KARACA, DSİ’NİN GİZLENEN RAPORUNU ORTAYA ÇIKARDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 2020 Merkezi Bütçe görüşmelerinde TBMM’de CHP Grubu adına konuşma yaptı.
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Bütçe görüşmelerinde sık sık gündeme gelen Kanal İstanbul projesinin rant projesi olduğunu, halktan saklananları, açıkladığı belgeyle gündeme taşıdı.CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Devlet Su İşleri’nin Kanal İstanbul Projesi için sunduğu görüşün ÇED raporunda yer almadığı skandalını belgeleriyle ortaya çıkardı, Devlet Su İşlerinin 03.12.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazdığı yazıyı TBMM Kürsüsünden kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu belgede ‘Genel Müdürlüğümüzün 20.08.2018 tarih ve 281270 sayılı resmi yazımız ile görüşümüz bildirilmiştir. Nihai ÇED Raporuna kuruluşumuzun ÇED başvuru dosyasına ve raporuna ilişkin verdiğimiz görüş eklenmelidir.’ İfadesine dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Kanal İstanbul Projesinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu İDK toplantısında, Devlet ve Su İşlerinin, 2018 yılında ÇED Başvuru dosyasına sunduğu resmi görüşün Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki ÇED dosyasında yer almadığı ortaya çıkmıştır. Projeyi denetleyecek olan Bakanlık devletin resmi kurum görüşünün hasıraltı edilmesini engelleyemiyorsa bu yıkım projesini nasıl denetleyecek?” diye sordu.
GİZLENEN GERÇEK: HER 3 İSTANBULLUDAN 1’İ SUSUZ KALACAK
CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, DSİ’nin ÇED Raporunda yer almayan görüşünü de paylaştı. Sümenaltı edilen DSİ Raporu’nda Kanal İstanbul hayata geçerse, Terkos Gölü için 375 milyon metreküp su kaybı öngörülürken, ÇED Raporu’nda ise bu rakam sadece 30 milyon metreküp su kaybı olacağı şeklinde yer alıyor. İstanbul Avrupa Yakasının su ihtiyacının % 65’ini karşılayan barajlarda su kaybına yol açacak proje ile ilgili olarak DSİ görüşünde tahrifat yapılarak kötü senaryo halktan gizleniyor. Sazlıdere Barajı’nda yıllık su kaybı DSİ’ye göre 52 milyon metreküp olarak öngörülürken ÇED Raporu’nda sadece 2,7 milyon “metreküpçük” olarak yazıldığına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Kanal İstanbul Projesinin hayata geçmesi halinde en iyi ihtimalle 70 milyon metreküp, kötü senaryoda ise 427 milyon metreküp su kaybı olacak. Bu, her 3 İstanbulludan 1’i susuz kalacak demek” dedi.