Geri dönüşümün ekonomiye katkısı saymakla bitmez
Denizli’nin önde gelen geri dönüşüm firmalarından Demir Metal Geri Dönüşüm ekonomiye ve tabiata geri dönüşümün çok katkısı olduğunu açıkladı.
Demir Metal Geri Dönüşümün işletmecileri Aykut Akçagül ve Volkan Yılmaz geri dönüşümün faydalarını ve verdikleri hizmetler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demir Metal Geri Dönüşüm olarak inşaat yıkım işlemleri ve çıkan geri dönüşüm malzemelerini en iyi şekilde değerlendirdiklerini söylediler. Özellikle yıkımını üstlendikleri binalardan çıkan plastik kapı, çelik kapı, pencereleri iyi olanlarını uygun fiyata isteyen herkese sattıklarını belirttiler. Bunların dışında alüminyum, demir, bakır, kağıt, plastik maddelerinde geri dönüşüm işlemlerini de yaptıklarını söylediler. Hammadde azalması geri dönüşüm sayesinde önlendiğini söyleyen işletme sahiplerinden Aykut Akçagül, “Geri dönüşümün faydalarına geçmeden önce, geri dönüşüm nedir kısaca bu sorunun yanıtı ile başlayalım yazımıza. Geri dönüşüm, kullanılmış ve bir daha kullanılmayacak olan maddelerin tekrar işlenmesi ve tüketici ile yeniden buluşmasına verilen isimdir. Geri dönüşüm maddelerini; plastik şişeler, araba lastikleri, kırık cam parçaları, meral parçalar ve özetle tüm kullanım ömrünü doldurmuş maddeler olarak verebiliriz. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkânı olan atıkların fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesi ile sağlanır. Geri dönüşümde amaç, kaynakların aşırı kullanımını önlemektir aslında. Böylelikle çöp miktarı azalır; çevreye fayda sağlamak yolunda ciddi bir adım atmış oluruz. Kâğıt, karton, cam, plastik, metal… Bu maddeler, geri dönüşüm işlemi sayesinde sadece doğayı korumakla kalmaz, cebimizi de korur. Ülke ekonomisine de büyük katkı sağlar geri dönüşüm. Bu sayede ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalır ve enerji kullanımı ciddi oranda düşer. Kullanılmış ve işlevini yitirmiş bir kâğıdın, geri dönüşümü hava kirliliği, su kirliliği ve su kullanımı gibi giderleri önemli ölçüde azaltır. Bu arada yapılan araştırmalara göre 1 ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılması, 7-8 ağacın kesilmesini önler. Geri dönüşümün önemine dair karşımıza çıkan maddelerden birkaçı şunlardır; Doğal kaynakların azalmasını ciddi oranda önler Enerji tasarrufu sağlar
Çöp miktarı azalır, böylece daha temiz bir doğa olur
Ekonomiye katkı sağlar, yukarıda sözünü ettiğimiz hurda malzemelerde olduğu gibi.
Toprağın verimi arttırır. Böylece hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler soframızla buluşur. Her şeyin doğalının, doğadan geldiğini düşünürsek doğa için atacağımız her adım bize sağlık ve iyi yaşam olarak geri dönecektir.”dedi.
BÜLENT TETİK