Karşılıksız çeklere Karekod ile Önlem

Denizli Ticaret Odası’nda Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz tarafından “Findeks Karekodlu Çek Sistemi Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi.

  Başkan Akdeniz,  kredi kartları ve çeklerin reel sektörü canlandırdığını ve ticareti geliştirdiğin, Karekodlu Çek uygulaması sayesinde ise karşılıksız çekten kaçınmak ve gerekli önemleri almak için hamilin ticari hayatını kolaylaştıran bir uygulama olduğunu belirtti.

Karşılıksız çeklerin oranın yüzde 3.1, 3.7 olmasının normal olduğunu söyleyen Başkan Akdeniz, yıllar geçtikçe bu oranın arttığını ve borcun ödenme oranın düştüğünü söyledi.2016 yılında ibraz edilen ve arkasına yazılmış çeklerin  %13.4’ünün geri ödemesi ilk 1 ay içinde  yapılırken , bu oran 2015 yılında çekler için  % 14.5 olduğini belirtti. 2016 yılında, yılda 110.000.000 ödeme çek ile yapılmış fakat 64.000 tanesi karşılıksız çıktığına değindi.

Başka bir ülke de uygulması olmayan karekod çekin Bankalar Kanunu’nda ki değişikliklerle Haziran 2015’te faaliyete başladığı belirtildi. 2017 Ocak ayında ise her çekin arkasında karekod olması zorunlu hale getirildi. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz  “Bu sistem keşidecinin son 5 yıl düzenlediği çekleri, yaptığı veya geciken ödemeleri indirilen uygulama ile görmesi sağlandı. Bu sayede çekin yüksek ya da düşük riskli olup olmadığını anlayabiliyor ve %80 riskle çeki kabul edip etmeyeceğine karar veriyor. Çek diğer ülkelerde olduğu gibi bizim için sadece bir ödeme aracı değil, kredilendirmedir. Biz bu uygulama ile hamilin adına önlem alıyoruz. Aylık uygulama ücreti her rapor başına 60 kr. 1 kez alındığı takdirde ücretsiz. . Çek güvenilir mi değil mi? sorusunun yanıtını Karekodlu Çek Sistemi sayesinde sadece birkaç dakika içinde öğrenebilir, hem zamanınızı hem de potansiyelinizi doğru işler için kullanma fırsatını yaratabilirsiniz”dedi. ATANAİL ALTINOLUK