KUBİY PROJESİ’NDE BAHAR DÖNEMİ BAŞLIYOR

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın önemli projelerinden biri olan ‘Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor’ projesinin bahar dönemi kayıtları başladı.

Kubiy projesine 7 ile 8 sınıf 15 öğrenci katılabilecek. Kubiy Projesi’nde dersleri Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Süleyman İnan, Ögr. Gör. Havva Ergür, Doç. Dr. Fatma Ekici, Doç. Dr. Feryal Beykal Orhun, Dr. Gülten Yıldırım, Öğr. Gör. Eylem Çelik verecekler. Kubiy Projesi’ne katılacak olan öğrenciler, Prof. Dr. Süleyman İnan'dan "Siyaset, Hiç De Korkulacak Bir Şey Değil", Öğr. Gör. Havva Ergür'ün "Yaratıcı Yazarlık Atölyesi", Öğr. Gör. Eylem Çelik'in "Newton Kanunlarını Çizgi Karelerle Arayalım!" Doç. Dr. Fatma Ekici'nin "Bilim İnsanları İmajı Üzerine", Doç. Dr. Feryal Beykal Orhun'un "Sanat ve Estetiğe Neden İhtiyacımız Var?", Dr. Gülten Yıldırım "Üreten Toplum İçin Yeniden Düşünelim!" konularında eğitimler verilecek. Projenin güz dönemi geçtiğimiz yıl 20 Ekim’de başladı. Aralık ayında da son buldu.  Kubiy Projesi’ne kayıt ve detaylı bilgi için www.kubiy.org adresini ziyaret edebilirler. 

PROJESİNİN AMACI NEDİR?

Amaç: Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Okulu’nun amacı, bilimi (fen-tıp ve sosyal bilimleri, sanatı da dâhil ederek) bütüncül bakmaya yönelerek aralarındaki ilişkileri ele almaktır. Erken yaşta, her bir dalın bilimi olabileceğini göstermek, bilimsel düşünce becerilerini desteklemek ve bu yönde beliren yeteneklerin yönlendirmesini yapmak programın temel izleğini oluşturacaktır. Kısaca, bu program hem bilime bir giriş niteliğinde olacak, hem de bilim insanı yetiştirilmesinde ilk rehberliği yapacaktır. Ortaokul öğrencilerine bilim deneyimini okul dışı etkinliklerimizle yaşatan KUBİY Okulu, fen bilimlerinden matematike; sosyal bilimlerden sanata dil-yazı eğitiminden mesleklere kadar bilim hakkında öğretici seminerlere uzanan zengin bir içerik sunar. KUBİY’in eğitmenleri, kendi alanlarında akademik kariyerleri olan araştırmacılardır ve kimileri ilişkili başka toplum projelerinde çalışan gönüllülerdir. Seminerlere aktif katılım arzulanmaktadır, ancak ödev, sınav gibi zorunluluklar yoktur. Seminerler, tamamlayıcı programlarla (etkinlik, deney uygulama, film gösterileri gibi) desteklenerek canlı bir katılım ortamı yaratılmaya çalışılacaktır.

ÖĞRETMEN AĞI KARŞILAMALAR DENİZLİ’DE

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Öğretmen Ağı Karşılamalar etkinliğine de sahipliği yapacak. Etkinlik 17 Ocak’ta CSA Eğitim ve Kültür Vakfı’nda saat 18.00 ile 19.30 arasında gerçekleşecek. Etkinlikte Pamukkale Üniversitesi akademisyenlerinden Fatma Çobanoğlu, Zeynep Ayvaz Tuncel ve Aydan Ordu, yürütmüş oldukları Çocuk Dostu Okul Projesi konusunda açıklamalarda bulunacaklar. Konuşma ardından yer alacak soru-cevap kısmında ise isteyen katılımcılar sorularını, görüşlerini ve geri bildirimlerini paylaşabilecek. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları sözleşmesine göre her çocuğun, yaşama-gelişme, eşitlik-ayrım gözetmeme ve kendisini etkileyen kararlara katılım hakkı vardır. Bu nedenle okullar, bütün çocuklara eşit olanaklar tanımalı, gelişimini destekleyen kaliteli bir eğitim vermeli ve farklılıklarına saygı duymalıdır. Kısacası okullar ÇOCUK DOSTU olmalıdır. UNICEF’in çalışmaları ile başlayan “çocuk dostu okul” kavramı okul binaları, çevre düzenlemeleri, kaynak ve materyaller, öğretmen, yönetici, sağlık, güvenlik gibi değişkenleri ve daha fazlasını içinde barındıran bir özelliğe sahiptir. Çocuk dostu okullar yoluyla, öğrencilerin öğrenmesinde doğrudan etkili değişkenlerin yanında dolaylı etki etme gücüne sahip değişkenler de iyileştirilebilir.

KONUŞMACILAR HAKKINDA

Yrd. Doç. Dr. Fatma ÇOBANOĞLU 

Yüksek lisans eğitimini Pamukkale Üniversitesi ve doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesinde Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi alanında tamamlamıştır. Liderlik, okul etkililiği, örgütsel davranış ve öğretmen eğitimi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Zeynep AYVAZ-TUNCEL 

Yüksek lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi ve doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesinde Eğitim Programları ve Öğretim alanında tamamlamıştır. Program geliştirme, öğretme-öğretme süreci, bütünleştirilmiş program, eğitim tarihi ve öğretmen eğitimi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Aydan ORDU, Yüksek lisans ve doktora eğitimini Pamukkale Üniversitesinde Eğitim Yönetimi, Teftiş

YALÇIN BAĞBOZAN