KÖYLÜLER YARGIYA GİDİYOR
Denizli’de bir jeotermal enerji firmasının sismik araştırma için tarlasına izinsiz girdiği Duacılılı köylüler yargıya gidiyor.
Ekili alanlarının zarar gördüğünü savunan üreticiler firmadan zararı talep edecek. Köylünün tarlasına izinsiz giren firmanın sahibi ise Halil Pekdemir çıktı. Yaklaşık iki hafta önce Denizli’nin Sarayköy İlçesine bağlı Duacılı Köyünde, 30’a yakın tarlaya izinsiz girilerek sismik araştırma yapılmak istendi. Durumu fark eden köylüler tepki göstererek bölgede çalışan mühendisleri kovdu. Ekipmanlarını bırakarak kaçak mühendisler daha sonra güvenlik güçlerinin araya girmesi ile malzemelerini toplayarak alanı terk etti. Bu sırada iş makineleri ile girilen buğday, arpa, pamuk ve yemlik mısır ekili tarlalar zarar gördü.
‘KUYU İÇİN SİSMİK ARAŞTIRMA YAPMAK İSTEDİLER’
Köylünün tarlasına izinsiz giren kişilerin bölgeye 3 kilometre mesafedeki bir jeotermal enerji firması adına çalıştıkları ortaya çıktı. AKP’den milletvekili aday adayı olan ve il genel meclisi başkanlığı yapan Halil Pekdemir’e ait firmanın kapasite artırımına gitmek ve yeni kuyu açmak istediği öğrenildi. Olayın ardından köylüler ile bir toplantı yapan Halil Pekdemir’in oluşan zararı karşılayacağı taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.
‘BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ’
Denizli Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukat Hasan Ozan Orpak, araştırma yapan taşeron firmanın kafasına göre hiçbir izin almadan vatandaşın özel mülküne girdiğini belirterek, “Vatandaştan izin almadan özel mülke giriyorlar. Böyle bir şey olamaz. Bu alanlar ekili tarım alanları. Kablolar seriyorlar, iş makineleri ile ekili alanları eziyorlar. Üretici zaten zor durumda. Bir de mahsüllerine zarar verdiler. Köylü burada kuyu açılmasını istemiyor. Jeotermal istemiyor. Bu konuda uzlaşmak istemiyor. Yerlerini satmak istemiyorlar. 30’a yakın tarla zarar gördü. Zararlarının karşılanmasını istiyor” diye konuştu.
‘KÖYLÜ YARGIYA GİDİYOR’
Sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Orpak; “Süreci takip ediyoruz. Peşini bırakmayacağız. Tarlası zarar gören köylülerimiz konuyu savcılığa taşıyacak. Şu anda zarar tespiti yaptırılıyor. Tespitle birlikte şirketten zararlarını talep edecekler. Ödemezlerse yargıya gidecekler. Saldırı bitmeyecek, devam edecektir. Artık kablo seremeyeceklerini biliyorlar. ÇED süreci başlatmak isteyeceklerdir. Biz hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu alan verimli tarım topraklarına içme suyu kalitesinde sulara sahip bir alan. Suyumuzu ve toprağımızı savunacağız” ifadelerini kullandı.