GÜZELPINAR’DA TAŞ OCAĞI İSYANI
Türkiye’deki kekik ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Denizli’nin Pamukkale ilçesinde vatandaşlar, yapımı planlanan taş ocağı projesini karşı ellerine aldıkları taş ve kekiklerle protesto etti.
Pamukkale ilçesindeki Güzelpınar, Uzunpınar, Irlıganlı ve Tutluca mahalleleri arasındaki 75 hektarlık alanda özel bir şirket tarafından yapımı planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Yıkama Tesisi, vatandaşların tepkisini çekti. Proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında, mahalleye 8 kilometre uzaklıktaki Uzunpınar Mahallesi’nde düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı ise yoğun tepki nedeniyle yapılamadı. Travertenleriyle dünyaca ünlü ‘Beyaz Cennet’ Pamukkale’ye yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan ve paraşüt uçuşlarının da yapıldığı Güzelpınar Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, tarım arazilerinin ve doğal alanların zarar göreceği gerekçesiyle mahalle meydanında eylem yaptı.
Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, kadınlar ellerine taş ve mahallenin temel geçim kaynağı olan kekik bitkisini alarak taş ocağı karşıtı sloganlar attı.
“10 YIL SONRA HİÇBİR ÜRÜN YETİŞTİREMEYİZ”
Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy, açılması planlanan taş ocağının mahallesindeki tarımsal üretime zarar verebileceğini söyledi. Projeye karşı çıktıklarını kaydeden Gürsoy, “Mahallemize taş ocağı kurulacağı söyleniyor. Şirket tarafından hafta bize bir belge gönderildi. Mahallemizi de içine alan bölgede taş ocağı fabrikası kurulacağı söyleniyor. CİMER’e yazdık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz ettik. Bu bölgede yüzde yüz organik kekik üretiyoruz. Türkiye’nin en önemli kekik üretim merkezlerinden birisiyiz. En az 20 bin kişi bu bölgede, nar, ayva, ceviz ve zeytin üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Biz burada taş ocağı istemiyoruz. Çivi bile çakılmasını istemiyoruz. Buraya taş ocağı yapılırsa mahallemizde 10 yıl sonra hiçbir ürün yetiştiremeyiz” dedi.
TAŞ OCAĞI DEĞİL TEKSTİL FABRİKA YAPSINLAR
Mahalle sakinlerinden Zülkefil Gürsoy, yaşadıkları bölgenin kekik üretiminin yanı sıra temiz havasıyla da tanındığını söyledi. Projenin bölgedeki tarıma ve doğallığa zarar vereceğini kaydeden Gürsoy, “Bizim bu projeye büyük bir tepkimiz var. Madem bu şirket para kazanmak istiyor, biz onlara bir yer gösterelim. Para da almayalım, gelsin tekstil fabrikası kursun. Taş ocağı kurulursa, Güzelpınar ve çevresindeki mahalleler bu projeden büyük zarar görecek” dedi.
“BU KADAR İNSAN AÇLIKTAN ÖLSÜN MÜ?”
Elindeki kekiğiyle birlikte eyleme katılan Gülnaz Uçar, “Bizim mahallemizin en önemli gelir kaynağı kekik. Tarlalarımızın kenarına taş ocağı yapacaklar. Bu kadar insan açlıktan ölsün mü? Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Bize sahip çıksın” diye konuştu.
“KEKİĞİN ÖLÜP GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Kezban Ünlü ise, çocuklarını kekik üreterek okutmaya çalıştığını anlatarak, “Biz taş ocağı istemiyoruz. Organik olarak ürettiğimiz kekiklerimizin yurtdışına ihraç olmasını istiyoruz. Kekik üreterek geçimimizi sağlıyoruz. Bu ürünümüzün ölüp gitmesini istemiyoruz. Biz üreten olmak istiyoruz. Mevsimlik işçi olmak istemiyoruz. Biz çocuklarımızın ihtiyaçlarını kekik üreterek sağlıyoruz. Lütfen tarlalarımızı, turizmimizi öldürmeyin” diye konuştu.
HACI SELAMOĞLU