Kadınların Erkekler Gibi Aşırı ve Sık Bir Şekilde Kıllanması: Hirsutizm

Hirsutizm tıbbi literatürde erkek tipi kıllanma olarak tanımlanmıştır. Bu durum her 10 kadından 1’inde görülebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Genellikle normal kıl büyümesinin hızlanması sonucu ortaya çıksa da hirsutizm sebepleri oldukça fazla olan bir sağlık sorunudur. 

Kadınlarda ve erkeklerde hormonal düzenin farklı olmasından ve anatomi yapının farklı olmasından dolayı kıllanmanın sıklığı ve şekli farklılık göstermektedir. Ancak bazı faktörlere bağlı olarak kadınlar da erkekler gibi kıllanma gösterebilmektedir. Bu durum hirsutizm olarak adlandırılmakta ve bu hastalığa sahip olan kadınlar da hirsut olarak adlandırılmıştır.

Hirsutizm toplum içerisinde %10 oranında görülme sıklığına sahip olan bir klinik tablodur. Ancak bu durumu başlı başına bir sağlık sorunu olarak tanımlamak doğru değildir çünkü hirsutizm birçok faktöre bağlı olarak görülebilen bir klinik tablodur. Fakat buna rağmen birçok kadında hirsutizmin altında yatan neden tespit edilememekte ve tedavi seçiminde de zorluklar yaşanmaktadır.

Hirsutizm genel olarak beraberinde farklı belirti ve bulguları da getiren bir durumdur. Hirsutizme eşlik eden deri bulguları arasında sivilce ve erkek şekli saç dökülmesi sayılabilir. Virilizasyon, androjen düzeyinin ses kalınlaşması, meme küçülmesi, kas hacminde ve kütlesinde artış ve artmış cinsel arzu gibi belirti ve bulgulara yol açacak denli yüksek olması halinde gözlenir ve adrenal neoplazi olasılığını akla getirir.

Hirsutizmin Belirtileri Nelerdir ?

Hirsutizm için başlı başına bir belirti denilebilir. Çünkü bu durum çoğunlukla altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak görülmektedir.

Hirsutizme sahip olan kadınlarda öncelikle kılların sıklığı ve yayılım gösterdiği alanlar daha sonrada diğer vücut özellikleri erkeksi özelliklere sahip olmaktadır. Eğer tüm vücuda yayılan erkeksi görünüm mevcut ise bu durum viritizm olarak adlandırılmaktadır. Hirsutizme sahip olan bireylerde erkeksi kıllanmaya ek olarak şu belirti ve bulgular da görülebilmektedir.

 

  1. Ses kalınlaşması
  2. Erkeksi tipte saç dökülmesi
  3. Sivilce sorunları
  4. Kas hacminde ve kas kütlesinde artış
  5. Vajinada bulunan klitoristre büyüme
  6. Meme dokusunda küçülme gibi belirtiler hirsutizmde yaygın bir şekilde görülmektedir.

Hirsutizme sahip olan kadınlarda görülen bu belirti ve bulgular normal şekilde değil erkek tipte görülmektedir. Örneğin saç dökülmesinde önden arkaya doğru ilerleyen saç açılması mevcuttur.

Hirsutizmde eğer aşırı kıllanma ile beraber adet dengesizlikleri de görülüyorsa en kısa sürede mutlaka bir endokrinoloji doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Çünkü bu altta yatan bir hormonal hastalığın veya hormonal dengesizliğin habercisi olabilmektedir. 

Hirsutizmin Nedenleri Nelerdir ?

Hirsutizm birçok faktöre bağlı olarak görülebilen bir sağlık sorunudur. Ancak araştırmalar neticesinde bu duruma en çok hormonal bozuklukların neden olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerde testosteron adında bir hormon bulunmaktadır. Bu hormon erkeklik hormonu olarak da adlandırılmaktadır. Bu hormon erkeklerde yüksek miktarda bulunurken kadınlarda ise çok düşük miktarlarda bulunmaktadır. Erkeklerin daha kıllı, sesinin daha kalın olması ve kas kütlesinde artış gibi vücut özelliklerine sahip olması ve kadınlardan daha farklı görünmesinin nedeni de bu hormonun varlığıdır. Eğer kadınlarda tümör oluşumu, adrenal hiperplazi, kuşing sendromu veya polikistik over sendromu gibi hastalıklar mevcut olarak bulunuyor ise testosteron hormonu miktarı artış gösterebilir ve hirsutizm ortaya çıkabilir.

Cinsiyet hormonları üretilirken vücuttaki yağ molekülleri bunların yapısına katılmaktadır. Eğer kadınlarda kilo artışına bağlı olarak yağ oranı artış gösterirse hormonal dengesizlik ortaya çıkabilir ve hirsutizm görülebilir. Zamanla bu hormonal dengesizliğe bağlı olarak erkeklik hormonları artış gösterebilir ve kadınsal hormonların üretimi azalabilir. Buna bağlı olarak da aşırı kıllanma sorunu ortaya çıkabilir.

Hirsutizm Tedavisi Nasıldır ?

Hirsutizm tedavisine başlanmadan önce altta yatan sebebin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavi planlamalarının yapılması gerekmektedir. Bunun için de çeşitli radyolojik incelemeler, hormon testleri ve kan testleri ile kesin tanının konulması gerekmektedir. Altta yatan neden tespit edildikten sonra nedene yönelik spesifik tedavi uygulanmaya başlanır.

 

 

Eğer kullanılan bir ilaç sonrasında hirsutizm ortaya çıkmış ise ilacı değiştirmek veya kesmek hirsutizmi tedavi etmek için yeteli olmaktadır. Eğer tümör oluşumundan dolayı hormonal bozukluk ortaya çıkıyor ise kemoterapi ve cerrahi yöntemler ile tümörün tedavi edilmesi hirsutizmin ortadan kaldırılması için yeterli olmaktadır.

Eğer kadınlarda kozmetik ve estetik kaygılar seyrediyor ise lazer epilasyon uygulamaları ile aşırı kıllanmanın önüne geçilebilir. Bu uygulamalar ile kıl kökleri tahrip edilir ve aşırı kıllanmanın önüne geçilir. Veya hafif şiddette hirsutizm tablosu seyrediyorsa kılları sarartarak bu kaygılar ortadan kaldırılabilir. Ancak hirsutizm nasıl tedavi edilirse edilsin hastaların istekleri ve estetik düşünceleri ön planda tutulmalıdır.