Kış Aylarına Dikkat
Özel Sağlık Hastanesi Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Opr. Dr. Arif Yorulmaz, kış aylarında üst solunum yoluna neden olan hastalıkları ve korunma yöntemlerini anlattı. Dr. Yorulmaz, “Her türlü enfeksiyon hastalığı kış aylarında sık görülür. Bunlardan bazıları nezle, grip, bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihapları, bronşit ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonlarıdır” dedi.
NEDEN KIŞ AYLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Opr. Dr. Arif Yorulmaz, kış aylarında neden hasta olduğumuzu şöyle anlattı. “Havanın soğuk ve kuru olması burun ve solunum yolu mukozasının kurumasına sebep olduğundan enfeksiyona eğilim artar. Soğuk ve kuru hava burunda tıkanmaya sebep olur. Dolayısıyla ağız solunumu artar. Bu nedenle de temizlenmemiş havayı soluyunca enfeksiyon hastalığı riski artar. Kış aylarında okulların ve kreşlerin açık olması, kalabalık ortamlarda enfeksiyon hastalığının kolayca yayılmasını sağlar. Kış aylarında hareketsizliğin artması da sık hastalık için başka bir sebeptir”.
HANGİ SOLUNUM YOLU HASTALIĞI SIK GÖRÜLÜR?
Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Opr. Dr. Arif Yorulmaz, kış aylarında solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğünü söyledi. Dr. Yorulmaz kış aylarında sık görülen hastalıkları şöyle anlattı:
SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE): 200 civarı virüsün etken olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hastada burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve nadirde olda öksürük görülür. Ateş pek olmaz.
GRİP: İnfluenza virüsü tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Solunum yoluyla bulaşıp tüm vücudu etkileyen ciddi bir hastalıktır. Şiddetli kas ve eklem ağrıları, yüksek ateş ve baş ağrısı görülür. Çok yüksek ateş olur. Ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Hamilelerde, yaşlılarda, şeker ve kanser tedavisi olan hastalarda, mutlaka Ekim ayında aşı yapılarak korunma sağlanmalıdır.
AKUT FARENJİT: Kış aylarında daha sık görülür. Sıklıkla Beta Mikrobu denilen streptokok bakteriler neden olur. Beta Mikrobu solunum yoluyla bulaşabilir. Şiddetli boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü gibi belirtiler verir. Tedavisinden genellikle antibiyotik gereklidir.
ORTA KULAK İLTİHAPLARI:
Genellikle nele ve gribal enfeksiyonlar sonrası ortaya çıkar. Kış aylarında gribal enfeksiyonlar arttığından, orta kulak enfeksiyonları riskide artar. Nezle ya da gribal enfeksiyon sonrası çocuğunuz ‘kulağım ağrıyor’, ‘kulağımda tıkalılık ve duyma azlığı var’ derse bunu dikkate alıp mutlaka hekime muayene ettirilmelidir.
SİNÜZİTLER:
Kış aylarında gribal enfeksiyonların artması ile sinüzit görülme sıklığıda artar. 1 haftadan uzun süren gribal enfeksiyonlarda, burun akıntısı sarı yeşile dönmüşse sinüzit akla gelmeli ve mutlaka muayene olunmalıdır.
KIŞ HASTALIKLARI EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Okul ve kreşe giden çocuklarda. Kalabalık yerlerde yaşayanlarda. Toplu taşıma araçları ile seyahat edenlerde. Kalabalık ailelerde. Alerji hastaları, kalp, hastalığı, şeker hastaları ve çocuk ile yaşlılarda daha çok görülür.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Özel Sağlık Hastanesi Kulak Burun Boğaz Mütehassısı Opr. Dr. Arif Yorulmaz, kış aylarında yaşanan hastalıklardan korunma yollarını şu şekilde anlattı. Dr. Yorulmaz, “Okullarda sınıflar sık sık havalandırılması, temizliğin sık sık yapılması, el yıkamanın ve eğitiminin verilmesi. Beslenmeye dikkat edilmeli. Özellikle meyve bol yenmeli çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan kaçınılmalı.Aşılama genellikle küçük çocuklara ya da yaşlı bireylere, kronik hastalığı olanlara tavsiye edilmektedir. Ayrıca sağlık çalışanlarının da yaptırmasında fayda vardır. Grip aşıları Ekim-Kasım aylarında yapılabilir. Grip aşısı %100 koruyucu değildir fakat hastalığın daha hafif geçmesine kayda olmaktadır” diye konuştu. NURHAYAT ERTAN