Gündüz Yaşam Merkezi Yaşama Bağlayacak

Denizli Şube Başkanı Hatice Hülya Eryılmaz, Gündüz Yaşam Merkezi’nin Alzheimer hastaları için hayati önem taşıdığını söyledi.

         Denizli’ye Gündüz Yaşam merkezi kavuşturmak için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Eryılmaz, “Gündüz Yaşam Merkezi’ne hastanın çok kaliteli zaman geçirebilmesi, bu evreyi çok kaliteli bir zamanda atlatabilmesi için çok önem veriyoruz. Tabii ki bir de hasta yakınını kaybetmemek için bu merkez çok önemli. Hasta yakınının özel hayatı, sosyalliği diye bir şeyi kalmıyor. Gelecek evet, gençlerimizin elinde olacak. Ama unutmamamız gereken yaşlılarımızda var. Onlara da sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şube Başkanı Hatice Hülya Eryılmaz, ile Alzheimer hastaları ve yakınlarının sorunlarını konuştuk. Şube başkanı Eryılmaz, Denizli genelinde 2 yıl önce yapılan istatistiklere göre 6 bine yakın hastanın olduğunu belirtti. Denizli Şube Başkanı Hatice Hülya Eryılmaz, Yeni Olay Gazetesi’nden Mehmet Konaz ile dernek çalışmaları hakkında görüşlerini paylaştı.

*Alzheimer Derneği ne zaman kuruldu?

Hatice Hülya Eryılmaz: Denizli Alzheimer Derneği 2000 yılında Prof. Dr. Türker Şahiner tarafından kuruldu. Yaklaşık 17 yıldır aktif bir şekilde çalışmalara devam ediyor.

* Denizli Alzheimer Derneği’nin kaç üyesi var?

Hatice Hülya Eryılmaz: Derneğimizin 300’e yakın üyesi var. Bunlardan 100’e yakını tamamıyla aktif çalışan grubumuz. 200 kişide daha çok pasif olan, hastası olan, dernek faaliyetlerimize hastasından dolayı katılamayan bir grup.

*Yönetim kurulunda kaç üyeniz var?

Hatice Hülya Eryılmaz: Yönetim kurulu 7 kişiden oluşuyor. Arkadaşlarımız her alanda yaptıkları çalışmalarla bizlere destek oluyor.

* Denizli’de kaç Alzheimer hastası var?

Hatice Hülya Eryılmaz: Denizli’de 2 yıl önce bir anket çalışması yapıldı. 2 yıl öncenin kayıtlı hasta verileri 6 bin civarında. Ama biliyorsunuz, köylerde mahallelerde bu hastalığın tanısı konulmadığı için hastalığın halen daha Alzheimer hastalığı olduğunu bilmeyen, bilinçlenmeyen hastalarımız var. Özel hastanelere gidildiğinde bu rakam aslında çokta güncel bir rakam değil. Çünkü bu veriler sadece Kamu Hastaneleri’nden alınan veriler.

*Hastaların elbette hepsine ulaşmanız imkansız. Denizli Alzheimer Derneği olarak ulaşmak için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Hatice Hülya Eryılmaz: Biz elimizden geldiği kadar dernek olarak Denizli Merkez’de birçok etkinliklerimiz oluyor. Ama en çok önemsediğimiz ve dediğiniz gibi ulaşamadığımız noktalara ulaşabilmek, Alzheimer hastalığına farkındalık yaratmak için bizler ilçe ziyaretlerinde bulunuyoruz. Bu etkinliğimizi de ayda bir kere yapabiliyoruz. Buralarda hem Alzheimer hastalığını tanıtan küçük bir tiyatro oyunumuzu sergiliyoruz. Bunun dışında dernek faaliyetlerimizi anlatan küçük bir sunum yapıyoruz ve Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden bir doktorumuz 20 dakikalık bir sunum yapıp soru cevap şeklinde Alzheimer hastalığında bilgilendirme yapıyor. Biz bu şekilde ilçelere ve mahallelere inmeye ve onlara ulaşmaya çalışıyoruz.

*Hasta yakınları için yapılan çalışmalarınız var mı?

Hatice Hülya Eryılmaz: Evet kesinlikle var. Zaten hasta yakınları bu Alzheimer hastalığında en çok madur olan hasta yakınları oluyor. Çünkü hasta artık kendisinin farkında olmadığı için onlar ya mutlu ya huzursuz yadakarak tere ve farklı evrelere göre farklı kişiliklere bürünebiliyor. Hasta yakınları, hastalarından 24 saat sorumlu oldukları için bizim amacımız bir hastaya bakarken diğer hasta yakınına kaybetmemek. Derneğimizin temek amacı hasta yakınlarına destek olmak, yol göstermek. Bu yönde çalışmalarımız var. Salı günleri seminerlerimiz oluyor. Bu seminerlerimizde hasta yakınlarımızı bu hastalığa yakalanmadan önce neler yapabileceğimizi değerlendirmek için konuklarımızla birlikte bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Ayrıca hasta yakınlarımızın 15 günde birde olsa nefes almalarını sağlamak için hasta yakınları ve hastalarla etkinlik saati düzenliyoruz. Bu etkinlik saatinde hasta yakınlarımızı hastalarından en azından 2 saatte olsa ayırmaya çalışıyoruz. Nefes alsınlar, kendilerince özgür vakit geçirsinler istiyoruz. Bu arada da yine elimizden geldiği kadar da konuk çağırmaya çalışıyoruz. Bazen bir psikolog, bazen bir psikiyatrist, bazen bir sosyal hizmet uzmanı, bazen de sadece onlarla sohbet ederek dertleşmeye çalışıyoruz.

* Her etkinlikte bahsettiğiniz ve istediğiniz Gündüz Yaşam Merkezi var. Bu merkezin hasta ve yakınları için önemi nedir?

Hatice Hülya Eryılmaz: En çok önemsediğimiz konu bu. Artık hasta yakınlarımız gerçekten çok mağdur durumda. Çünkü 7 gün 24 saat gözetmekte oldukları bir hastaları var ve her hasta şanslı olmuyor. Bazı hastalarımız hastalık sürecinde farklı karakterlere bürünebiliyor, agresifleşebiliyor, hırçınlaşıp saldırgan olabiliyor. Yalan söylemeler başlıyor. Çünkü unuttukları için koydukları eşyaları bulamayınca ‘ Çaldı’, ‘Param vardı, paramı aldılar’, ‘Eşim, gelinim beni dövüyor’ gibi suçlamalar başlıyor.  Artık hasta yakını da kendinden beziyor. Hastalarımızın bilinçli ve kaliteli zaman geçirebilmeleri ve bu hastalığın pençesinden en azından en rahat şekilde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamamız lazım.  Bunun içinde aslında onların günlük aktivitelerinin olması gerekiyor. Hem zihinsel hem fiziksel anlamda etkin olmaları gerekiyor. Nasıl kreşe giden çocuğunuz günlük aktivitelerle hayata tutunup, tekrarlar yaparak zihinsel oyunlar oynatıyoruz, büyüklerimizde özellikle Alzheimer hastalarımızın da bilinçli bir şekilde günlük yaşamlarını devam ettirmeleri gerekiyor. Onlar bu hastalığın pençesine düştükten sonra birçok şeyden uzak kalmaya başlıyor. Günlük rutin işlerini yapamaz duruma geliyorlar. Bu evreleri en iyi şekilde atlatabilmek için günlük işlerini tekrar etmeleri gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı Gündüz Yaşam Merkezi’ne hastanın çok kaliteli zaman geçirebilmesi, bu evreyi çok kaliteli bir zamanda atlatabilmesi için çok önem veriyoruz. Tabii ki bir de hasta yakınını kaybetmemek için bu merkez çok önemli. Hasta yakınının özel hayatı, sosyalliği diye bir şeyi kalmıyor. Gelecek evet, gençlerimizin elinde olacak. Ama unutmamamız gereken yaşlılarımızda var. Onlara da sahip çıkmamız gerekiyor.

*Yerel yöneticilerden Gündüz Yaşam Merkezi için destek görüyor musunuz?

Hatice Hülya Eryılmaz: Dilekçelerimizi vermediğimiz yerel yönetim kalmadı. Bu konuyla ilgili çalışmaların başladığını, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söylüyorlar. Önümüzdeki dönemde merkez binası için talebimizi sıraya aldıklarını belirtiyorlar. Destekleri için onlara da teşekkür ediyoruz. MEHMET KONAZ