GELİŞTİRME PROJESİ EĞİTİMİ BAŞLADI

Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilen üç gün sürecek olan ve 30 öğretmenin katıldığı “Okuduğunu Anlama Becerilerinin Sürece Dayalı İzlenmesi ve Geliştirilmesi” projesi eğitimi başladı.

Denizli 80. Yıl Öğretmenevinde gerçekleştirilen eğitimlerin açılış törenine İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Şube Müdürü İbrahim Çiçekdemir, Ankara Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalından Dr.Öğr. Üyesi Ömer Kutlu, Pamukkale Üniversitesi, Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Özen Yıldırım ve Arş. Gör. Dr. Seval Kula Kartal ile öğretmenler katıldı. İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Ekici konuşmasında “Hem üniversiteler hem de Millî Eğitim olarak hepimizin ortak bir gayesi var. Bu gayede ülkemizin geleceği yeni nesillerimize çağın gereksinimlerine uygun daha iyi bir eğitim —öğretim sağlamaktır. Bu proje de bu amacın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada bizimle iş birliği yapan akademisyenler Dr. Öğretim Üyesi Ömer Kutlu, Doç. Dr. Özen Yıldırım ve Arş. Gör. Dr. Seval Kula Kartal'a teşekkürü bir borç bilirim.

Ülkemizde uluslararası PISA, TIMSS, PIRLS ve ulusal ABİDE, Öğrenci Başarı İzleme Araştırmaları belli periyotlarda uygulanmaktadır. Bu izleme araştırmalarının sonuçlarına bakıldığında okuma becerisinin ne denli önemli olduğu aşikârdır. Tabii ki güzel dilimiz Türkçenin okuma dışında dinleme, konuşma ve yazma becerileri de vardır. Bunları birbirinden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Hızla dijitalleşen dünyamızda bilgi de aynı hızda yayılmaktadır. Fakat bununla beraber bazı sorunlar da beraberinde ortaya çıkmaktadır. Bütün bu sorunların temeline inildiğinde okuma, okuduğunu anlama becerisinin önemi hemen kendini göstermektedir. Okuduğu bir metni, haberi ya da mesajı anlamlandıramayan, çıkarımlarda bulunamayan bir kişinin sağlıklı düşüncelere ulaşması mümkün değildir. Millî Eğitim olarak çocuklarımızı, gençlerimizi geleceğe hazırlamak bizim temel görevimizdir. Bu doğrultuda okuyan, okuduğunu anlayan, yorumlayan, eleştirel düşünen nesiller yetiştirmek için okumanın sadece alfabeyi çözmek olmadığını anlatmamız gerekmektedir. Bu proje ilimizde bu yolda atılan öncü adımlardan biridir ve son olmayacaktır. Kıymetli meslektaşlarım, 2023 hedeflerimize hızla yaklaştığımız bu süreçte öğretmen  meslek kanunu yasalaştırılmıştır. Öğretmenlik bir kariyer mesleğine dönüştürmek  amaçlar içerisindedir. Siz kıymetli öğretmenlerimiz, hiç kuşkusuz öğrencileriniz için şimdiye kadar elinizden gelenin en iyisi yaptınız ve yapmaya devam edeceksiniz. Bu projenin başarıya ulaşmasında alanda uygulayıcı olarak en büyük iş size düşmektedir. Verdiğiniz destek bizim için çok önemlidir. Sözlerime son verirken projeye destek veren akademisyenlerimize, Denizli Ölçme Değerlendirme Merkezi personelimize ve öğretmenlerimize teşekkür eder başarılar dilerim” dedi. Projenin genel amacı ilköğretim 4. sınıf ve ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin gelişiminde sürece dayalı değerlendirmenin etkisini belirlemek olup, bu amaç altında öğretmenlerin sınıf düzeyine uygun metin seçme, metinlere dayalı açık uçlu soru yazma, öğrenci yanıtlarını değerlendirmede dereceli puanlama anahtarını (DPA) geliştirme, yorumlama ve sürece dayalı geribildirim verme becerileri geliştirilecektir. Ayrıca öğretmenlerin eğitimler sırasında geliştirdikleri metne dayalı sorular ve DPA'lar sınıf içerisinde belirli bir plana göre uygulayıp değerlendirecek ve öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin nasıl geliştiği sürece dayalı bir yaklaşımla ön test- son test kontrol  gruplu deneysel desenle izlenecektir. Projede, farklı sınıf düzeylerindeki öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerinde sürece dayalı değerlendirmenin etkisi incelenecek olup, öğretmen atölye çalışmaları ve sınıf içi deneysel model uygulamalarına dayalı iki kısım bulunuyor. Araştırma Denizli İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokul 4.sınıf öğretmenlerini ve ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf Türkçe öğretmenlerini kapsamaktadır. Denizli merkez ilçelerden toplamda 30 öğretmen katılıyor.