazla mimar tarafından kutlanacak olan 7 Ekim Dünya Mimarlık Günü ile başlayan Ekim ayı boyunca, tüm birimleri ile mimarlık haftası etkinlikleri gerçekleştirecektir” dedi.

“GÖÇ HIZLA ARTIYOR”

Mimarlar Odası’nın kurulduğu tarihten bu yana kamu yararının gözetilmesi ve toplum hizmetinde mimarlığı temel aldığını belirten Alayont, “Sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkının korunması, kentlerin kimlikli ve planlı gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde insanlığın, yapılı, doğal ve kültürel çevrenin geleceği, iklim değişikliği, çevre sorunları, savaş ve çatışma, sömürü, açlık, yoksulluk, eşitsizlik ve ayrımcılık gibi nedenlerle tehdit altındadır.  Dünya genelinde sağlıksız kentleşme, çevre sorunları, afetler, savaşlar ve benzeri nedenlerle son 10 yılda göç ederek yaşam alanını terk etmek zorunda kalanların sayısı hızla artmıştır. 2009 yılında dünyada 36.4 milyon kişi göç ederken, 2018 yılında bu sayı 74.8 milyon olmuştur 2009 yılında ülkemize göç eden sayısı 19 bin 408 kişi iken, bölge coğrafyasındaki savaşlar ve çatışmalar nedeniyle bu sayı 2018 yılında 4 milyona ulaşmıştır. Mimarlık… Herkes için konut, teması ile tüm dünyada kutlanan Mimarlık Günü'nde ülkemizde, yakın dönem merkezi ve yerel yönetim uygulamalarının temelini, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını engelleyen, yapılı çevreyi, tarihi ve doğal dokuyu tahrip eden ve kültürel değerleri yozlaştıran politikalar oluşturmaktadır. Bu politikaların önünde engel olarak görülen nitelikli mimari ve planlama hizmetleri ise, kısa zamanda ve çok sayıda yapı üretilmesi baskısıyla önemsizleştirilmekte, mesleki haklar kısıtlanmaktadır” diye konuştu.

“DENEYİM, BİRİKİM VE BİLGİMİZİ DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN KULLANMAYA KARARLIYIZ”

Mimarlığın, bütün yerleşmelerin fiziksel ortamını oluşturan yapı üretimi ve mekan tasarımı etkinliği olduğunu belirten Alayont, “Yalnızca “üretim süreci” ile sınırlı değil aynı zamanda taşıdığı toplumsal sorumluluk nedeniyle evrensel değerleri bağlamında insancıl ve yaşam hakkına saygılıdır. Mimarlar Odası olarak, eşitliğe dayalı, temel insan hak ve özgürlüklerin tanınmasında hiçbir ayrım, mahrumiyet bir kısıtlamanın yaşanmadığı sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının korunması konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere mesleki deneyim, birikim ve bilgimizi daha iyi bir dünya için kullanmaya kararlıyız. Dünyamızın, bölgemizin, ülkemizin, kentlerimizin, mesleğimizin ve yaşama hakkımızın tehdit altında olduğu bu zorlu dönemde, meslektaşlarımızı dayanışmamızı güçlendirmeye çağırıyorum, bu vesileyle bütün mimarların ve yurttaşlarımızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz” ifadelerini kullandı. 

MESUT GÜLER