KATARAKT ARTIK KADERİNİZ DEĞİL

Katarakt ameliyatları modern tıp sayesinde artık iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hastalar aynı gün hastaneden taburcu ediliyor.

Denizli Özel Vizyon Göz Tıp Merkezi Göz Doktorlarından Opr. Dr. Nurullah Keskin, yeni cerrahi yöntemleri sayesinde Katarakt operasyonunun 10-15 dakika sürdüğünü ifade etti. Nurullah Keskin, ameliyat hakkında şu bilgileri verdi; 

KATARAKT NEDİR?

“Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Normalde camsı, parlak bir mercek olan göz merceği bulanıklaşır ve buzlu cam görünümü alır.”

TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ 

“Katarakt rutin göz muayenesi ile teşhis edilir. İlaçla tedavisi mümkün olmayan katarakt için tek çözüm ameliyattır. Kataraktın ilerleme hızı değişken olmakla birlikte genelde yavaştır. Doğumsal kataraktlarda ve katarakta bağlı göz tansiyonu gelişmiş, kronik katarakt nedeniyle göz içi iltihabı oluşmuş ise ameliyat zamanlaması aciliyet gösterir.”

AMELİYAT NASIL YAPILIR?

“Katarakt ameliyatı topikal anestezi altında (damla ile uyuşturularak), FAKO tekniği ile yapılmaktadır. İşlem ağrısız, kansız ve dikişsiz olup genelde 10 – 15 dakika sürmektedir. Ameliyatla, bozulmuş olan göz merceğinin kılıfı yerinde bırakılarak içindeki çekirdek temizlenir ve bu korunmuş kılıf içine şeffaf yapay göz içi lensi takılır. Yeni takılan bu mercek ömür boyu gözde kalır.”

AMELİYATTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

“İlk gün gözün ovuşturulmaması, su kaçırılmaması, tozlu ortamda bulunulmaması ve enfeksiyon bulaştırma riski olan şeylerden uzak durulması gerekmektedir. Ertesi gün yapılan muayenede uygun görülürse yıkanma, banyo yapma, abdest alma, namaz kılma, secde etme serbest olabilir. Yine de ilk 1 hafta gözün çok sert ovuşturulmaması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi önerilir.”

AMELİYATTAN SONRA YENİDEN GELİŞİR Mİ?

“Katarakt gözde bir kez oluşur ve ameliyatta kataraktlı doğal lens alınıp yerine yeni yapay lens konduktan sonra tekrar gelişmez. Ancak lensin içine yerleştirildiği zarın saydamlığı özellikle genç hastalarda zamanla bozulabilir. Bu nedenle hastanın görme netliği düşebilir. Bu hastalarda görme çok azalırsa özel bir lazer tedavisi uygulanarak saydamlığını yitiren zar temizlenir ve hastanın eski görme düzeyine ulaşması sağlanır.”