KLİMA UYARISI

Sıcak yaz aylarının başlamasıyla birlikte serinlemek için en fazla başvurulan yöntemlerden biri de klima.  

Denizli’de As Dereli Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Doktoru Selami Dereli,  klimanın doğru kullanılmaması durumunda bir çok hastalığa davetiye çıkarabileceği uyarısında bulunuyor.  

Dr. Dereli, “Ortamlarda bulunan klimaların eğer hijyeni ve temizliği iyi yapılmazsa, "lejyonella" adı verilen bir bakteri üremektedir. Akarsu, nehir, göl, sauna, hamam, jakuzi, fıskiye, havuz, duş başlığı gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen bu bakteri, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Aslında her gün karşılaşılan bu bakteri, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde, ilk olarak üst solunum yolu hastalığı olarak kendini gösterir, tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatürreye sebep olabilir. Bu durum, kişiyi komaya kadar götürebilecek bir sürece yol açabilir” dedi.

“AMAN DİKKAT!”

Klimadan kaynaklanan rahatsızlar konusunda da bilgi veren Dereli, “Ateş, Halsizlik, Eklem ağrısı, Geçmeyen kuru öksürük, Balgam çıkarma ihtiyacı ve balgam çıkarmada zorluk, Baş ağrısı, Bilinç bulanıklığı, Nefes darlığı Uykuya meyilli olmak. Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir. Bu kişilerin yaşadıkları ortama ve yaz döneminde tatil bölgelerindeki klimaların kontrolünün yapılıp yapılmadığa dikkat etmelidir. Aynı zamanda banyo, havuz ve termal tesisler gibi nemli ortamlardaki sistemlerin de hijyeninin yeterince sağlandığından emin olunmalıdır” dedi.

“BU RAHATSZLIKLARINIZ VARSA..”

Klimadan kaynaklanan rahatsızlıklar konusunda risk altında olanları da sıralayan  Dereli, “50 yaş üstündeki kişiler, Astım ve KOAH hastaları, Bebek ve çocuklar, Kanser tedavisi gören hastalar, 

Uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar, Organ nakli olmuş hastalar. Hastalığın önlenmesi için hem yaşanılan ev hem de otel ve hastane gibi büyük yapılardaki klima sistemlerinin uygun bir şekilde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Hastalığın tanı ve tedavisi için de doktorun hastayı özellikle klima hastalığı açısından değerlendirmesi önemlidir. Hasta öyküsünde, klima maruziyeti olması veya gidilen bir otel ya da tatil köyü olup olmadığı, suyla fazla temas durumu gibi konular sorgulanmalıdır. Tanı konan hastalara gerekli antibiyotik tedavisi başlatılır ve özellikle erken dönemde başvuran hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.

MESUT GÜLER