“GÜVENLİ GIDAYA ULAŞMADA SORUN VAR”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, Bugün Dünya’da güvenli gıdaya ulaşmada sorunlar olduğunu söyledi.

Denizli Veteriner Hekimler Odası Üyeleri, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, yaptığı açıklamada, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün bu yılki temasının “Sürdürülebilir kalkınmada; geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki Veteriner Hekimlik Mesleğinin Rolü"  olarak belirlendiğini kaydetti. 

Veteriner Hekimlerin sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkıları olduğunu belirten Berberoğlu, “Dünya Veteriner Hekimler Birliği, her yıl Nisan ayının son cumartesi gününü "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırmış ve 2000 yılından günümüze kadar bu tarih, ülkemiz de dahil olmak üzere tüm Dünya ülkelerinde "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanmaktadır. Dünya veteriner hekimleri günü, her yıl farklı bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. 2018 yılı için belirlenen " Tema" " sürdürülebilir kalkınmada; geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki Veteriner Hekimlik mesleğinin rolü"  olarak belirlenmiştir. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9.7 milyar kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir ve buna bağlı olarak hayvansal proteine olan talep artacaktır. Veteriner Hekimler hayvan hastalıklarını önleyerek ve kontrol ederek, yeterli ve güvenli yüksek kaliteli gıdaların elde edilmesinde, insanların ve hayvanların sağlığını ve refahını iyileştirmede önemli bir rol oynarlar. Veteriner Hekimler, sürdürülebilir ve verimli hayvancılık üretim sistemlerinin gelişimini sağlayarak, gelecek nesiller için yeterli ve sağlıklı kaynakların oluşturulmasına katkıda bulunurlar ve bu çalışmalarla, sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadırlar” dedi. 

“SORUNLAR VAR”

Veteriner Hekimlerin temel sorunlarına çözüm bulunmasını beklediklerini ifade eden Berberoğlu şunları söyledi: “Bugün, Dünyanın temel sorunlarından birisi de, güvenli gıdaya ulaşma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Güvenli gıda, sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir paydaşıdır. Gıda güvenliğinin temel öğesi de veteriner hekimlerdir. Veteriner hekim olmadan sürdürülebilir bir gıda güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Çünki; Gıda kaynaklı risklerin % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların % 62 si de hayvan kökenli zoonoz hastalıklardır. Bundan dolayı, sağlıklı hayvan yetiştirmeden sağlıklı gıda üretilemez. Burada tek yetkili ve sorumlu meslek veteriner hekimlerdir. Sürdürülebilir bir gıda güvenliğinin tesis edilebilmesi için, hayvansal üretim sürecinin, çiftlikten başlayarak sofraya ulaşıncaya kadar devam etmesi zorunludur. Ve Veteriner Hekimlerin, yetki ve sorumluluklarını yerine getirirken, hiçbir etki altında kalmadan, özgür iradeleri ile karar verebilecekleri bir ortamda çalışmalarına imkan sağlanması gerekir. Veteriner Hekimler, yürüttükleri bu önemli ve zorlu hizmetlere rağmen, hizmetlerinin karşılığını ve toplumda hak ettiği yeri alamamıştır. Kamuda görev alan Veteriner Hekimlerin özlük hakları her geçen gün erimektedir. Veteriner Hekimler 30 yıldır uzmanlık eğitiminden mahrum bırakılmışlardır. 6343 sayılı meslek kanunu 1954 yılında çıkarılmış bir kanun olup, günün şartlarına cevap verememektedir. Bu kanunla ilgili değişiklik teklifimiz yıllardır Bakanlıkta beklemektedir.Bu sorunlarımızın çözüleceği umuduyla, özveriyle çalışan Veteriner Hekimlerimizin bu özel gününü kutlarım.”

MESUT GÜLER