Hemşirelik Okumak ve Hemşire Olmak

Sağlık insan için hayatının en vazgeçilmez olgusudur. Sağlık sektörünün de en önemli ayaklarından biri de hemşirelik mesleği. Sağlık sektöründe çalışan hemşireler de insanların sağlığında önemli bir role sahiptirler. En kutsal mesleklerden biri olan hemşirelik sabretmeyi, hoşgörülü olmayı, empati yapabilmeyi, soğuk kanlı olabilmeyi gerektirir. Üniversiteye hazırlanan bir çok adayın hedefi olan hemşirelik; hem kazanması hem de okuması biraz zor bir bölümdür. Üniversitede hemşirelik okumak isteyen öğrencilerin, üniversite sınavında iyi bir yüzdelik dilim içerisinde olması istenir. Örnek vermek gerekirse Puanus sitesindeki hemşirelik taban puanları sayfasından güncel taban puanları ve başarı sıralamalarına bakabilirsiniz.

Nasıl Hemşire Olunur?

Hemşire olabilmek için de birçok meslekte olduğu gibi öncelikle lisans programını bitirmeniz gerekir. Önceden sağlık meslek liselerinden mezun olmak hemşirelik için yeterli olabiliyordu. Fakat eğitim sisteminde yapılan yenilikler ile artık bu durum maalesef mümkün değil. Günümüzde Sağlık Bilimleri Fakültelerinin dört yıl eğitim veren hemşirelik bölümünü bitirmek gereklidir. Mezun olduktan sonra göreve başlanabilir. İş bulma olanağı fazla olduğundan ve itibarlı bir meslek olarak görüldüğünden daha çok kadınların tercih ettiği bir meslek olarak görülse de erkek hemşireler de vardır. Erkek hemşirelere hemşir de denir.

Hemşirelik Kazanmak

Üniversiteye girecek bir öğrenci iseniz ve hedefinizde hemşirelik varsa her şeyden önce mesleği sevebilmeyi ve düzenli çalışabilmeyi kendinize adapte etmelisiniz. Hemşreliğe olan talep son yıllarda fazla olduğu için bu bölümü tercih listesine yazan adayda çok fazla oluyor. Bunun için hedefinizi riske atmamak için üniversiteye hazırlanırken çok sayıda düzenli deneme ve test çözmeyi ihmal etmeyin. Düzenli çalışmanın en iyi getirilerinden birisi de yükselişinizi gözlemleyebilmektir.

Eğer sadece deneme çözmekle kalmayıp bir de bu denemelerden elde ettiğiniz doğru ve yanlışları hesaplayarak bir puan ve tahmini sıralama oluşturursanız, hedefinizdeki üniversiteye olan yakınlığınızı çok rahatlıkla görebilirsiniz. Puan ve sıralama hesaplama konusunda da bizim size tavsiyemiz ÖSYM’ye en yakın sonuçları veren Puanus adındaki yks puan ve sıralama hesaplama aracını kullanmanız. Siteye girdiğinizde neden burayı tavsiye ettiğimizi anlayacaksınız.

Hemşireler Ne İş Yapar?

Ülkemizde sağlık personellerine çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Doktor, laborant yada diğer sağlık personelleriyle iş birliği içerisinde olarak hastanın tedavisine yardımcı olurlar. Doktorun verdiği tedaviyi uygularlar, hasta bakımını planlarlar ve denetlerler. Hastada beklenmeyen ve aniden gelişen durumlarda gerekli tedaviyi doktorla birlikte uygular. Hasta güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır. Tanı ve tedavinin hasta üzerindeki etkilerini izler, doktorla paylaşır. Toplumu bilgilendirir, sağlığın korunması konusunda destek olur.

Kamu hastanelerinde yada özel hastanelerde çalışabilirler. Özellikle fiziksel güce fazla ihtiyaç duyulabilecek 112 araçlarında erkek hemşireler ağırlık olarak çalışabilirler. Kadın hemşireler de 112 araçlarında çalışabilirler fakat bu araçlarda çalışmak bazen ağır fiziksel güç istediğinden genelde erkek hemşireler tercih edilmektedir. Hemşireler özel yatılı olarak ta çalışabilirler. İnsan sağlığıyla ilgilenmek, ekip çalışması içinde hastanın sağlığıyla ilgilenmek ilginizi çekiyorsa, sağlık alanında kariyer hedefiniz varsa hemşire olabilirsiniz.

Hemşire Hangi Niteliklere Sahip Olmalı?

Din, dil, ırk ayırt etmeden bireysel farklılıkları kabul edebilmeli, insan onurunu, mahremiyetini göz önünde bulundurmalı, yardım etmeyi sevmeli, sorumluluk sahibi olmalı, çabuk ve doğru karar verebilmeli, tedbirli ve şefkatli olmalıdır. Çünkü mesleğin felsefesinde iyilik ve şefkat, bir başkasına yardım etmek ve iyilik yapmak var.

Hemşirelik maaşları kamu yada özel hastanelerde, özel polikliniklerde yada yatılı olarak çalıştığında farklılık gösterse de bir hemşirenin ortalama maaşı 4000TL civarındadır.

Hemşireliğin Zorlukları

Her meslekte olduğu gibi hemşireliğin de zor yönleri oldukça fazladır. Her meslek gibi bu meslekte kendi içinde zıtlıklar barındırmaktadır. Özellikle ülkemizde bu zorluklar çok daha fazladır. Hasta ile ilgilenirken hasta zorluk çıkarıyorsa bir yandan doktorun dediklerini yapmak, hasta, hasta yakınları ya da doktor tarafından çeşitli hakaretler duymak, kişisel bakımına önem vermeyen hastalarla karşılaşmak, hastaların bitmeyen istekleri, gündüz mesaileri ile gece nöbetleri arasında kalmak, neredeyse kendinize özel bir hayat oluşturamamak, önemli günlerinizde izin bile alamamak gibi.

Hemşirelerin her zaman güler yüzlü olmaları beklenir fakat uzun çalışma saatleri, ağır iş yükü, özlük hakları gibi birçok sorunla karşılaşıyorlar. Birçok hemşire ise tüm mesleki zorluklara ve yaptıkları fedakarlıklara rağmen hak ettikleri değeri görememekten şikayetçi. Hemşireler hemşireye verilen değerin toplum sağlığına verilen değerin bir yansıması olduğunu düşünüyorlar. Mesleğini severek büyük bir özveriyle yapan, mesleğimi büyük bir heyecanla yapıyorum, insanlara şifa vermek beni son derece mutlu ediyor şeklinde düşünen hemşireler olduğu gibi başka şansım olsa bu mesleği yapmam diyen hemşireler de mevcut.

Hemşirelerin istekleri ise yasal düzenlemelerdeki yetersizliklerin çözüme kavuşturulması. Uzun çalışma saatleri kısaltılmalı, hemşirelerin iş yükü azaltılmalı, hemşire başına düşen hasta sayısı standarda konmalı, hemşireler hemşirelik dışı görevlerde çalıştırılmamalı, sağlık personeline şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar verilmesi şeklinde sıralanıyor.

Hemşirelik Kazanmak İçin Nasıl Çalışılmalı?

Hemşirelik puanlarının yüksek olduğunu ve düzenli çalışma ile kazanılabileceğini belirtmiştik. Bu noktada tavsiyemiz düzenli denemeler, soru bankaları ve testler çözülmesi. Her sene müfredatta bazı değişiklikler olabildiği için özellikle kitapların güncel müfredata uygun olmasına özen gösterilmeli. Dilerseniz Tercih Koçu sitesindeki YKS kitap önerileri sayfasına bakabilirsiniz. Burada güncel müfredatı dikkate alarak kitap hazırlayan ve kaliteli soruları olan yayıncıların kitaplarını bulabilirsiniz. Ek olarak sitedeki kitap önerilerinin kolay, orta ve zor şeklinde sıralandığını da belirtelim. Böylelikle de kendi seviyenize uygun en iyi kitabı rahatlık seçebilirsiniz.