“Kanserde Erken Tanı Önemlidir”

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Zafer Gökşin Onkoloji Merkezi’nde kanser tedavisi gören hastaları ziyaret ederek karanfil dağıttı.

   Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İbrahim Ekiz, Hastane Başhekimi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan ile diğer idareciler, Medikal Onkoloji Uzmanları, Radyasyon Onkoloji Uzmanları ve servis çalışanlarının hazır bulunduğu ziyarette; Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, kemoterapi tedavisi gören hastaları tek tek dolaşarak, onlarla sohbet etti ve karanfil dağıttı. ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle kanser tedavisi gören hastalar ile bir araya gelmek istediklerini dile getiren Genel Sekreter Uz. Dr. Berna Öztürk, kanserin dünyada yetişkin nüfusta bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını, bu nedenle kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasının kansere karşı mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi. Öztürk: “Kanser yüzyıllardır var olan bir hastalık olup sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle günümüzün de en önemli sorunlarından birisidir. Dünyada yetişkin nüfusta bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 14 milyon kişi kansere yakalanıyor. Gerekli önlemler alınmazsa 2030 yılında 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Kanserin oluşma sebepleri birçok faktöre bağlıdır. Başlıcaları; genetik bozukluklar veya genetik yatkınlık, enfeksiyonlar,  beslenme ve yaşam şekli ile zararlı gazlar ve radyasyon gibi çevresel faktörlerdir. Genelde birden fazla sebebin bir araya gelmesi ile oluşum hızlanmaktadır. Tedavisi ve tanısı birçok uzmanlık dallarının işbirliği gerektirmektedir. Tedavisi güçtür. Erken tanı önemlidir. Eğer önlem alınır, zamanında ve erken tedaviye başlanırsa kanser, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkar. Çünkü kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi ve kalitesi de önemli ölçüde artmıştır” diye konuştu.

 

“Hastaların hizmetindeyiz”

 

Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması nedeniyle bu konuya verilen önemin de giderek arttığına dikkat çeken Genel Sekreter Uz. Dr. Berna Öztürk, Birliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nin, Denizli’de kanser hastalarının tedavi ve takibinde önemli bir misyon üstlendiğini belirterek Zafer Gökşin Onkoloji Merkezi ve Radyoterapi Merkezinde sadece Denizli değil, çevre illerden gelen hastaların da tedavi görmekte olduğunu söyledi. Öztürk, şöyle konuştu: “Denizli’deki onkoloji hastalarımız önceki yıllarda il dışındaki büyük merkezlere gidiyordu. Bu tedaviyi başka şehirde almak hem hastalara hem de hasta yakınlarına maddi ve manevi anlamda büyük yük getiriyordu. Fakat 2006 yılında Zafer Gökşin Onkoloji Merkezinin Hastane bünyesinde kurulması ve 2012 yılı Temmuz ayında da Radyoterapi Merkezinin kurulması ile beraber hastanemiz güç kazandı ve bu özellikli birimlerimiz Denizlili hemşerilerimize ve çevre illerden gelen vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. Kanser hastalarının tedavisinde önemli bir yeri bulanan Radyoterapi Merkezimizde 6 Radyasyon Onkoloji Uzmanı, 2 Sağlık Fizikçisi, 1 Radyoterapi Hemşiresi, 4 Radyoterapi Teknikeri ve 1 Personelle kanser hastalarına hizmet veriliyor. Merkezde kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ve büyük öneme sahip olan yoğunluk ayarlı radyoterapi yapan 1 Lineer Hızlandırıcı, 1 Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ve 2 Bilgisayarlı Tedavi Planlama Ünitesi ile hastalara en iyi tedavi yöntemi uygulanıyor. Hastalar Radyoterapi Merkezi’nde ayaktan tedavi gördükleri gibi 18 yataklı Radyasyon Onkoloji Servisimizde yatarak da tedavi görebilmektedirler. Yine Onkoloji Merkezimizde 3 Medikal Onkoloji Uzmanımız, 7 hemşiremiz, 2 personelimiz görev yapmaktadır. 18 yataklı Medikal Onkoloji Servisimiz de kanser hastalarımızın hizmetindedir. Şu anda Zafer Gökşin Onkoloji Merkezinde bulunan 26 koltuklu Kemoterapi Merkezimizde kayıtlı tedavi alan 450 hastamız bulunmakta ve aylık ortalama 331 hastamıza tedavi uygulanmaktadır. Radyoterapi Merkezimizde ise aylık ortalama 70 hastamız ışın tedavisi görmektedir. Denizli Devlet Hastanemiz Cerrahi, Patoloji, Radyoloji, Hematoloji, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi ve Medikal Onkoloji bölümleri uyum içinde çalışarak kanser hastalarının tanısından tüm tedavi aşamalarına kadar hizmet vermekte olup Denizli halkının diğer illere muhtaciyetini ortadan kaldırmıştır. Ayrıca Hastanemizde ki bu Merkezlerimiz, Denizli’nin yanı sıra Onkoloji Birimleri olmayan çevre illere de hizmet vermektedir. Afyon, Aydın, Manisa, Burdur illerimizden de Merkezlerimizde tedavi alan hastalarımız mevcuttur” dedi.